Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Aproape 4 milioane de copii din România sărbătoresc, la 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului. Care este originea sărbătorii

Publicat

copii 1 iunie alba mall Ziua internațională a copilului este sărbătorită în România și în alte aproximativ 50 de țări, la data de 1 iunie. De asemenea, o zi dedicată copilului este celebrată la date diferite în peste 100 de state. Ziua internațională a ocrotirii copiilor a început să fie celebrată în 1925, după desfășurarea Conferinței mondiale pentru bunăstarea copiilor, de la Geneva. În cadrul acesteia, s-a luat decizia marcării unei zile a copiilor.

Numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, care aveau domiciliul în România, a fost de peste 3,999 milioane, la 1 ianuarie 2015, în scădere cu 38.600 comparativ cu anul anterior, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferința mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Decizia instituirii unei zile pentru protecția copiilor a fost adoptată de către Federația Democratică Internațională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfășurată la Moscova.

Ziua Internațională a Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în lume în luna octombrie 1953 și a fost sponsorizată de către Uniunea Internațională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva. Ideea de a avea o zi internațională i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a 8-a, și a fost acceptată și adoptată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1954.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului. Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenție deosebită copiilor, care reprezintă generația de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate țările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată „ca o zi a fraternității și înțelegerii între copiii de pretutindeni, a activităților dedicate promovării idealurilor și obiectivelor Cartei și bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea și lărgirea eforturilor pe care Națiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume”, potrivit www.un.org.

Rezoluția recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviință, deci nu neapărat 1 iunie, dată la care este sărbătorită în România. Organizația Națiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declarația Drepturilor Copilului în 1959 și Convenția asupra Drepturilor Copilului, în 1989.

În România, Ziua internațională a copilului este marcată printr-o serie de evenimente speciale, care încep cu câteva zile înainte și continuă și după 1 iunie. Bucureștiul îmbracă haine de sărbătoare de Ziua internațională a copilului și îi invită deopotrivă pe cei mici și pe cei mari la evenimente pentru a se bucura împreună.

Pe 30 mai se desfășoară cea de-a II-a ediție a Ultramaratonului caritabil „100 for Children”, eveniment non-competitiv, organizat de Asociația ProVita, împreună cu un grup de voluntari, cu ocazia Zilei Copilului, pe o distanță de 100 de kilometri, de la București la Valea Plopului, având drept scop strângerea de fonduri pentru 400 de copii orfani sau abandonați, aflați în tabăra de la Valea Plopului. Tot pe 30 mai au loc manifestări dedicate acestei zile în Parcul Herăstrău, dar și Parada Elevilor Bucureșteni, urmată de un concert susținut de Faydee și trupa Vama în Piața Constituției.

Duminică, pe 31 mai, copiii și părinții pot petrece câteva ore în parcul Cișmigiu, într-un imens spațiu de joacă intitulat Cișmigiul Copiilor, transformat astfel de Arcub. Gala Pepinierei de talente, ediția a III-a, și Concertul intitulat Șotron, susținut de Nicu Alifantis și invitații săi, în Parcul Titan-Parcul Artelor, pot fi o alegere pentru această zi.

Pe 1 iunie, de Ziua internațională a copiilor, are loc evenimentul Ziua porților deschise, pentru copii, la Camera Deputaților. ARCEN — Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate, organizează evenimentul „De-a joaca literară sau cum să creștem mici prin basme”, la Ceainăria Cărturești. Un alt evenimentul special, ”Joacă-te ca altădată”, este organizat la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

Acestea sunt doar câteva din evenimentele dedicate copiilor în această zi a lor. Ziua copiilor este ziua în care încercăm încă o dată să conștientizăm că interesul pentru copii trebuie să fie unul prioritar și că toți copiii au nevoie de sprijinul și de atenția noastră.

Ponderea populației cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani în totalul populației care trăiește în România a fost, la 1 ianuarie 2015, de 18%, în scădere față de anii anteriori. Proporția băieților în segmentul de populație de 0-18 ani a fost, în ultimii ani, superioară comparativ cu cea a fetelor de aceeași vârstă (51,4%). Raportul de masculinitate a fost de 1056 băieți la 1000 fete.

În anul 2014, s-au născut 1,853 milioane de copii, iar rata de fertilitate a scăzut față de anii anteriori, ajungând la 33 născuți-vii la 1000 femei cu vârsta cuprinsă între 15-49 ani cu domiciliul în România.

Cea mai ridicată rată a natalității, înregistrată în anul 2014, a fost în regiunea Centru (9,1 născuți vii la 1.000 de locuitori, iar cea mai scăzută în regiunea Sud-Vest Oltenia (7,3 născuți vii la 1000 locuitori).

La începutul anului școlar 2014/2015, populația școlară era de aproape 3,736 milioane copii, cuprinși într-o rețea de învățământ cu 7.127 unități și 244.040 cadre didactice.

Din totalul populației școlare la începutul anului școlar 2014/2015, numărul copiilor din creșe și grădinițe era de 578.177, al elevilor din clasele primare și gimnaziale de peste 1,732 milioane, iar al celor din învățământul liceal de 727.072 elevi.

Gradul de cuprindere în învățământ al populației de vârstă școlară la începutul anului școlar 2014/2015 a fost de 73,4%.

Din numărul total de elevi înscriși la începutul anului școlar 2014/2015, peste 2,513 milioane (exclusiv elevii înscriși în programul ‘A doua șansă’) frecventau școala la învățământul de zi.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax