Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

ANAF ar putea prelua executarea silită a amenzilor ce trebuie plătite la primării. Care este condiția

Publicat

Senatul a adoptat luni proiectul prin care se propune ca executarea silită a amenzilor să fie preluată de către ANAF, în cazul în care primăriile nu reușesc să încaseze aceste sume, în termen de doi ani.

Proiectul, inițiat de parlamentarul Robert Cazanciuc, are rolul de ”a elimina din analiza veniturilor bugetului local a unor potențiale venituri cu posibilitate redusă la încasare, iar pe de altă parte, prin transferul acestora în perioada de prescripție către organul de executare silită constituit în cadrul ANAF, care are pârghii suplimentare de identificare a debitorilor și de executare a amenzilor, valorificarea acestora la bugetul de stat”, se arată în expunerea de motive.

În document se explică faptul că, în unele cazuri, gradul de încasare a amenzilor, la nivel local, este foarte mic. Atunci ANAF ar putea fi mai eficient în colectarea acestor debite. Amenzile preluate astfel și încasate devin venituri la bugetul de stat.

Proiectul a fost adoptat de Senat, luni și merge la vot în Camera Deputaților, care este for decizional.

Propunerea legislativă

Potrivit proiectului, OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor se modifică astfel:

Se introduce art. 44.1 cu următorul cuprins:

”Prin derogare de la prevederile art. 8 alin (3) și alin (4), în cazul în care, în termen de 2 ani de la stabilirea titlului executoriu, amenda contravențională și penalitățile aferente nu au putut fi încasate din motive neimputabile organului de executare silită al unității administrativ-teritoriale locale competente, acesta va sesiza Ministerul Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală în vederea preluării de către aceasta a activității de executare silită a sumelor datorate de contravenienți. În termen de 10 zile de la preluarea executării silite de către MFP – ANAF, autoritatea publică locală va scădea din evidența sa fiscală și contabilă sumele neachitate de către persoana contravenientă.

Sumele reprezentând amenzile contravenționale și penalitățile aferente colectate de ANAF se fac venit la bugetul de stat”.

Ce prevede legislația actuală

În legislația actuală (OG 2/2001), se precizează că:

Art 8.

Alin 3 ”sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice în conformitate cu legsilația în vigoare se fac venit integral la bugetul de stat, cu excepția celor aplicate, potrivit legii,, de autoritățile administrației publice locale și amenzilpr privind circulația pe drumurile publice, care se fac venit integral la bugetele locale ale unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale în care contravenientul își are domiciliul sau sediul, după caz”

Alin 4 ”Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice, în conformitate cu legsilația în vigoare, se fac venit integral la bugetele locale ale unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale în care contravenientul își are domiciliul”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax