Connect with us
Advertisement

Actualitate

Anul Nou 2025 pe rit vechi. Obiceiuri și superstiții pentru cei care sărbătoresc Revelionul în noaptea de 13 spre 14 ianuarie

Publicat

Anul Nou pe rit vechi este sărbătorit în noaptea dintre 13 și 14 ianuarie și reprezintă un moment deosebit pentru credincioșii ortodocși care urmează calendarul iulian.

Vezi și Revelionul pe rit vechi 2025: Cine sărbătorește trecerea dintre ani în noaptea de 13 spre 14 ianuarie și ce tradiții urmează

În România trăiesc peste un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de Stil Vechi, în special ruşi lipoveni şi sârbi. Potrivit datelor recensământului, există aproximativ 30.000 de ruşi lipoveni, aproape 9.000 de ruşi şi peste 22.000de sârbi.

De asemenea, în România trăiesc şi aproximativ 1.800 de armeni.

Diferența între calendarul iulian și cel gregorian

Înainte de Hristos, existau două sisteme pentru calcularea timpului: cel egiptean, care era destul de precis (365 de zile) și cel roman, mai scurt (355 de zile). Astfel, exista o diferență anuală de aproximativ zece zile între aceste două calendare și calendarul solar.

În anul 46 î.Hr., împăratul Iulius Cezar a adoptat sistemul egiptean și a creat calendarul iulian. Totuși, între acest calendar (365 de zile și 6 ore) și anul solar real (365 zile, 5 ore, 43 minute și 46 secunde), exista o mică diferență de 11 minute și 14 secunde pe an.

Citește și Mesaje de Anul Nou 2025 * Felicitari de Anul Nou 2025 * Mesaje de Revelion 2025 * Mesaje haiose de Anul Nou 2025 * URĂRI de La Mulți Ani 2025

Aceasta a dus, în timp, la decalaje. De exemplu, în vremea Sinodului I Ecumenic, echinocțiul de primăvară cădea pe 21 martie și nu pe 24 martie, cum se întâmpla potrivit calendarului iulian.

Pentru a corecta aceste erori, Papa Grigore al XIII-lea a introdus reforma calendarului în 1582 și a eliminat zece zile. Astfel, 5 octombrie a devenit 14 octombrie și s-a adoptat calendarul gregorian.

Totuși, chiar și acest calendar prezenta o mică diferență față de cel astronomic, care ar duce la o zi întreagă de decalaj în 3.500 de ani. Pentru a ajusta această diferență, Biserica Ortodoxă Română a adoptat calendarul gregorian în 1924, după un consiliu interortodox la Constantinopol.

Această schimbare a dus la decalaje și în sărbătorile importante. De exemplu, Crăciunul este sărbătorit pe 7 ianuarie (în loc de 25 decembrie), iar Anul Nou pe rit vechi are loc în noaptea de 13 spre 14 ianuarie și marchează Revelionul pentru cei care urmează calendarul iulian.

Obiceiuri de Revelion 2025 pe rit vechi

Pe 13 ianuarie, după apusul soarelui, tinerii umblă cu „Plugușorul”, iar gospodarii care îi primesc sunt considerați binecuvântați pentru anul ce vine și protejați de rău. Flăcăii mai dansează și „Căluțul” pentru a aduce noroc și protecție gospodăriei.

În ultimele zile ale anului, tinerii colindă satul și aduc urări pentru belșugul pământului și al casei. Îmbrăcați în haine tradiționale și măști care reprezintă figuri mitologice, aceștia cântă și dansează pentru a întâmpina noul an cu voie bună.

Gospodinele pregătesc o masă de sărbătoare și împart dulciuri, nuci și mere, pentru ca anul care vine să fie unul plin de belșug.

În comunitățile sârbești din Timișoara, o tradiție spune că cei care se lasă acoperiți de fustele țigăncilor înainte de miezul nopții vor avea noroc tot anul.

În Banat, sârbii sparg paharele din care au băut prima șampanie în noul an și cred că astfel vor fi sănătoși pe tot parcursul anului.

De asemenea, rușii din Galați păstrează obiceiul de a pregăti mâncăruri tradiționale de sărbători, cum ar fi clătite cu brânză sau carne, varzari, piroște și găluști cu carne tocată. Alte preparate tradiționale includ cozonac, cârnați și sarmale.

Obiceiuri, tradiţii, superstiţii despre ce „este bine” să faci de Anul Nou 2025:

– fetele nemăritate pun într-un vas cu apă busuioc, o ramură de măr şi o monedă, pentru a visa în noaptea respectivă pe cel cu care „le este sortit” să se căsătorească;

– în noaptea de Revelion, la ora 00.00 sau imediat după, ţineţi aproape ce doriţi mai mult pentru anul viitor: bani pentru bunăstare, persoana iubită pentru noroc în dragoste, paharul cu şampanie pentru veselie;

Citește și IDEI pentru MASA de REVELION 2025. Preparate speciale pentru meniul festiv din noaptea de ANUL NOU

– noaptea de Revelion trebuie petrecută cu zgomot, pentru alungarea spiritelor rele;

– gândiţi-vă la o dorinţă, în noaptea de Revelion ar avea cele mai multe şanse să se împlinească şi purtaţi ceva roşu, pentru noroc;

– pe masa de Anul Nou să fie o ramură de vâsc, pentru a atrage norocul; recomandate, ca feluri de mânare de consumat în noaptea de Revelion, sunt preparatele din carne de porc şi linte;

– prima persoană care vă bate la uşă în prima zi din an trebuie primită în casă, pentru că se spune că ar fi bine ca un om să intre, nu să iasă primul din locuinţă; ar trebui să fie bărbat brunet, care aduce noroc şi nu femeie blondă sau roşcată, care ar aduce ghinion;

– dacă doriţi să aveţi succes la serviciu, este bine ca în prima zi a anului să faceţi ceva în legătură cu ocupaţia;

– să aveţi locuinţa curată, în prima zi a noului an, să aveţi geamuri sau uşa deschisă, în noaptea de anul nou şi o lumânare sau o lumină aprinsă până în dimineaţa de anul nou;

Citește și SFÂNTUL IOAN 2025: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana

Ce nu este bine sau ce aduce ghinion de Anul Nou:

– să se spele rufe, să se coasă, să se tricoteze;

– să intraţi în noul an cu datorii sau fără bani la voi; de asemenea, nu este bine să împrumutaţi bani sau alte lucruri;

– să se agaţe calendarul pe perete înainte ca anul nou să înceapă ori să se întoarcă fila înainte ca ziua sau luna să se încheie;

– să aruncaţi lucruri din casă în prima zi de an nou, inclusiv gunoiul;

– să spargeţi ceva, să plângeţi sau să strănutaţi în noaptea de Revelion sau în prima zi din an

– să gătiţi sau să consumaţi mâncare din carne de pasăre, în noaptea de Revelion; se spune că norocul se risipeşte, asa cum găina scormoneşte şi împrăştie pământul;

– să dormiţi mult de 1 ianuarie; se spune că, de Sfântul Vasile, cine doarme mult va fi somnoros tot anul;

– să maturaţi ori să adunaţi grâu sau orez.

Superstiții de Revelion: Ce este bine să faci

  1. Ține aproape ceea ce îți dorești:
    • Bani, pentru bunăstare.
    • Persoana iubită, pentru noroc în dragoste.
    • Paharul de șampanie, pentru veselie.
  2. Gânduri și dorințe pozitive:
    • La miezul nopții, pune-ți o dorință – se spune că are șanse să se împlinească.
    • Începe anul cu optimism, evitând conflictele.
  3. Purtarea unui obiect roșu:
    • Poartă ceva roșu (lenjerie, haine sau accesorii) pentru noroc.
  4. Vâsc pe masă:
    • Păstrează o ramură de vâsc pe masă pentru a atrage norocul.
  5. Zgomot și petrecere:
    • Fă zgomot cu artificii, clopote sau aplauze pentru a alunga spiritele rele.
  6. Pregătirea mesei festive:
    • Pune pe masă mâncăruri simbolice: carne de porc (pentru prosperitate), linte sau struguri (pentru bani și succes).
  7. Curățenie și lumină:
    • Ai casa curată înainte de Anul Nou și lasă o lumânare aprinsă până dimineața.
  8. Simboluri pentru succes în muncă:
    • Fă ceva simbolic legat de ocupația ta pe 1 ianuarie.
  9. Prima persoană care îți vizitează casa:
    • Se spune că ar trebui să fie un bărbat brunet, pentru noroc, nu o femeie blondă sau roșcată.
  10. Oferirea de bani:
    • Este bine să ai bani asupra ta în noaptea de Revelion, pentru prosperitate.

Superstiții de Revelion: Ce NU este bine să faci

  1. Datorii:
    • Nu intra în noul an cu datorii sau fără bani la tine.
    • Nu împrumuta bani sau alte obiecte.
  2. Lucrări casnice:
    • Nu spăla rufe, nu coase și nu tricota.
  3. Consum de carne de pasăre:
    • Evită mâncărurile din carne de pasăre – se spune că norocul „zboară” din casă.
  4. Plâns, ceartă sau strănut:
    • Evită să plângi, să te cerți sau să strănuți, deoarece se crede că acestea atrag ghinion.
  5. Calendar și ordine:
    • Nu agăța calendarul pe perete înainte ca anul să înceapă și nu întoarce fila înainte de sfârșitul lunii.
  6. Aruncarea lucrurilor:
    • Nu arunca gunoiul sau alte lucruri în prima zi a anului.
  7. Somn excesiv:
    • Nu dormi mult pe 1 ianuarie – se spune că vei fi leneș tot anul.
  8. Spargerea obiectelor:
    • Evită să spargi pahare, farfurii sau alte obiecte.
  9. Curățenie în prima zi a anului:
    • Nu mătura și nu spăla podeaua în prima zi din an.

Superstiții culinare de Revelion în alte țări

În diferite colțuri ale lumii, tradițiile culinare de Anul Nou sunt pline de simbolism și de semnificații speciale, scrie Libertatea. Aceste tradiții reflectă speranțele pentru noroc, sănătate și prosperitate în noul an, fiecare cultură adăugându-și propriile semnificații speciale.

Spre exemplu, în Grecia, de Anul Nou se prepară o prăjitură numită Vasilopita, în care se ascunde o monedă de argint sau de aur. Se spune că persoana care va găsi moneda va avea noroc în anul care vine.

În Spania, la trecerea în Noul An, fiecare dintre cele 12 bătăi ale ceasului de la miezul nopții trebuie să fie marcată prin mâncatul unei boabe de strugure, fiecare dintre acestea reprezentând o dorință pentru cele douăsprezece luni ale anului viitor.

Similar cu tradiția iberică, în Portugalia, oamenii mănâncă 12 smochine în noaptea de Revelion, fiecare dintre ele simbolizând o dorință pentru anul care vine.

În Belgia, pe 1 ianuarie, familiile servesc așa-numitul choucroute, care este un preparat din varză murată și cârnați. Ei au o monedă sub farfurie, în mână sau în buzunar pentru a atrage prosperitatea financiară.

Rușii ciocnesc la miezul nopții un pahar cu șampanie, considerând acest gest un simbol al începutului plin de speranță, în timp ce, în Israel, masa festivă include în mod tradițional fructe și produse din făină, amintind de recolta din trecut.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement