Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Angela Filote, CE: Populația României are nevoie de o creștere a salariilor, însă bazată pe competitivitate. Este al doilea cel mai sărac stat din UE

Publicat

angela filote România nu își permite să aibă ca principal avantaj costul scăzut al forței de muncă, în condițiile în care țara are una dintre cele mai sărace populații din Uniunea Europeană, fiind în același timp al doilea cel mai sărac stat din UE, a declarat luni șeful reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, în cadrul Forumului Investitorilor Străini.

„Dacă ne uităm la principalele motive pentru care sunt atrași investitorii, cel puțin în ceea ce privește studiile noastre, între aceste motive se numără costul relativ scăzut. Bineînțeles și așezarea geografică, apartenența la UE și resursele energetice. Printre aceste motive, am o problemă în legătură cu costul scăzut. Nu cred că România își permite să aibă ca principal avantaj costul scăzut, nu cred că e corect pentru români. În România trăiesc unii dintre cei mai săraci oameni din Europa. Este al doilea stat în această privință în UE. Salariile sunt mici, oamenii muncesc din greu și speră să fie plătiți mai bine pentru munca lor”, a menționat Filote.

Aceasta a subliniat că va trebui să existe o creștere a salariilor, însă bazată pe competitivitate. Totodată, ar trebui „să vedem investiții în sectoarele cu tehnologiile medii și ridicate, pentru că acolo există potențial, există un segment de forță de muncă cu educație ridicată în România”.

„Climatul investițional, în ansamblu, este bun în România. Bineînțeles că pot fi făcute mai multe în mediul de afaceri, dar cred că a venit timpul ca țara să facă mișcarea de la un stat cu costuri scăzute la unul cu forță de muncă și produse cu valoare adăugată medie și mare”, a mai spus Filote.

Potrivit acesteia, la nivelul UE, cercetarea, dezvoltarea și inovarea pot fi „motorul schimbării în competitivitatea pe care o căutăm în Europa”.

„Dificultatea pentru autoritățile din țară este să găsească un model în care salariile să crească progresiv și costurile forței de muncă fără a-și pierde atractivitatea pentru investitori străini”, a mai spus șeful reprezentanței Comisiei Europene în România.

Summit-ul Investitorilor Străini (Foreign Investors Summit) debutează, luni, la București și reunește specialiști din numeroase domenii, precum financiar, IT&C, real-estate și auto.

Evenimentul are loc în perioada 26 — 29 octombrie.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax