Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Aproape 100 de oameni au murit în penitenciare, anul trecut, reprezentând 3,5 la mia de deţinuţi. 11 dintre ei s-au sinucis

Publicat

inchisoare

inchisoareAnul trecut, 98 de oameni şi-au pierdut viaţa după gratii. Cifra reprezintă 3,5 la mia de deţinuţi. Din total, 11 au fost cazuri de suicid. Majoritatea deceselor au avut drept cauză boli neoplazice.

Potrivit directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, în 2016, efectivul mediu de deţinuţi aflaţi în penitenciare a fost 27.984, dar rulajul a fost în jur de 40.700 de deţinuţi, care au intrat şi au ieşit. Dintre aceşti 40.700 de oameni, au decedat în penitenciar 98, ceea ce reprezintă 3,5 la mia de deţinuţi.

„Acest număr este de trei ori mai mic faţă de populaţia generală a României, statisticile fiind luate de la Institutul de Statistică, raportat la 2015, pentru că încă nu au actualizat datele. 11,7 decese la mia de locuitori sunt în România”, a mai Marius Vulpe.

Cauzele deceselor au fost boli cronice, afecţiuni medicale şi, în general, boli în faze terminale.

Dintre cele 98 de decese, 11 au fost cazuri de suicid, respectiv 3,95 la zece mii de deţinuţi în anul 2016.

Vezi şi SINUCIDERE la Penitenciarul Aiud: Un deţinut de 41 de ani, condamnat pentru omor calificat, şi-a pierdut viaţa după gratii

„În Norvegia sunt 30 de cazuri anual la zece mii de deţinuţi, în Franţa, 12,4 la zece mii de deţinuţi, în Belgia, 11, Spania – 10, Portugalia – 9,1, Germania – 7,4”, a spus şeful ANP.

Indicele de ocupare a penitenciarelor din România este în prezent de 145 la sută, existând 27.559 de persoane custodiate, raportat la 18.985 de locuri de cazare, 1.625 de deţinuţi au pedepse de până la cinci de închisoare inclusiv, 856 au împlinit 60 de ani, iar 26 de deţinuţi suferă de boli incurabile în fază terminală, potrivit directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Marius Vulpe a spus că problemele cu care se confruntă sistemul penitenciar sunt cauzate, în principal, de supraaglomerare, deficit de personal, infrastructură învechită, uzură şi exploatare îndelungată a spaţiilor existente.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea este propus să intre în vigoare, dacă va fi aprobat, la 18 februarie. Potrivit acestuia, se vor graţia integral pedepsele de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

sursa: news.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax