Economie
ANALIZĂ: Preţul mediu al apartamentelor în Alba Iulia față de alte orașe cu populație similară. Comparații cu Bistrița, Zalău și Deva
La un an după ce programul guvernamental „Prima Casă” a fost relansat, preţurile imobiliarelor au rămas constante, astfel că accesibilitatea de achiziţionare la un imobil este mai ridicată decât în anii precedenţi, potrivit statisticilor imobiliare. Un indicator prin care se calculează gradul de accesibilitate al unei locuinţe este raportul dintre preţul mediu pe metru pătrat al unui apartament şi salariul mediu lunar, indicator care, pe pieţele stabile se situează în plaja de 2-3.
Acest indicator a fost mai mare de 5 în 2008, anul de explozie al preţurilor imobiliare, însă, în prezent acesta variază între 1,5 şi 2,9, ceea ce înseamnă că majoritatea reşedinţelor de judeţ din ţară au un indice de accesibilitate în cote stabile.
Cu toate că preţurile apartamentelor sunt constante, acestea variază în funcţie de zonele geografice unde sunt poziţionate, şi de condiţiile pe care le oferă cumpărătorilor.
Media preţului de tranzacţionare a apartamentelor diferă de la un oraş la altul. Dacă într-o zonă centrală a oraşului Alba Iulia preţul mediu al unui apartament nou este de 598 euro/mp, într-un oraş asemănător celui albaiulian din punct de vedere demografic, şi anume Deva, preţul unui apartament nou este mai mare cu 60 de euro, un mp vânzându-se cu 658 de euro.
În Bistriţa, preţul mediu al unui imobil nou este de 581 euro/mp, acesta fiind mai scăzut decât media preţului în Alba Iulia, iar în Zalău un apartament nou se vinde cu 628 euro/mp. În Giurgiu, un alt oraş asemănător din punct de vedere al numărului de locuitori cu Alba Iulia, preţul unui apartament nou este de 695 euro/mp, iar în Călăraşi, preţul este 702 euro/mp.
Din seria oraşelor similare Alba Iuliei în ceea ce priveşte numărul populaţiei, Sfântul Gheorghe este oraşul cu cel mai mic preţ mediu al unui apartament nou, şi anume 438 euro/mp.
Raportat la preţul mediu din celelalte oraşe, Alba Iulia se situează pe o poziţie care asigură un grad ridicat de accesibilitate pentru cei care doresc să-şi achiziţioneze un imobil.
În Alba Iulia, preţurile diferă în funcţie de zona în care este poziţionat imobilul, şi de vechimea acestuia, astfel că, în zona Ampoi 1, un apartament de 60 mp, cu 2 camere costă 30.000 de euro, iar în zona Cetate, un apartament cu aceeaşi suprafaţă şi cu acelaşi număr de camere costă 35.000 de euro. În zona centrală a oraşului un apartament cu 2 camere îl putem achiziţiona la 33.000 de euro.
Comparativ cu oraşele mai mari din apropierea sa, Alba Iulia are preţuri mult mai mici, chiar şi în zonele centrale. Spre exemplu, în Cluj, preţul mediu al unui mp dintr-un apartament cu 2 camere este de 959 de euro, în Sibiu, acelaşi apartament îl găsim la 733 euro/mp. În Alba Iulia, în zona Ampoi 2, putem găsi un apartament şi la 460 de euro/mp.
Experţii imobiliari susţin că, în raport cu anii precedenţi, preţurile imobilelor din Alba Iulia au scăzut cu aproximativ 3%. Aşadar, afirmă ei, albaiulienii sunt tot mai interesaţi să-şi achiziţioneze o nouă locuinţă, tranzacţiile imobiliare crescând în ultimul an cu 2%.
Cu toate acestea, nu se poate vorbi încă de un «boom imobiliar» , ci doar de o preferinţă crescândă a oamenilor de a investi atât în imobiliare, cât şi în terenuri.
Ioana MIHU
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
VICTOR
marți, 02.09.2014 at 08:36
In sfarsit, un articol bun de analiza la voi. Bravi I.M