Actualitate
Apelurile telefonice și SMS-urile către alte ţări din UE vor fi mai ieftine, din 15 mai. Care va fi tariful maxim
Comisia Europeană (CE) a anunţat că începând din 15 mai, pentru toate apelurile şi SMS-urile internaţionale efectuate în interiorul Uniunii Europene (UE) se va aplica un nou tarif maxim. Astfel, consumatorii care vor efectua un apel din ţara lor în altă ţară din UE vor plăti maximum 0,19 euro pe minut (+ TVA) şi 0,06 euro pe mesaj SMS (+ TVA).
Aceste noi plafoane tarifare pentru apelurile şi SMS-urile internaţionale efectuate în UE fac parte, împreună cu eliminarea tarifelor de roaming care a avut loc în iunie 2017, din procesul de revizuire la nivelul UE a normelor din domeniul telecomunicaţiilor.
Acest proces este menit să asigure o mai strânsă coordonare între state în materie de comunicaţii electronice şi să consolideze rolul Organismului Autorităţilor Europene de Reglementare în Domeniul Comunicaţiilor Electronice (OAREC), potrivit CE.
Apelurile internaționale în SEE
Apelurile internaționale în SEE sunt apelurile facute atunci când consumatorul, aflat în țara unde deține abonamentul, suna pe cineva din alta țara din SEE, în comparație cu apelurile în roaming, care sunt apelurile efectuate de utilizator atunci când calatorește în strainatate. BEREC a realizat un videoclip în care explica diferența între apelurile internaționale în SEE și „Roam like at home”.
Plafoanele tarifare de 0,19 euro pe minut pentru apeluri și 0,06 euro pentru SMS se aplica doar apelurilor și SMS-urilor catre numere din SEE care sunt tarifate în funcție de consumul efectiv, nu și celor care sunt incluse în abonamente/(extra)opțiuni deja achizitionate. Totuși, dupa epuizarea minutelor sau SMS-urilor incluse, tariful aplicabil trebuie sa respecte plafonul reglementat.
Unde se aplica aceste tarife
Aria de aplicare a acestor plafoane este identica ariei de aplicare a regulamentul european „Roam like at home”. Mai exact, tarifele plafonate pentru convorbirile internaționale se aplica în statele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein. De asemenea, acestea sunt valabile și pe anumite teritorii europene „îndepartate”, respectiv în Guyana Franceza, în insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion, Saint-Martin (numai partea insulei care aparține de Franța), Azore, Madeira și Canare, în insulele Lland. Aplicarea prevederilor art. 5a din Regulamentul nr. 2015/2120 în ceea ce privește apelurile sau SMS-urile catre numere din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, respectiv catre numere din Gibraltar depinde de evoluția negocierilor privind Brexit-ul. În conformitate cu prevederile din Regulamentului (UE) 2018/1971 al Parlamentului European și al Consiliului, plafoanele pentru comunicațiile în interiorul UE sunt valabile pentru o perioada de 5 ani, începând cu 15 mai 2019.
„După eliminarea tarifelor de roaming în 2017, UE ia acum măsuri împotriva tarifelor excesiv de mari percepute pentru apelurile efectuate din ţara de origine într-o altă ţară. Datorită acestor două acţiuni, consumatorii europeni beneficiază acum de o protecţie cuprinzătoare împotriva şocurilor unor facturi exorbitante atunci când efectuează un apel în Europa, fie că sună în ţara lor de origine sau în străinătate. Este una dintre numeroasele realizări concrete ale pieţei unice digitale”, a spus comisarul pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel.
Noile norme privind apelurile internaţionale abordează discrepanţele tarifare semnificative care existau între statele membre înaintea acestei măsuri. În medie, tariful standard al unui apel în interiorul UE într-o reţea fixă sau mobilă tinde să fie de trei ori mai mare decât tariful standard al unui apel naţional, iar tariful standard al unui SMS în interiorul UE este de peste două ori mai mare decât al unui SMS naţional. În unele cazuri, tariful standard al unui apel în interiorul UE poate fi de până la zece ori mai mare decât tariful standard al apelurilor naţionale, potrivit CE.
sursa: digi24.ro, ancom.org.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News