Actualitate
ANAF ia în vizor veniturile celor cu profesii liberale. Ce schimbări se pregătesc pentru medici, avocaţi şi alte persoane care câştigă bani pe cont propriu
În cazul în care se va aplica un proiect aflat în dezbatere la Ministerul Finanţelor, medicii, avocaţii, arhitecţii şi alte categorii care câştigă bani pe cont propriu vor plăti taxe şi impozite ca orice angajat. Schimbarea ar urma să se aplice din vară pentru un milion de români.
Confederaţia Naţională a Patronatului Român (CNPR) avertizează că profesiile liberale vor dispărea dacă Guvernul va anula prin hotărâre prevederea din Codul Fiscal potrivit căreia profesiile liberale şi drepturile de autor sunt activităţi independente.
Dacă proiectul de hotărâre, care se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor, va fi aprobat, persoanele cu profesii liberale vor fi recalificate ca având activităţi dependente.
Cei care au profesii liberale vor fi consideraţi pur şi simplu salariaţi, urmând să fie puşi să achite retroactiv impozite şi taxe suplimentare, pe lângă cele pe care le-au achitat deja, de bună credinţă, spun reprezentanţii CNPR.
“Autorităţile au declanşat astfel un adevărat război împotriva profesiilor liberale, prin controale ale Fiscului, care se finalizează prin stabilirea, ca obligaţie solidară de plată a profesioniştilor şi clienţilor acestora, a unor sume ce depăşesc cu 10-20% veniturile totale brute încasate de profesionişti în perioada controlată. Aceste sume aberante provin din aplicarea de către ANAF a unor impozite, penalităţi şi dobânzi la sumele plătite deja de profesionişti, conform legii, pe toată perioada ultimilor 5 ani”, atenţionează reprezentanţii Confederaţiei.
De exemplu, în cazul unui consultant fiscal, contribuţiile la asigurările de sănătate, şomaj, pensie şi impozitul pe venit îi vor lua 60 la sută din câştig, de trei ori mai mult decât acum.
Astfel, pentru cei care lucrează pe cont propriu ar fi mai profitabil să se angajeze. Dar mulţi tocmai regimul de multinaţională vor să îl evite.
„Ne sileşte pe toţi să fim angajaţi cu contract de muncă, indiferent de ce nivel de competenţe avem”, arată Cristian Pârvan, de la Patronatul Serviciilor Private.
Printre cei mai afectaţi de modificarea Codulului Fiscal, cerută de Ministerul Finanţelor, sunt avocații. Multe firme preferă să nu angajeze apărători, ci să lucreze cu ei pe bază de colaborare, tocmai ca să aibă costuri mai mici.
În ciuda protestelor, Ministrul Finanţelor spune că nu mai este loc de discuţie.
”A fost o discuție cu cei care sunt … reprezintă piața pe zona de profesii liberale, textul e deja convenit cu dânșii, deci lucrurile aici sunt foarte clare”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor.
În prezent, de la o persoană care lucrează ca Persoană Fizică Autorizată (PFA) şi câştigă 4.000 de lei, de exemplu, statul încasează contribuţii 1.000 de lei. Dacă omul s-ar angaja, statul ar primi de trei ori mai mulţi bani.
surse: digi24.ro, gandul.info
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News