Connect with us
Advertisement

Actualitate

Aproape 5000 de șomeri în județul Alba. Tot mai mulți tineri în căutarea unui loc de muncă

job

Publicat

Schimbarea locului de muncă devine o problemă des întâlnită în rândul românilor. Pandemia, un fenomen care a afectat o mulțime de domenii, atât economice, cât și administrative, a influențat dorința românilor de a-și schimba locul de muncă, astfel încât, numărul aplicărilor pentru obținerea unui nou job este extrem de mare, potrivit reprezentanților unei platforme de recrutare. 

Sectorele de interes, precum vânzările (cu 78.000 de aplicări), sectorul financiar ( cu 55.000 de aplicări) sau managementul (cu peste 52.000 de aplicări) sunt cele mai căutate domenii în cadrul cărora românii doresc să își desfășoare activitatea.

De asemenea și activitățile care presupun interacțiunile interumane sunt la mare căutare, astfel că peste 26.000 din total aplicărilor pe această platformă sunt în domeniul Call Center/Client Service, dar și marketing (cu peste 25.000 de aplicări).

„Activitatea crescută în rândul tinerilor este un semn bun și răspunde cererii din partea angajatorilor, care sunt în permanență în căutare de talente noi.

Este cu atât mai bine cu cât datele oficiale arată că un procent îngrijorător de tineri sunt înregistrați fără un loc de muncă, în ciuda faptului că oferte disponibile există„ potrivit Ana Vișian, Marketing Manager România.

Printre cei mai dispuși să își schimbe locul de muncă sunt persoanele din segmentul de vârsta curprins între 18 și 24 de ani.

Situația pe vârste

Căutarea unui loc de muncă din rândul celor tineri reprezintă un impuls pentru economia țării, iar din punct de vedere social, evidențiază responsabilizarea societății tinere și necesitatea de îmbunătățire a condițiilor de trai.

Alte segmente de vârstă, precum 35-44 de ani sau 25-34 de ani, reprezintă aproximativ 50% din totalul aplicărilor privind căutarea unui loc de muncă pe platforma BestJobs, ceea ce justifică tendința crescătoare de aplicare pentru locurile de muncă de tip mid-level, 47% dintre aplicări, în timp ce locurile de muncă de tip entry-level sunt căutate în proporție de 39% din totalul aplicărilor.

Procentajul de 39% pentru locurile de muncă de tip entry-level, justifică procentajul de 12% al utilizatorilor tineri care sunt în căutarea unui loc de muncă, care aplică pentru un post debutant.

Cele mai multe oferte de angajare, conform platformei, fac parte din domeniul vânzărilor (13%), egalat de cel financiar cu 13%, fiind urmate de management, cu un procent total de 10%.

Orașele din care au fost trimise cele mai multe CV-uri sunt, potrivit reprezentanților BestJob: București, Ilfov, Timiș, Cluj, Brașov și Prahova, înregistrând 11% din volumul total de aplicări.

Aceste județe sunt recunoscute la nivel național ca fiind printre cele mai dezvoltate unități administrativ-teritoriale din România.

Acest aspect contribuie semnificativ la menținerea unui nivel de dezvoltare ridicat, față de alte regiuni ale țării, accentuând astfel diferența de dezvoltare, în ciuda eforturilor autorităților de a crea un oarecare echilibru de dezvoltare între cele 8 regiuni existente.

Rata de șomaj atât la nivel județean, cât și la nivel regional

Odată cu acest fenomen, putem observa scăderea numărului de șomeri, atât față de luna august, cât și a anului precedent.

La nivelul județului Alba, rata șomajului în septembrie 2021, a fost de 2,8%, mai mică decât cea înregistrată în aceeași lună a anului 2020, adică 4815 de persoane, în scădere cu 1683 persoane (-23,4%) față de 2020.

Potrivit , nivelul de instruire arată că 69,9% dintre șomeri sunt absolvenți ai învățământului primar, gimnazial sau profesional, 24,4% persoane absolvente ale ciclului liceal sau postliceal, iar 6% fiind persoane cu studii superioare.

Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (3,5%), Blaj (2,6%), Abrud (2%), iar cu cele mai mici ponderi orașele: Cugir (0,4%) și Teiuș (0,5%).

La nivel regional, numărul de șomeri a fost de 28109 persoane (11,3% din numărul șomerilor la nivel național), cei mai mulți fiind înregistrați în județul Brașov (9534 persoane), urmat de județul Mureș (5606 persoane) și județul Alba (4815 persoane).

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Gelu Stoian

    duminică, 05.12.2021 at 09:27

    DIN Acesti Tineri Someri din jud. Alba, CATI sunt Abolventi ai Universitatii ” 1 Decembrie 1918 ” din Alba Iulia ?????

  2. Gelu Stoian

    duminică, 05.12.2021 at 09:34

    PLUS : Cati din cei 6% persoane cu studii superioare, la nivel national, sunt cei din Alba Iulia, fosti absolventi ai Universitatii ” 1 Decembrie 1918 ” ? Eu cunosc un caz : abolventa a cursului de Muzeistica, in prezent, muncitoare la „Portelanul” ( A lucrat, tot ca muncitoare, si la o microfabricuta de incaltaminte, din A. Iulia ! ) !!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement