Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ANAF: GHID pentru aplicarea facilităților fiscale în IT. Impozit și contribuții sociale pentru venituri mai mari de 10.000 de lei

Publicat

GHID pentru aplicarea facilităților fiscale în IT: ANAF a publicat un ghid privind modalitatea de aplicare a facilităților fiscale acordate persoanelor fizice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023.

În materialul realizat de specialiștii ANAF sunt prezentate informații utile referitoare la modalitatea de calcul privind determinarea impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor pentru persoanele fizice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator și beneficiază de facilități fiscale sau modalitatea de calcul al impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii pentru un venit brut mai mare de 10.000 lei.

Vezi AICI Ghid privind modalitatea de aplicare a facilităților fiscale acordate persoanelor fizice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator (.PDF). 

GHID pentru aplicarea facilităților fiscale în IT: precizările ANAF

Potrivit ANAF, persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2 din Codul fiscal sunt scutite de la plata impozitului lunar pe veniturile din salarii și asimilate salariilor la locul unde se află funcția de bază, pentru venituri brute lunare de până la 10.000 lei, inclusiv.

Pentru partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei, impozitul se determină prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinată ca diferență între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut lunar a contribuțiilor sociale obligatorii aferente unei luni, diminuat cu impozitul aferent părții din venitul brut lunar de până la 10.000 lei inclusiv.

Reducerea cotei contribuției de asigurări sociale (CAS) cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuție la fondul de pensii administrat privat

Începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru persoanele fizice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator și beneficiază de facilitățile fiscale prevăzute de Codul fiscal, cota de CAS se reduce cu procentul contribuției la fondul de pensii administrat privat, prevăzută de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru venituri brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv, la locul unde se află funcția de bază.

Pentru partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei persoana fizică nu beneficiază de facilități fiscale.

Persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2 din Codul fiscal pot opta pentru platacontribuției datorată la fondul de pensii administrat privat.

Modalitatea de calcul al impozitului și al contribuțiilor sociale obligatorii

ANAF a prezentat un exemplu privind modalitatea de calcul al impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii pentru un venit brut mai mare de 10.000 lei.

Exemplu pentru anul 2023

A = venitul brut din salarii si asimilate salariilor (A > 10.000 lei)

Bcas = baza de calcul a CAS

Bcass = baza de calcul a CASS

  • B = Calcul CAS: 10.000 x 21,25%+ (Bcas – 10.000) x 25%
  • C = Calcul CASS: Bcass x 10%
  • D = Calcul venit impozabil: A – B – C – deduceri conform art. 78 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal
  • E = Calcul impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor: D x 10%
  • F = Calcul impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor scutit: E x 10.000/A
  • G = Impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor de plată: E – F

Notă: La aplicarea formulelor de calcul, se vor avea în vedere dispozițiile legale ce vizează bazele de calcul ale impozitului pe venit și ale contribuțiilor sociale obligatorii.

În situația în care, în cursul aceleiași luni, persoana fizică prevăzută la art. 60 pct. 2 din Codul fiscal se mută la alt angajator, aceasta beneficiază de facilitățile fiscale pentru fiecare loc de realizare (sursă de venit), la locul unde se află funcția de bază, în limita veniturilor realizate în luna respectivă, corespunzătoare fiecărei perioade din luna de desfășurare a activității, pentru un venit brut lunar scutit de până la 10.000 lei inclusiv, cumulat.

Mai multe informații se pot obține:

  • accesând portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro
  • telefonic, la Serviciul central de asistență contribuabilil – Contact-center, la numărul de telefon: 031.403.91.60;
  • la structurile de asistență pentru contribuabili din cadrul organelor fiscale teritoriale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cornelia

    marți, 14.11.2023 at 17:45

    Statule, statule, pe noi ne saracesti in fiecare luna cu un impozit de rang 1 per europa, 45٪,astia cu tastatura au dureri de cap, stim, este greu, dar ce facem cu noi, prostimea, tot in fata la calculator, dar ne uscati cu 45%???

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax