Connect with us
Publicitate

Eveniment

Anchetă complexă a DIICOT ȘI BCCO Alba Iulia, într-un dosar de trafic de migranți. Transport cu 111 de oameni depistat la Nădlac

politia SIAS

Publicat

În ultimii șase ani, procurorii DIICOT și BCCO Alba Iulia au documentat un dosar de trafic de migranți, care se întindea pe mai multe țări din Europa. După ce o serie de percheziții au avut loc în 2018, în data de 18 februarie 2022, au mai avut loc alte percheziții, în urma cărora mai multe persoane au fost duse la audieri, iar unii au fost arestați preventiv. 

Din dosarul extrem de complex se poate reține că la un moment dat, în 2017, gruparea a transportat 111 migranți peste granița, iar punctul de trecere a fost la Nădlac. 

Din noiembrie 2016 și până în prezent, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu  procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, au documentat, în cadrul unui dosar penal, activitatea infracțională a unei rețele infracționale transfrontaliere, specializată în traficul de migranți, pe ruta Bulgaria/Serbia/Cipru – România – Ungaria – Austria – Germania/Italia/Slovenia.

Modul de operare al rețelei infracționale ar fi constat în recrutarea, adăpostirea, transferarea și transportarea ilegală a migranților solicitanți de azil sau aflați ilegal pe teritoriul României spre frontiera româno-maghiară. Ulterior, ar fi fost transportați clandestin, spre țările de destinație: Austria, Germania sau Italia.

Modalitatea de trecere frauduloasă a frontierei de stat s-ar fi realizat fie pe zona verde, migranții fiind ghidați în teren și apoi așteptați pe teritoriul maghiar de autoturisme destinate transportului, fie prin punctele de trecere ale frontierei de stat, migranții fiind ascunși în mijloace de transport de marfă, de mare capacitate.

În fapt, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul polițiștilor Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, au documentat 6 transporturi ilegale de migranți, un impact deosebit avându-l cel din data de 21 aprilie 2017, în care un autocamion, plin cu 111 migranți, a fost depistat în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac.

La data de 9 aprilie 2018, pentru destructurarea grupării infracționale, au fost efectuate 18 percheziții domiciliare în România, în județele Maramureș, Arad, Timiș și Bihor, 9 persoane fiind reținute, iar pentru una a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Acțiunile au beneficat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Activitatea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Direcției Generale Anticorupție.

Față de persoanele bănuite a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

Concomitent, în  Austria, au fost efectuate 5 percheziții domiciliare, cu sprijinul unei echipe mobile a EUROPOL, fiind reținut și ulterior arestat unul dintre liderii grupării infracționale.

În urma audierilor, procurorul de caz a dispus reţinerea a 9 persoane, pentru 24 de ore şi cercetarea unei alte persoane, sub control judiciar, pentru sãvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți

Urmare a acțiunii din data de 9 aprilie 2018, procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. a disjuns cauza penală cu privire la mai multe persoane, care au avut un rol important în desfășurarea activităților infracționale, cercetările fiind efectuate în continuare în cadrul unui dosar penal, cu delegarea D.C.C.O. – Biroul de Combatere a Traficului de Migranți, B.C.C.O. Alba – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane și D.G.A.

Urmărirea penală a fost efectuată prin efectuarea de verificări și investigații, în scopul stabilirii circumstanțelor în care transporturile ilegale de migranți au fost efectuate cu sprijinul unor funcționari din cadrul Poliției de Frontieră, în sensul facilitării trecerii autovehiculelor de mare tonaj încărcate cu migranți, prin punctele de trecere ale frontierei de stat a României, dar și stabilirii circumstanțelor în care transportul din data de 21 aprilie 2017, cu 111 migranți, a beneficiat de sprijinul unor persoane bănuite de găzduire și transfer.

La data de 18 ianuarie a.c., polițiști din cadrul D.C.C.O., B.C.C.O. Alba Iulia, S.C.C.O. Hunedoara, S.C.C.O. Dâmbovița și D.G.A. au efectuat, în județele Alba, Hunedoara, Dâmbovița și Timiș, 16 percheziții domiciliare, fiind aduse, la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, 4 persoane bănuite.

Urmare a audierilor efectuate, față de 2 persoane a fost luată măsura reținerii și ulterior a  arestării la domiciliu, iar față de una a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Totodată, la data de 16 februarie a.c., urmare a activităților de cercetare penală efectuate în cadrul aceluiași dosar, o altă persoană bănuită a fost adusă la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, iar, în urma audierii, a fost dispusă măsura reținerii și ulterior a arestării preventive, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți și constituire a unui grup infracțional organizat.

Cercetările sunt continuate, pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor membrilor grupării infracționale, se arată într-un comunicat de presă emis, marți 22 februarie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate