Connect with us
Advertisement

Actualitate

Anul morții lui Avram Iancu, trecut greșit pe plăcuța unui imobil din Alba Iulia: „În această casă a suferit umilire Avram Iancu, 1824-1873, Craiul Munţilor”

Publicat

img_20160517_091748 Alba Iulia ascunde zeci de monumente și case în care au trăit sau au suferit oamenii care au scris o parte din istoria țării. O astfel de casă se află în centrul orașului, mai exact la strada Avram Iancu, al cărei nume nu a fost ales întâmplător.

Aici găsim pe poarta unui imobil o plăcuță pe care este scris: „În această casă a suferit umilire Avram Iancu”. Sigura problemă este că anul în care a decedat a fost trecut greșit. În loc de 1872 apare 1873. 

„În această casă a suferit umilire Avram Iancu, 1824-1873, Craiul Munţilor. Societatea Literară George Coşbuc a elevilor de la Liceul Mihai Viteazul, Alba Iulia, iunie 1924” este inscripționat pe plăcuța din fața casei. Despre faptul că anul morții lui Avram Iancu este greșit ne atrage atenția un cititor Alba 24, care are doar un cuvânt de spus: „Rușine”.

Untitled În casa respectivă, cel mai probabil Avram Iancu a fost adus în anul 1852, după ce a fost arestat în urma refuzului de a se întâlni cu împăratul Franz Josef pe muntele Găina şi la Cluj, imputându-i acestuia tărăgănarea în recunoașterea faptelor și a drepturilor românilor, care luptaseră și muriseră în 1848-1849 și în folosul Austriei.

La 17 august 1852, Avram Iancu și cei doi măsurători au fost arestați de armata imperială la Cîmpeni. Iancu a fost trimis la Alba Iulia sub escortă militară. Aici a fost maltratat, cel mai probabil în această casă, de un funcționar austriac mărunt.

De frica moților, care se zvonea că ar porni împotriva Alba Iuliei, Iancu a fost mutat la Sibiu. Aici i s-a intentat în grabă un proces, pentru a fi achitat cât mai rapid și eliberat, pentru că arestarea lui Iancu produsese o impresie nefavorabilă printre români.

În acest moment casa este una parohială pentru doi preoţi din Alba Iulia.

Avram Iancu a fost găsit mort în 10 septembrie 1872, dimineaţa, cu privirea încremenită spre cer, pe prispa brutăriei lui Ioan Stupină, zis Lieber, din Baia de Criș. A fost îngropat cu funeralii naționale la 13 septembrie în Panteonul Moților de la Țebea, judeţul Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. casa

    miercuri, 18.05.2016 at 19:16

    casa pe care se afla placuta nu este casa in care „a fost umilit Avram Iancu” . Aceasta casa este o casa din perioada interbelica. Adevarata casa se afla pe locul actualei cladiri CEC/Reiffeisen si a fost demolata cu ocazia constructiei acestei cladiri de birouri…Placa memoriala a fost mutata atunci pe gardul pe care se afla acum

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement