Connect with us
Advertisement

Economie

Analiză: Prețul gazelor la consumatorul casnic NU DOAR CĂ NU VA SCĂDEA în primăvară, dar va fi mult mai mare decât anul trecut

Publicat

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, avertizează că prețul mediu al gazelor naturale la consumatorul final casnic nu doar că nu va scădea în primăvară, dar va fi mult mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă. Acesta a realizat o analiză clară a situației și a descoperit că de fapt marea plafonare și compensare a prețurilor, nu este chiar așa de mare. 

”Oamenii se miră că marea recalculare a facturilor la energie arată că doar 4% din consumatorii celui mai mare furnizor de gaze vor beneficia de plafonare și că la energie electrica puținii consumatori care vor beneficia de plafonare / compensare vor primi în medie 12 lei.

Asta se întâmplă când se promovează intenționat dezinformarea românilor, chiar dacă aceste lucruri au fost precizate încă din decembrie 2021 într-o analiza AEI”, a explicat consultantul pe probleme de energie, Dumitru Chisăliță, citat de DCBusiness.

Dumitru Chisăliță mai spune că: ”Trebuie să terminăm cu această recalculare, cu inventarea unor hoți imaginari, trebuie să încetăm să mai sperăm că facturile vor fi că anul trecut la gaze, trebuie să recunoaștem că au existat atât de multe povești frumoase încât primele 3 luni din această iarnă au trecut și vom constata că la fel vor trece și ultimele 2 luni din această iarnă, și vom rămâne buni de plată”.

Cât vor crește prețurile

Consultantul spune că trebuie să ne pregătim pentru când prețurile vor exploda din nou:

Prețul mediu al gazelor naturale la consumatorul final casnic nu doar că nu va scădea în primăvară, dar va fi mult mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă.

Prețul mediu al gazelor naturale la consumatorul final casnic nu doar că nu va scădea în primăvară, dar va fi mult mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă.

Prețul mediu al gazelor naturale la consumatorul final în luna noiembrie 2021, conform datelor INS, este de cca 220 lei/MWh”.

”Astfel, aparent, plafonarea prețului final al gazelor naturale la o valoare de 370 lei/MWh și de 310 lei/MWh de la 1 februarie, este inutilă în această perioadă”, a adăugat acesta.

Analiza Asociației Energie Inteligentă

Important să înțelegem că această plafonare și compensare a facturilor la energie și gaze, în realitate produce efecte doar pentru puțini consumatori, în acest an, potrivit analizei AEI.

Vezi și: Cum se vor calcula facturile la energie și gaze. Noua lege a compensării și plafonării, în vigoare

Plafonarea se aplică doar în cazul în care:

  • prețurilor la energiei electrică depășesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul). În situația consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piața concurențială până la 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în general valoarea de 1 leu/kWh și atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că peste 75 % dintre consumatorii casnici de energie electrică nu au ce să li se plafoneze anul acesta, neavând prețul peste 1 leu/kWh.
  • prețurilor la gaze naturale care depășesc valoarea de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul). În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în general valoarea de 0,37 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că peste 85 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale nu au ce să li se plafoneze anul acesta, neavând prețul peste 0,37 lei/kWh.

Compensarea se aplică doar în cazul în care:

  • consumatorul consumă energie electrică sub 300 kWh/lună, dar nu mai puțin de 30 kWh, situație în care se aplică o compensație de 0,29 lei/kWh, din preț cu taxe (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de electricitate), dar doar în situația în care prețul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh. În situația în care prețul din factură este sub această valoare, consumatorul consumă mai puțin de 30 kWh sau mai mult de 300 kWh,  nu primește nici o compensație. În situația consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piața concurențială până la 1 iulie 2021, prețurile medii la energiei electrică sunt de cca. 0,69 – 0,7 lei/kWh și atunci compensarea este de 0,7 – 0,68 = 0,02 lei/kWh / 0,69 – 0,68 = 0,01 lei/kWh , respectiv pentru
  • consumul mediu de enrgie electrică de 125 kWh, rezultă o compensație de 1,25 – 2,5 lei/lună. Apreciem că, anul acesta:cca. 25% din consumatori casnici de energie electrică nu se încadrează în condițiile de consum si nu vor beneficia de nici o compensație
  • cca. 60 % dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi 1-2 lei compensare pe lună.
  • cca. 15% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi până la cca. 30 lei compensare pe lună.

Consumatorul consumă mai mult de 20 mc și puțin de 150 mc gaze naturale în luna noiembrie 2021 situație în care se acordă o compensație de 33% din prețul gazelor din propriul contract (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de gaz), dar doar în situația în care prețul gazelor naturale fără tarife și taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh.

În situația în care prețul gazelor marfă din factură este sub 0,125 lei/kWh (preț final de cca. 0,208 lei/KkWh), dacă consumă este mai mare de 150 mc luna noiembrie 2021, sau sub  20 mc/lună, nu primește nici o compensație.

În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc la majoritatea, în luna noiembrie, în general valoarea de 0,208 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic.

Apreciem că, anul acesta:

  • cca. 40% din consumatori casnici de gaze nu se încadrează în condițiile de consum și nu vor beneficia de nici o compensație
  • cca. 50 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale au prețul gazelor în anul acesta sub limita prețului impus de lege pentru care se acordă compensație și nu vor beneficia de nici o compensație.
  • cca. 10% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi până la cca. 150 lei compensare pe lună. ”La pomul lăudat, să nu te duci cu sacul.”

Sursă: Asociația pentru Energie Inteligentă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gelu Stoian

    luni, 07.02.2022 at 14:18

    ESTI Cam Chisalita, nenea Mitica! : Daca Asociatia Mataluta este atat de ” Inteligenta” cum Pretinde A Fi, DE ce Nu Gaseste o Metoda INGENIOASA, prin care Pretul Gazului Metan LIVRAT Romaniei de Catre Gazprom, sa Scada, Asa, Peste Noapte, La Pretulcu care Vinde Gazul Metan tarii „prietene ” noua, vecine, Ungariei ????? Adica de CINCI ori Mai Ieftin, Gratiei Amorului La Toarta, intre Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, Si Premierul Ungariei, Viktor Orban !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement