Connect with us
Advertisement

Actualitate

Angajatorii vor plăti despăgubiri salariaților hărțuiți moral la locul de muncă. Proiect

attentiondifferencedisorder.com

Publicat

Daune compensatorii și morale și sume de bani pentru consiliere psihologică vor putea primi salariații care au fost hărțuiți moral la locul de muncă din partea angajatorului. Un proiect în acest sens urmează să intre la vot în Senat. 

În România nu este definită noțiunea de hărțuire morală pentru a putea fi aplicată o sancțiune asupra celui care o exercită asupra altcuiva. Inițiatorii legii în cuprinsul modificărilor legiilor mai sus menționate au definit hărțuirea morală ca:

„orice comportament exercitat cu privire la un salariat, de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern şi/sau de către un salariat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnităţii salariatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme: a) conduită ostilă sau nedorită; b) comentarii verbale; c) acţiuni sau gesturi”.

Modificarea prevede ca angajatorii să fi obligaţi de instanţă să acorde daune compensatorii şi morale salariaţilor care au fost victimele hărţuirii morale la locul de muncă. De asemenea, salariaţii hărţuiţi vor putea beneficia, din partea angajatorului, de sumele necesare pentru consiliere psihologică, pe o perioadă stabilită de către medicul de medicină a muncii, dacă instanţa a obligat angajatorul la o astfel de plată.

De asemenea pe lângă daunele compensatorii şi consilierea psihologică, proiectul de lege prevede şi alte măsuri de protejare a angajaţilor:

– toţi salariaţii au dreptul la un loc de muncă lipsit de acte de hărţuire morală;

– niciun salariat nu poate fi sancţionat, concediat sau discriminat (cu privire la salarizare, formare profesională, promovare etc.) din cauză că a fost supus sau a refuzat să fie supus hărţuirii morale la locul de muncă;

– salariatul poate fi reintegrat în muncă sau poate primi, în baza unei hotărâri judecătoreşti, despăgubiri în cuantum egal cu echivalentul drepturilor salariale de care a fost lipsit de către angajator.

Stresul și epuizarea fizică ar urma să fie considerate hărțuire morală la locul de muncă.

Va trebui precizat în regulamentul intern al unităţii ce sancţiuni disciplinare se pot aplica salariaţilor care se fac vinovaţi de hărţuire la locul de muncă. În caz contrar, amenzile aplicabile vor fi cuprinse între 30.000 de lei şi 50.000 de lei.

De asemenea, dacă angajatorii stabilesc reguli sau măsuri interne care să oblige, să determine sau să îndemne salariaţii să comită fapte acte de hărţuire morală la locul de muncă, amenzile aplicabile vor fi în cuantum de 50.000 de lei până la 200.000 de lei.

În plus, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării va putea obliga angajatorii la plata unor despăgubiri pentru angajaţii care au fost victimele hărţuirii morale la locul de muncă. Nerespectarea acestor obligaţii constituie contravenţie, iar angajatorii vor putea fi sancţionaţi cu amendă de la 100.000 de lei la 200.000 lei.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement