Connect with us
Advertisement

Eveniment

Revelionul pe rit vechi 2025: Cine sărbătorește trecerea dintre ani în noaptea de 13 spre 14 ianuarie și ce tradiții urmează

Publicat

Revelionul pe rit vechi 2025. Anul Nou pe rit vechi este sărbătorit în noaptea de 13 spre 14 ianuarie și marchează un moment special pentru credincioșii ortodocși care urmează calendarul iulian.

Această tradiție marchează începutul noului an și este întâmpinată cu rugăciuni, mese festive și urări de bine. 

În România, majoritatea creștinilor sărbătoresc Crăciunul și Anul Nou pe stil nou, după calendarul ortodox. Totuși, există și comunități care păstrează tradiția sărbătoririi acestor evenimente pe rit vechi.

Printre ele se numără cele din Rusia, Ucraina, Serbia, Grecia, Bulgaria și Georgia, potrivit digi24.ro.

Calendarul iulian

Calendarul iulian a fost introdus de Iulius Cezar în anul 46 î.Hr. și a intrat în uz în 45 î.Hr. El a fost creat pe baza calculelor despre anul tropic, cunoscut și ca anul solar, care reprezintă timpul necesar Soarelui să revină în aceeași poziție în ciclul anotimpurilor, așa cum este văzut de pe Pământ, potrivit crestinortodox.ro.

Citește și Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume. Cum sărbătoresc alte popoare, trecerea în 2025

Calendarul iulian are 365 de zile împărțite în 12 luni, iar un an bisect este adăugat la fiecare patru ani, ceea ce face ca durata medie a anului să fie de 365,25 de zile.

Totuși, această diferență mică față de anul solar real, a dus la decalaje de-a lungul timpului.

Pentru a corecta această problemă, Papa Grigore al XIII-lea a introdus în anul 1582 calendarul gregorian. Această schimbare a început prin omiterea a 10 zile, astfel încât după 4 octombrie 1582 (o joi) a urmat direct 15 octombrie 1582 (o vineri).

Citește și Mesaje de Anul Nou 2025 * Felicitari de Anul Nou 2025 * Mesaje de Revelion 2025 * Mesaje haiose de Anul Nou 2025 * URĂRI de La Mulți Ani 2025

Totodată, au fost stabilite noi reguli pentru calculul anilor bisecți și data Paștelui, pentru a menține calendarul aliniat mai bine cu anul solar.

România a adoptat oficial calendarul gregorian pe 6 martie 1919, printr-un decret publicat în Monitorul Oficial. Astfel, ziua de 1 aprilie 1919 a devenit 14 aprilie.

Calendarul gregorian avansează constant, în timp ce calendarul iulian rămâne în urmă cu aproximativ 3 zile la fiecare 400 de ani și generează o diferență actuală de 13 zile. Biserica Ortodoxă Română a trecut la calendarul gregorian în 1924, după consfătuirea interortodoxă de la Constantinopol din 1923.

Totuși, unele biserici, precum cele din Rusia, Serbia, Patriarhia Ierusalimului și mănăstirile din Athos (cu excepția Mănăstirii Vatoped), continuă să folosească calendarul iulian.

Revelionul pe rit vechi 2025: Tradiții și obiceiuri de Anul Nou

Revelionul pe rit vechi este sărbătorit în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, iar pregătirile includ tradiții care simbolizează belșugul și norocul.

În dimineața de Ajun, cete de tineri colindă pe străzi cu Plugușorul, iar gazdele care îi primesc sunt considerate binecuvântate pentru tot anul.

De Anul Nou, pe 14 ianuarie, un bănuț (pe vremuri din aur sau argint) este pus într-un vas cu apă curată. Membrii familiei se spală pe față cu această apă pentru a atrage norocul și prosperitatea în noul an.

În unele sate, fetele nemăritate păstrează un vechi obicei: pun busuioc la fântână în Ajun, iar dacă dimineața găsesc brumă depusă, cred că se vor mărita în acel an.

De Anul Nou, copiii participă la semănat și aruncă prin casă sau prin curte, semințe de grâu, orz sau porumb, însoțite de urări de noroc și rodnicie.

În noaptea dintre ani, cei care sărbătoresc revelionul pe rit vechi consumă pește, un simbol al prosperității și al unui an mai ușor.

Un alt obicei special este plăcinta în care se ascunde o monedă, iar cel care o găsește în felia sa va avea noroc tot anul.

Mesele festive sunt deseori împărțite cu cei nevoiași, pentru a se păstra spiritul generozității și al comunității.

Superstiții de Anul Nou pe rit vechi: Cum atragi norocul

Pentru a avea noroc în Noul An, se crede că prima persoană care trece pragul casei trebuie să fie bărbat. De asemenea, superstițiile spun că nu este bine să faci curățenie în prima zi a anului, pentru că asta ar putea alunga norocul și prosperitatea.

De Anul Nou, se pocnesc bice, se aprind focuri în aer liber și se fac zgomote puternice și toate aceste obiceiuri sunt menite să alunge energiile negative și să aducă un an plin de belșug.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement