Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANAF va stabili din oficiu contribuția de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care nu depun formularul 600. Proiect aflat în dezbatere

Publicat

ANAF urmează să stabilească din oficiu contribuța de asigurări sociale (CAS) datorată de persoanele fizice, preluate în administrare din 1 iulie 2012 de către autoritate, care nu depun formularul 600. Proiectul de lege a intrat recent în dezbatere publică.
Declaratia 600 se referă la venitul asigurat la sistemul public de pensii de către persoanele fizice autorizate (inclusiv întreprinderile individuale si membrii întreprinderilor familiale), cele care desfasoara profesii libere, persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuala la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenta contabila în partida simpla, în vederea stabilirii obligatiilor de plata privind contributia de asigurari sociale.

Nu au obligatia depunerii formularului 600 contribuabilii al caror venit net realizat in anul 2013 sau valoarea lunara a normelor de venit, dupa caz, este sub nivelul minim de 35% din câstigul salarial mediu brut prevăzut în legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Persoanele fizice care nu se mai încadreaza în niciuna din situatiile mentionate mai sus sau se afla în situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) – c), pct. II, III si V din Legea nr. 263/2010, sau sunt asigurati în sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate în sistemul public de pensii sau au calitatea de pensionari, depun formularul 601 “Cerere de încetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale”, în vederea scoaterii din evidenta fiscala privind contributia de asigurari sociale.

Conform documentului, Fiscul urmează să-i identifice pe cei care nu au depus formularul 600 pe baza unei proceduri specifice, din care vor fi excluse însă anumite categorii de contribuabilii. După aceea, organul fiscal va calcula din oficiu CAS și va emite formularul 640, al cărui model este de asemenea propus spre aprobare prin proiectul de ordin.

Potrivit art. V din OUG nr. 125/2011, actul normativ care a modificat Codul fiscal la finalul anului 2011, Fiscul administrează din 1 iulie 2012 contribuțiile sociale la pensii datorate de persoanele fizice.

De la începutul lunii iulie 2012, casele de pensii au predat organelor fiscale din subordinea ANAF, în vederea colectării, creanțele reprezentând contribuțiile de asigurări sociale datorate de persoanele fizice, stabilite și neachitate până la 30 iunie 2012.

Începând cu 1 iulie 2012, contribuțiile la pensii datorate de persoanele fizice se achita la unitățile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora sunt luați în administrare contribuabilii, în conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscală al contribuabililor.

Pentru a-și plăti CAS, persoanele fizice care au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii au obligația să-și declare veniturile care reprezinta baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale, la organul fiscal competent, prin depunerea Declarației privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formular 600).

Concret, această declarație trebuie depusă de următoarele persoane, menționate în Codul fiscal: intreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;membrii intreprinderii familiale; persoanele cu statut de persoana fizică autorizată să desfășoare activități economice; persoanele care realizeaza venituri din profesii libere; persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidența contabila în partida simplă.

Totuși, în cazul în care contribuabilii, preluați în administrare din 1 iulie 2012 de Agenția Națională de Administrare Fiscală, nu depun formularul 600, organul fiscal trebuie să stabilească din oficiu sumele datorate de către aceștia.

Citește și CALENDARUL OBLIGAŢIILOR FISCALE pe luna MARTIE 2014: Vezi până când se depun declarațiile de mențiuni, situații, formulare și plăți

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax