Connect with us
Advertisement

Actualitate

ANM: Temperaturile vor coborî la minus 30 grade joi dimineață, în Transilvania. Vremea se încălzește în weekend

Publicat

ger zapada frig În anumite localități, în special din zona Transilvaniei, joi, 8 ianuarie, sunt prognozate temperaturi minime de minus 30 de grade la orele dimineții. Gerul care s-a instalat în aceste zile peste România poate fi comparat cu cel înregistrat la începutul acestui an, pe 1 ianuarie, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Gabriela Băncilă, meteorolog de serviciu al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Citeşte şi FRIG de CRAPĂ PIETRELE: VREME GEROASĂ în toată ţara până VINERI

În Alba, minimele de miercuri sunt de minus 16 grade, iar cele anunţate pentru joi, de minus 12 grade Celsius.

”Am putut vorbi de un record zilnic de temperatură în dimineața de 1 ianuarie 2015. Atunci a fost cea mai rece dimineață de 1 ianuarie din 1961 încoace pentru destul de multe localități din țară. Cea mai scăzută temperatură din țară s-a înregistrat la Întorsura Buzăului, unde mercurul termometrelor a coborât spre -32 de grade. În această dimineață sau mai bine zis începând de ieri, peste țara noastră a pătruns, din nou, o masă de aer foarte rece ce determină o perioadă deosebit de rece, geroasă în special noaptea și dimineața (…) acest aer rece se instalează peste mare parte din țară, motiv pentru care temperaturile maxime vor fi de la -14 grade în Transilvania până spre -2 grade în zona Olteniei, iar mâine dimineață în foarte multe localități din țară va fi mult mai rece, cu valori în jurul a -30 de grade în Transilvania. Deci, o dimineață pentru localitățile de acolo comparabilă cu dimineața din 1 ianuarie. Tot în această dimineață s-au înregistrat -29 de grade la Întorsura Buzăului. Putem vorbi de o perioadă foarte geroasă asemănătoare cu prima zi din 2015, dar cu temperaturi ceva mai ridicate decât atunci. Au fost și câteva recorduri zilnice în această dimineață pentru mai multe localități din dealurile de vest din zona Maramureșului și câteva localități din zonele depresionare”, a explicat Băncilă.

Potrivit specialistului ANM, spre sfârșitul acestei săptămâni vremea se va încălzi, însă vor apărea, din nou, depunerile de polei.

”Pentru următoarea perioadă, și vorbim despre următoarea săptămână, estimăm o încălzire semnificativă a vremii, astfel încât în week-end să ajungem la valori exclusiv pozitive pe timpul zilei. Vestea este bună, dar ar trebui nuanțată, pentru că această încălzire a vremii presupune pătrunderea peste țara noastră a unei mase de aer cald și umed. Această umezeală va duce la apariția precipitațiilor sub formă lichidă. În acest context vor apărea, foarte probabil, depunerile de polei, așa cum s-a întâmplat și zilele trecute”, a spus Gabriela Băncilă.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o informare meteo de ger și intensificări ale vântului, care a intrat în vigoare din data de 6 ianuarie și va expira vineri, 9 ianuarie, la ora 10.00.

În intervalul menționat vremea se anunță deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopților și al dimineților în toată țara. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -15 grade Celsius, iar izolat chiar sub -25 grade Celsius. De asemenea, maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -10 și zero grade Celsius.

Medicii atrag atenția că expunerea prelungită la temperaturi scăzute poate cauza hipotermie, degerături, dar și probleme legate de starea psihică precum somnolență, pierderi de memorie, dificultăți de vorbire iar pe vreme friguroasă se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremități.

Medicii recomandă populației în perioadele cu temperaturi scăzute să consume alimente bogate în proteine și grăsimi nesaturate, fructe, legume și să evite consumul băuturilor alcoolice, dar și deplasările în spații deschise și expunerea la frig.

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, trebuie să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.

De asemenea, o atenție specială trebuie acordată copiilor iar părinții sunt rugați să evite transportul acestora pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Medicii mai recomandă încălzirea corespunzătoare a locuințelor și evitarea utilizării instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon, precum și asigurarea unei bune aerisiri a locuințelor, cel puțin o dată pe zi.

„Atenție la supraîncălzirea atmosferei din locuință, pentru că șocul termic este mai mare atunci când ieșiți afară”, atenționează medicii.

sursa: Agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement