Eveniment
ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources, la Roșia Montană. România are de primit 10 milioane de dolari
Statul român a pus sechestru pe participația de peste 80% din capitalul deținut de Gold Corporation. ANAF a pus sechestru capitalul companiei la societatea românească Roșia Montană Gold Corporation, pentru a recupera cei 10 milioane de dolari care reprezintă costurile procedurii de arbiraj, scrie profit.ro.
Este vorba despre procesul care s-a defășurat în ultimii 9 ani la Tribunalul Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială.
În urma procesului pierdut de Gold Corporation, tribunalul a obligat compania să plătească 10 milioane de dolari în taxe și cheltuieli de judecată.
Jurnaliștii de la profit.ro mai scriu că ANAF a trimis foarte recent notificare de plată celor de la Gabriel Resources, iar ulterior a instituit sechestru asigurător pe participația de 80,69% a acestora la RMGC, acțiunile neputând fi vândute sau transferate de către compania minieră.
Restul acțiunilor, în cotă de 19,31% din capital, sunt în posesia societății românești de stat Minvest Roșia Montană, controlată de Ministerul Economiei.
Proces început în 2015
Gabriel Resources a depus în iulie 2015 la ICSID cererea de arbitraj împotriva statului român.
Compania canadiană Gabriel Resources a susținut, în cadrul procesului de arbitraj de la Washington, că i-a fost expropriată investiția din România prin mai multe acte ale autorităților statului, mai scrie G4Media.
România s-a apărat cu ajutorul caselor de avocatură LALIVE, Geneva, Elveția și Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP din România.
Componența tribunalului de la Washington s-a schimbat de la începutul procesului.
Decizie în procesul pentru Roșia Montană: Precizările oficiale ale Ministerului de Finanțe
”România a primit în data de 8 martie 2024, Hotărârea Acțiunii arbitrale internaționale inițiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31.
Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).
Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News