Connect with us
Advertisement

Actualitate

ANOSR: Abandonul universitar face în continuare ravagii în rândul studenților. Subfinanțarea învățământului superior, cea mai mare problemă

tineri

Publicat

IMG_1201 Cu prilejul începutului unui nou an universitar, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) face din nou un apel la soluționarea unor probleme cronice ale învățământului superior, care afectează atât calitatea vieții de student, cât și a studiilor pe care aceștia le fac.

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii studenţilor atenţionează că subfinanțarea învățământului superior rămâne probabil cea mai mare problemă a sistemului din educație. “Alocarea procentului de 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Educație este în continuare o fata morgana”, potrivit ANOSR.

Sursa citată mai precizează că abandonul universitar face în continuare ravagii în rândul studenților. “Cele mai recente date ne arată faptul mai mult de un sfert dintre studenții admiși la programele de studiu de licență și de master nu își finalizează studiile. Enorm, în contextul în care România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană prin prisma procentului de absolvenți de învățământ superior în rândul populației”, susţin reprezentanţii studenţilor din România.

De asemenea, “centrele de consiliere și orientare în carieră, cele care ar putea contribui decisiv la această problemă sunt subfinanțate și au un deficit de personal. În medie, un consilier asigură astfel de programe pentru 3448,88 studenți. La toate acestea, se alătură și implicarea studenților în procesul de asigurare și evaluare a calității în învățământul superior este, care este în continuare deficitară, opinia acestora fiind marginală în procesul de actualizare a planurilor de învățământ, respectiv în cel de evaluare a prestației cadrelor didactice, proces ce rămâne eminamente netransparent”.

Studenţii mai atenţionează asupra problemei calității scăzute a majoritatea unităților de cazare și, implicit, numărul de cereri acceptate foarte scăzut, posibilitatea de acoperire a cererilor fiind doar pentru 23,19% (107.682 locuri) din cei 464.149  studenți. În vederea îmbunătățirii condițiilor din cămine, dar și a măririi numărului de locuri, ANOSR a lansat săptămâna trecută campania „Casă, nu doar cămin”, prin care se solicită dublarea subvenției cămine-cantine. Prin prezentarea situației actuale, campania are menirea de a sensibiliza opinia publică și de a determina decidenții să acționeze în vederea ameliorării semnificative a condițiilor din unitățile de cazare studențești.

ANOSR a amintit şi de veşti bune. În cadrul campaniei „Viitorul Implică Studenții” (VIS), s-au obținut o serie de reușite ce au ajutat considerabil la îmbunătățirea situației acestora.

Una dintre acestea este obținerea gratuității la transportul feroviar intern. Amintesc însă de posibilitatea ca studenții de peste 26 de ani să nu beneficieze de acest drept din cauza unor “interpretări eronate ale unor direcții din cadrul Ministerului Educației Naționale”. O altă facilitate obținută pentru studenți este legată de burse, fondul crescând cu peste 200%, iar acestea se acordă pe tot parcursul anului universitar, a cărui durată coincide cu cea a anului calendaristic. Bursele au crescut considerabil de la o medie de 222 lei în 2014, la cuantumul minim de 578 de lei la nivel național în 2017.

Totodată, au început demersuri pentru construcția a 6 din cele 30 de cămine studențești promise de MEN. Acestea se realizează în contextul în care un cămin studențesc se construiește în medie în 7 ani și 201 de zile.

“Tragem un semnal de alarmă că noile legitimații de transport s-ar putea să nu ajungă în timp util la toți studenții, din neglijența instituțiilor de învățământ superior. ANOSR a făcut un apel către universități în această lună, însă există, din păcate, un număr important de universități care nu au efectuat demersurile necesare în acest sens”, mai transmit studenţii.

„Aproape o jumătate de milion de studenți au început sau încep anul universitar 2017/2018. Sistemul universitar este însă departe de satisface cerințele acestora. În continuare, acesta nu este unul accesibil tuturor categoriilor sociale, în special celor dezavantajate, calitatea actului educațional fiind una, nu de puține ori, precară. Infrastructura academică este învechită, serviciile studențești sunt demodate, iar, nu în ultimul rând, resursele educaționale, în special în biblioteci, sunt insuficiente. Sperăm însă că această clasă politică, precum și alți actori din sistemul de educație, vor conștientiza importanța investițiilor în educație, respectiv dezastrul ce se prefigurează în lipsa acestui fapt”, a declarat Marius Deaconu, președinte ANOSR.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Festivitatea de început de an universitar 2017-2018 la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement