Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Angela Filote, CE: Populația României are nevoie de o creștere a salariilor, însă bazată pe competitivitate. Este al doilea cel mai sărac stat din UE

Publicat

angela filoteRomânia nu își permite să aibă ca principal avantaj costul scăzut al forței de muncă, în condițiile în care țara are una dintre cele mai sărace populații din Uniunea Europeană, fiind în același timp al doilea cel mai sărac stat din UE, a declarat luni șeful reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, în cadrul Forumului Investitorilor Străini.

„Dacă ne uităm la principalele motive pentru care sunt atrași investitorii, cel puțin în ceea ce privește studiile noastre, între aceste motive se numără costul relativ scăzut. Bineînțeles și așezarea geografică, apartenența la UE și resursele energetice. Printre aceste motive, am o problemă în legătură cu costul scăzut. Nu cred că România își permite să aibă ca principal avantaj costul scăzut, nu cred că e corect pentru români. În România trăiesc unii dintre cei mai săraci oameni din Europa. Este al doilea stat în această privință în UE. Salariile sunt mici, oamenii muncesc din greu și speră să fie plătiți mai bine pentru munca lor”, a menționat Filote.

Aceasta a subliniat că va trebui să existe o creștere a salariilor, însă bazată pe competitivitate. Totodată, ar trebui „să vedem investiții în sectoarele cu tehnologiile medii și ridicate, pentru că acolo există potențial, există un segment de forță de muncă cu educație ridicată în România”.

„Climatul investițional, în ansamblu, este bun în România. Bineînțeles că pot fi făcute mai multe în mediul de afaceri, dar cred că a venit timpul ca țara să facă mișcarea de la un stat cu costuri scăzute la unul cu forță de muncă și produse cu valoare adăugată medie și mare”, a mai spus Filote.

Potrivit acesteia, la nivelul UE, cercetarea, dezvoltarea și inovarea pot fi „motorul schimbării în competitivitatea pe care o căutăm în Europa”.

„Dificultatea pentru autoritățile din țară este să găsească un model în care salariile să crească progresiv și costurile forței de muncă fără a-și pierde atractivitatea pentru investitori străini”, a mai spus șeful reprezentanței Comisiei Europene în România.

Summit-ul Investitorilor Străini (Foreign Investors Summit) debutează, luni, la București și reunește specialiști din numeroase domenii, precum financiar, IT&C, real-estate și auto.

Evenimentul are loc în perioada 26 — 29 octombrie.

sursa: agerpres.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Tichete de vacanță 2022. Lista completă cu hotelurile și agențiile de turism care acceptă vouchere în acest an

Publicat

Este perioada concediilor iar românii care au la dispoziție vouchere de vacanță au început să caute locuri în țară în care să-și poată folosi tichetele primite de la stat.

Cu voucherele de vacanță se pot achita sejururi în țara atât la mare cât și la munte dar pot fi cumpărate și city break-uri în orașele și municipiile din România la hoteluri și pensiuni turistice. Din acest an cu tichetele de vacanță pot fi plătite și taberele școlare ale copiilor.

De asemenea pot fi achitate servicii complete masă plus cazare și alte facilități din locațiile alese cu, ca pachetul ales să includă cel puțin o noapte de cazare.

Voucherele de vacanță au încurajat turismul autohton, dar au și crescut prețurile la cazări

Voucherele de vacanță au rolul de a încuraja turismul autohton, iar în ultimii ani măsura introdusă de guvern a generat o creștere substanțială a turismului în toată țara.

În același timp, prețurile la serviciile turistice, în special tarifele la cazare au explodat. Cei mai afectați sunt angajații firmelor private care nu beneficiază de tichete de vacanță și care s-au trezit că trebuie să plătească din buzunarul propriu prețuri exorbitante pentru o cazare în zone turistice, la munte sau la mare.

Tichetele de vacanță primite de bugetari au valoarea 1.450 de lei. Cei care beneficiază de astfel de tichete le pot folosi pe tot parcursul anului, pentru a achita vacanțele la mare, la munte și, mai nou, taberele copiilor.

Tichete de vacanță 2022. Lista completă cu hotelurile care acceptă vouchere

Autoritățile au făcut publică lista unităților de cazare care acceptă astfel de tichete de vacanță, iar românii au de unde alege precizează impact.ro.

Printre stațiunile de pe litoralul românesc în care românii pot achita serviciile hoteliere cu vouchere de vacanță se numără Constanța, Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Olimp, Ovidiu, Saturn, Venus, Neptun, Vama Veche, Techirghiol, Jupiter, Eforie Sud.

Vezi AICI: Lista hotelurilor și agențiilor de turism care acceptă vouchere de vacanță

Astfel turiștii români pot găsi aproape în toate stațiunile de pe litoral hoteluri, pensiuni și alte structuri de cazare care acceptă tichete de vacanță iar concediile pot fi planificate pe cont propriu sau prin intermediul unei agenții de turism.

Înainte de a face rezervarea pentru achiziționarea unui pachet turistic, posesorii de vouchere de vacanță trebuie să verificei dacă unitatea de cazare aleasă  se află pe lista cu unități de cazare care acceptă tichetele. De asemenea, se poate verifica și telefonic, contactând unitatea de cazare aleasă.

Vouchere vacanță: La ce se pot folosi tichetele de vacanță în 2022

Românii care au vouchere de vacanță din 2022, iar sumele le-au fost virate deja pe card, le pot folosi deja pentru a achita pachetele de vacanță. Angajații care vor să își plătească o parte din vacanță cu vouchere trebuie să știe că destinația aleasă trebuie să fie în România, iar pachetul ales să conțină minimum o noapte de cazare.

Pe lângă cazare, pot fi plătite cu vouchere de vacanță și masa, transportul, tratamentele balneare sau programele turistice opționale, potrivit Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Guvernul a emis, de la începutul anului și până în prezent, vouchere de vacanță în valoare de 190 de milioane de euro și se estimează că valoarea totală a tichetelor de vacanță emise de-a lungul acestui an va ajunge la 350 de milioane de euro. În acest fel, statul și-a propus să sprijine și în acest an turismul autohton.

„La ora actuală, voucherele de vacanţă reprezintă un vector esenţial pentru circulaţia turistică internă. Atât instituţiile şi companiile de stat, cât şi firmele private pot acorda aceste vouchere angajaţilor, care sunt aprobate pentru emitere anuală timp de 5 ani (2022-2026).

ANAT doreşte ca voucherele de vacanţă să prezinte o atractivitate sporită pentru angajaţii şi angajatorii privaţi”, menţionează ANAT într-un comunicat.

Programul prin care românii pot beneficia de vouchere de vacanță se desfășoară până în anul 2026, au anunțat autoritățile. Voucherele de vacanță sunt nominale și nu se înstrăinează, putând fi folosite doar de către beneficiar sau de către copilul acestuia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cetățenii americani nu vor mai putea intra în Europa doar cu pașaportul. Măsuri și reguli noi adoptate de UE

Publicat

Americanii care vor dori să călătorească în țările UE din spațiul Schengen nu o vor mai putea face doar pe baza pașaportului, ci vor fi nevoiți să se înscrie în viitorul Sistem European de Informații și Autorizare privind Călătoriile (ETIAS – European Travel Information and Authorization System) și să plătească o taxă.

Abia apoi, cetățenii SUA vor putea obține autorizația de călătorie în spațiul european.

Prevederea va intra în vigoare în luna mai 2023, dată de la care americanii își pierd privilegiul de a călători liber în Europa fără restricții și fără a plăti vreo taxă, informează postul CNN, citat de DIGI24.

UE a anunțat lansarea ETIAS, noul sistem de informații și de autorizare privind călătoriile în spațiul european și care se va aplica cetățenilor din statele non-UE care pot intra în spațiul european fără viză, dar care vor trebui să obțină o autorizație de călătorie în prealabil, prin intermediul unei cereri online.

Astfel, cetățenii străini care pot intra în UE fără viză vor trebui să completeze în plus niște date pe un site dedicat și să plătească o taxă de 7 euro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum își pot vedea elevii, lucrările de la BAC 2022. Model de cerere: unde și când trebuie depusă

Publicat

sediul ISJ Alba

Elevii care au susținut probe la BAC își pot vizualiza lucrările în 12 și 13 iulie, dar, atenție, cererile trebuie depuse în perioada 4-5 iulie (luni și marți) la unitățile de învățământ care au fost centre de examen. 

Elevii își vor putea vedea lucrările scanate după corectarea de către profesori și le vor primi în format fizic.

Model de cerere pentru vizualizarea lucrărilor la Bacalaureat, aici.

Potrivit Edupedu.ro, în completarea cererii, acolo unde sunt lăsate spațiile pentru probele la care candidații vor să vizualizeze lucrările, în primele spații trebuie completate literele probelor, iar în al doilea spațiu disciplinele.

Probele sunt următoarele, conform metodologiei:

proba E.a) probă scrisă la limba şi literatura română;

proba E.b) probă scrisă la limba şi literatura maternă;

proba E.c), matematică sau istorie;

proba E.d), fizică, chimie, biologie sau informatică ori geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Doi pompieri din Alba, în misiunea de sprijin a României pentru Grecia. Proiect pilot de pregătire pentru incendiile de vară

Publicat

Doi subofițeri de la ISU Alba, dintr-un total de 28 de pompieri români participă de sâmbătă la o misiune de sprijin pentru colegii lor din Grecia, țară care s-a confruntat anul trecut cu incendii masive de vegetație. 

Din Alba, la misiune participă plutonier major Andrei Brad Andrei și plutonier adjutant Alexandru.

Citește și: VIDEO: ”Dragi frați români, nu vom uita niciodată ajutorul vostru!” Populația din Grecia, impresionată de pompierii români

Personalul modulului național specializat de stins incendii de pădure trimis de România a participat sâmbătă la ceremonialul de deschidere al programului pilot de pre-poziționare, organizat în incinta Academiei de Pompieri din Atena.

La această activitate a participat o delegație din cadrul Ministerului Crizei Climatice și Protecției Civile, condusă de ministrul Christos Stylianides și viceministrul Evangelos Tournas, precum și reprezentanți din cadrul Corpului de Pompieri Eleni.

După finalizarea activității, pompierii români vor executa o recunoaștere în teren cu un efectiv constituit din 21 de forțe (3 ofițeri și 18 subofițeri) și 5 mijloace de intervenție.

Începând cu ora 11:00 modulul specializat poate fi alocat la intervenție, la solicitarea ofițerului de legătură elen.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax