EVENIMENT
ANAF va trimite contribuabililor, începând din 2026, Declarația unică precompletată. Măsuri aprobate de Guvern
Guvernul a aprobat în ședința de joi, 7 noiembrie, un proiect prin care ANAF va trimite contribuabililor, începând cu anul 2026, Declarația unică precompletată, pentru veniturile aferente anului 2025.
Ordonanța de urgență aprobată de Guvern modifică și completează Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pentru reducerea birocrației și simplificarea procedurilor administrative în cazul contribuabililor persoane fizice care obțin venituri extrasalariale.
Potrivit Executivului, prin actul normativ se reglementează formularul inteligent (e-DU) – Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, precompletată cu informațiile deținute de ANAF privind veniturile înregistrate/disponibile în baza de date a instituției.
Măsura are în vedere determinarea automată a bazelor anuale de calcul pentru stabilirea CAS/CASS, precum și a CAS și CASS datorate de persoanele fizice, în scopul unei mai bune colectări a acestora prin reducerea/eliminarea erorilor de calcul și declarare.
Prin simplificarea modalității de calcul al obligațiilor fiscale, informațiile sunt certe și devin scadente la data de 25 mai a anului următor celui în care s-au realizat veniturile, în funcție de venitul realizat efectiv.
ANAF va trimite către contribuabili, începând din 2026, o declarație unică precompletată
Astfel, începând cu veniturile aferente anului 2025, contribuabilii care realizează venituri extrasalariale pentru care au obligaţia trimiterii declaraţiei unice la ANAF, vor primi formularul declaraţiei unice precompletat cu date despre veniturile realizate şi impozitul pe venit datorat, baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi cu valoarea contribuţiilor datorate pentru anul de realizare a venitului.
ANAF va precompleta formularele declaraţiilor unice trimise persoanelor fizice cu informaţiile pe care le deţine în bazele de date ale instituţiei.
Este vorba despre contribuabilii persoane fizice care realizează venituri extrasalariale pentru care există obligaţia trimiterii declaraţiei unice la ANAF cum ar fi, spre exemplu, activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din investiţii, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din alte surse.
În scopul simplificării mecanismului de declarare a veniturilor și de stabilire a impozitului pe venit, respectiv a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile extrasalariale, au fost introduce mai multe reglementări.
- Simplificarea mecanismului de calcul, plată și declarare de către contribuabilii persoane fizice a obligațiilor fiscale vizând impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii datorate într-un an fiscal, fapt ce permite îmbunătățirea conformării fiscale și colectarea mai eficientă a veniturilor;
- Degrevarea contribuabililor persoane fizice de obligația depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru declararea venitului estimat, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, estimate, precum și pentru toate celelalte situații în care intervin modificări/ recalculări/ rectificări ale acestora;
- Reducerea gradului de complexitate privind completarea formularului Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, prin eliminarea – Capitolului II. Date privind impozitul pe venit estimat- norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate;
- Reglementarea unui indicator (salariul minim brut pe țară în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului) care să permită introducerea unor condiții de validare și determinare a contribuțiilor datorate potrivit legii;
- Simplificarea mecanismului de stabilire a contribuției de asigurări sociale și/sau contribuției de asigurări sociale de sănătate, întrucât determinarea contribuțiilor se efectuează în anul următor celui în care veniturile au fost obţinute, în funcţie de nivelul veniturilor realizate, în corelare cu măsura privind eliminarea estimării veniturilor în cursul anului fiscal și a obligațiilor fiscale aferente;
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.