Actualitate
Aplicarea cotei reduse de TVA la alimente, aprobată de Senat. Reducerea accizei la băuturile spirtoase, în vigoare de la 1 octombrie 2015
Modificarea Codului Fiscal privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru alimente, inclusiv băuturi, a fost aprobată în Plenul Senatului, marți, 12 mai. În plus, Senatul a adoptat un amendament care prevede ca reducerea nivelului accizelor la băuturile spirtoase să intre în vigoare din 1 octombrie 2015 și nu de la 1 ianuarie 2016, amendament ce fusese inițial respins în Comisia pentru buget finanțe. Camera Deputaților este camera decizională.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgența a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal prevede faptul ca „în domeniul TVA , începând cu 1 iunie 2015, se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru bunuri alimentare, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, precum și pentru serviciile de restaurant și de catering”.
Totodată, Senatul a adoptat și un amendament al PNL, care prevede că reducerea nivelului accizelor la băuturile spirtoase, inclusă și în proiectul noului Cod Fiscal, să intre în vigoare de la data de 1 octombrie 2015 și nu de la 1 ianuarie 2016.
La baza amendamentului a stat solicitarea Asociației producătorilor și importatorilor de băuturi spirtoase din România, care a susținut că, din analiza pieței, trimestrul IV reprezintă pentru această industrie circa 40% din totalul vânzărilor anuale.
De asemenea, aceștia menționează că, potrivit estimărilor proprii, reducerea accizei de la 1 ianuarie 2016 ar înseamna, pentru 2015, o scădere semnificativă a vânzărilor de băuturi spirtoase, iar din punctul de vedere al bugetului de stat, această scădere de vânzări ar avea efect direct asupra încasărilor din accize și din TVA.
Amendamentul se prezintă astfel: „Anexa 1 la Titlul VII din Codul Fiscal se modifica la punctul 5 și va avea următorul cuprins:
Nr. crt. 5 – Alcool etilic, din care: / U.M. hl de alcool / Acciza (lei/UM) 3,306/98
5.1 Alcool etilic produs de micile distilerii / Acciza (lei/UM) 1.653,49″
„Având în vedere că devansarea aplicării noii valori a accizei pentru băuturile spirtoase nu se putea face prin proiectul de Cod Fiscal aflat în dezbaterea Parlamentului (care va intra în vigoare abia de la 1 ianuarie 2016), modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal se impune ca soluție legislativă pentru validarea propunerii de aplicare a accizei reduse de la 1 octombrie 2015”, motivează amendamentul reprezentanții PNL.
Senatorul PNL, Dincă Marinică a argumentat faptul că „pe un anumit segment de produse faptul că reducerea TVA-ului se produce la 1 ianuarie, iar statistic se constată că peste 30% din producție și din vânzări se realizează între 1 septembrie și 1 ianuarie, producătorii au solicitat ca această reducere a accizei să se facă cu 1 octombrie 2015. Au venit și cu un calcul care arată că, dacă nu se ia această masură, pe aceste 3 luni de zile se vor pierde bani la buget, nu se vor încasa, pentru că în aceste 3 luni ei care sunt comercianții sunt interesați să consume stocul de marfă cu acciza mult mai mare și să se aprovizioneze imediat după data de 1 ianuarie când scade valoarea acestei accize”.
La rândul său, senatorul PSD Viorel Arcas, președintele Comisiei de buget-finanțe, a precizat că acest amendament nu ar avea ce căuta în ordonanță, pentru că aceasta se referă în ansamblul său la reducerea TVA la alimente la 9%, iar amendamentul se referă la reducerea de accize.
Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a subliniat că, în normele de aplicare care au apărut, sunt excluse cu numere de cod din produsele aprobate un alt număr de produse. „Tehnic nu pricep cum produse care apar în descrierea din ordonanță ca fiind produse alimentare, din ele să fie excluse normele de aplicare, știind că de principiu o normă de executare nu poate să depășească puterea legii”, a atras atenția Popa.
sursa: agerpres, hotnews
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News