Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANOFM: Absolvenții au crescut rata șomajului la 4,18 la sută, în luna iulie. Situația din județul Alba


Publicat

SOMERI -La sfârşitul lunii iulie 2017, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 4,18%, mai mare cu 0,03 pp decât cea din luna anterioară. Creşterea a fost determinată de înregistrarea absolvenţilor în baza de date a ANOFM, situaţie care se regăseşte în aceeaşi perioadă şi în anii precedenţi, rata şomajului din luna iulie a anului 2016 fiind cu 0,61pp mai mare faţă de cea a acestui an.

Potrivit ANOFM, la data de 31 iulie erau 6.371 de șomeri în județul Alba, rata șomajului fiind de 3,78%. Dintre aceștia, 1.613 de persoane beneficiau de indemnizația de șomaj.

Dintre cele 366.576 persoane înregistrate în evidenţele agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, 62.003 primeau indemnizație de șomaj.

Comparativ cu luna precedentă, rata şomajului masculin a rămas constanta la 4,49%, iar rata şomajului feminin a crescut de la 3,75% în luna iunie, la 3,81 %.

În funcție de mediul de rezidență, la finele lunii iulie 2017 situaţia şomajului se prezintă astfel: 197.177 şomeri provin din mediul urban şi 259.399 şomeri provin din mediul rural.

Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 – 49 de ani (105.980), urmaţi de cei din grupa de vârstă 30 – 39 de ani (74.850), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (27.366).

Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, șomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional aveau ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (79,28%), în timp ce şomerii cu nivel de instruire liceal şi post-liceal reprezentau 16,74%, iar cei cu studii universitare 3,98 %.

Numărul de şomeri a scăzut în 17 judeţe şi în municipiul Bucureşti, cele mai mari scăderi înregistrându-se în judeţele: Bistrița Năsăud cu 1078 persoane, Hunedoara cu 775 persoane, Suceava cu 566 persoane, Alba cu 557 persoane, Harghita cu 497 persoane și Gorj cu 300 persoane.

În municipiul Bucureşti numărul de şomeri a scăzut cu 12 de persoane.

Numărul de şomeri a crescut în 24 de judeţe, cele mai mari creşteri înregistrându-se în judeţele: Prahova cu 1055 şomeri înregistraţi, Argeș cu 991 şomeri înregistraţi, Mehedinți cu 952 şomeri înregistraţi şi Teleorman cu 558 şomeri înregistraţi.

Judeţele cu cea mai mare pondere a şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor sunt: Iași (92,68%), Brăila (92,50%), Satu Mare (92,45 %), Vaslui (91,93%), Buzău (91,86%) Galați (90,44%), Dâmbovița (90,31%) şi Teleorman (89,06%).

Cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului au fost atinse în judeţele: Vaslui (10,38%), Teleorman (10,15%), Galaţi (9,66%), Buzău (9,44%), Mehedinţi (9,31%), Dolj (8,56%), Olt (6,71%), Gorj (6,64 %), urmate de judeţele Ialomiţa (6,45%) şi Bacău (6,03%).

Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii fără studii si cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (79,28 %).

Şomerii cu nivel de instruire liceal şi post-liceal reprezintă 16,74% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 3,98 %.

În ceea ce priveşte şomajul de lungă durată, la finele lunii iulie, se aflau înregistraţi în evidenţele ANOFM 15.687 tineri sub 25 de ani aflaţi în şomaj de peste 6 luni (ceea ce reprezintă 35,52% din totalul şomerilor sub 25 de ani) şi 151.625 adulţi aflaţi în şomaj de peste 12 luni, ponderea şomerilor de lungă durată în numărul total de şomeri adulți fiind de 47,03%.

În cursul lunii iulie 2017, numărul total de şomeri intraţi în evidenţe a fost de 52.515 persoane, repartizat astfel:

40.111 persoane – prin înscrieri noi, din care:
– 6.579 persoane înregistrate ca şomeri indemnizaţi 75%;
– 1.189 persoane înregistrate ca şomeri indemnizaţi 50%;
– 32.343 persoane înregistrate ca şomeri neindemnizaţi;

12.404 persoane – prin reînnoiri de cereri de loc de muncă şi reactivări de drepturi băneşti, din care:
– 1.482 reactivări de drepturi;
– 10.922 reactualizări de cereri de loc de muncă ale şomerilor neindemnizaţi.

Analizând intrările totale de şomeri din lună cu cele înregistrate în luna anterioară, observăm că numărul aferent lunii iulie a crescut cu 7.830 persoane, de la 44.685 în luna iunie la 52.515 în luna iulie.

În cursul lunii iulie au ieşit din evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv a municipiului Bucureşti, un număr total de 50.584 şomeri, astfel:

  • prin încadrare în muncă 25.042 persoane;
  • din categoria şomerilor indemnizaţi ca urmare a suspendărilor, încetărilor de drepturi băneşti – diferite situaţii (pensionări, plecări în străinătate, decese etc) – 7.660 persoane;
  • din categoria şomerilor neindemnizaţi, care nu solicită menţinerea cererii de loc de muncă – 17.882 persoane.

sursa: anofm.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Doi urși reperați pe raza județului Alba. Unde au fost descoperite urmele animalelor

Publicat

Prezența a doi urși pe raza județului Alba a fost semnalată, marți, de coordonatorul tehnic al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba, Felix Bogdan Dragomir.

Într-o postare pe Facebook, însoțită de mai multe fotografii acesta a precizat faptul că un exemplar de urs a fost semnalat în zona Crăciunel, iar un altul în proximitatea satului Ighiel.

Reamintim că în urma cu aproximativ o lună prezența unui alt exemplar de urs a fost semnalată în proximitatea municipiului Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: FOTO AVERTIZARE: Un URS de talie mare și-a făcut apariția lângă Alba Iulia. Atenționare pentru cei care merg în drumeții

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Justiţiei: Pensiile de serviciu nu pot fi eliminate. Se dorește să se ajungă la un nivel cât mai aproape de salariu

Publicat

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, marţi, că nu este posibil ca pensiile de servicu să fie eliminate, dar se doreşte să se ajungă la un nivel „echilibrat, cât mai aproape de salariu.

„Sunt discuţii care se derulează. Vor fi prezenţi la aceste discuţii de astăzi şi reprezentanţii sistemului judiciar, preşedintele CSM, doamna preşedintă a Înaltei Curţi şi doamna procuror general şi vom discuta şi astăzi, poate şi în altă zi despre problema pensiilor, dar nu în ideea de a se elimina efectiv aceste pensii, pentru că nu este posibil.

Ştim foarte bine, au fost încercări de-a lungul timpului, am tras semnale de alarmă de-a lungul timpului să nu se creeze această iluzie în spaţiul public şi să nu se hrănească acest discurs că aceste pensii pot fi eliminate în totalitate. Aceste pensii de serviciu sunt protejate de Constituţie şi de deciziile Curţii Constituţionale”, a declarat Stelian Ion, la Ministerul Muncii.

El a adăugat că este important să se ajungă „la un nivel echilibrat, cât mai aproape de salariu, aşa cum spun şi normele europene şi cum sugerează şi criteriile internaţionale”.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Noile tarife pentru gunoi în Alba Iulia: Cu cât a scăzut prețul pentru fiecare locuitor în parte. Vot în Consiliul Local

Publicat

Tarifele pentru colectarea și transportul gunoiului din Alba Iulia au fost modificate. Mai exact, tarifele pentru locuitorii din Alba Iulia au scăzut la la aproape 8 lei pe lună. 

De asemenea au scăzut și tarifele pentru agenții economici și instituțiile publice de pe raza orașului.

Noile tarife vor fi utilizate din data de 21 mai.

Hotărârea a fost luată marți, 11 mai, într-o ședință a Consiliului Local Alba Iulia.

Cum s-au modificat tarifele

Colectarea separată, transportul separat și depozitarea deșeurilor municipale nesortate de la persoane fizice, asociații de proprietari la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor – Galda de Jos: de la 14 lei de persoană pe lună, fără TVA, la 7,78 lei pers pe lună fără TVA.

Colectarea separată, transportul separat și depozitarea deșeurilor municipale nesortate de la agenți economici și instituții publice la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor – Galda de Jos: de la 197, 86 lei/mc fără TVA, la tarif propus 109.70 lei/mc fără TVA.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

„Este ca jarul într-o groapă pentru grătar.” Reacțiile nucleare au repornit la Cernobîl. Procesul evoluează lent

Publicat

c

La 35 de ani de la cel mai grav accident nuclear din lume, explozia centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, reacțiile de fisiune mocnesc din nou în masele de combustibil de uraniu îngropate adânc în interiorul unei hale de reactor deteriorate.

Acum, oamenii de știință ucraineni se străduiesc să stabilească dacă reacțiile se vor distruge singure – sau vor necesită intervenții extraordinare pentru a evita un alt accident, scrie sciencemag.org.

Senzorii urmăresc o creștere a numărului de neutroni, un semnal de fisiune, a raportat săptămâna trecută Anatolii Doroshenko de la Institutul pentru Probleme de Siguranță a Centralelor Nucleare (ISPNPP) din Kiev, Ucraina, în timpul discuțiilor despre dezmembrarea reactorului.

„Există multe incertitudini”, spune Maxim Saveliev al ISPNPP. „Dar nu putem exclude posibilitatea unui accident”.

Numărul de neutroni crește încet, spune Saveliev, sugerând că oamenii de știință mai au câțiva ani pentru a afla cum să înăbușe amenințarea.

Orice remediu pe care el și colegii săi îl vor găsi vor fi de un interes deosebit pentru Japonia, care face față consecințelor propriului său dezastru nuclear de acum 10 ani la Fukushima, notează Hyatt.

Oamenii de știință ai guvernului ucrainean încearcă să înțeleagă dacă aceste reacții vor dispărea aşa cum au apărut, adică singure, sau dacă va fi necesară o intervenție pentru a evita un accident, chiar dacă, evident, nu se vorbeşte de consecințe comparabile cu cele din urmă cu 35 de ani, ci despre un eveniment mult mai mic.

„Este ca și cum ar fi jăratic într-o groapă pentru grătar”, spune Neil Hyatt, chimist expert în materiale nucleare la Universitatea din Sheffield, într-un interviu acordat revistei Science..

Când s-a topit nucleul reactorului, tijele de uraniu folosite drept combustibil, învelişul lor de zirconiu, tijele de grafit și nisipul s-au revărsat ca lava.

Au precipitat în pivnița de la intrarea în reactor unde s-au pietrificat în ceea ce se numește FCM (Fuel containing material – material care conține combustibil) adică 170 de tone de uraniu iradiat.

„Sarcofagul” construit în jurul reactorului la un an după accident a permis să intre apa de ploaie, apă care încetinește neutronii și, prin urmare, crește probabilitatea unei coliziuni cu uraniul.

Noua manta trebuia să protejeze și reactorul de apă și așa a şi făcut până când, în unele locuri, numărul neutronilor a început să crească din nou, aproape dublându-se în patru ani, la camera 305/2.

Se estimează că odată cu uscarea FCM, coliziunile dintre neutroni și atomii de uraniu vor fi mai ușoare, caz în care reacția de fisiune ar putea accelera exponențial, eliberând energie nucleară într-un mod necontrolat.

Nu cum s-a întâmplat în 1986, subliniază oamenii de știință ucraineni.

Efectul ar fi unul limitat, dar ar putea provoca totuşi prăbușirea unor secțiuni instabile ale clădirii, eliberând praf radioactiv în noua structură de protecție.

Sursă: G4media.ro, sciencemag.org

Sursă foto: Documentar HBO Cernobyl

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate