Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Arderea frunzelor uscate în curți este interzisă. Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă prevederile legii

Publicat

Românii care stau la curte riscă amenzi usturătoare dacă nu țin cont  de prevederile Legii Compostului prin care se interzice arderea frunzelor uscate în propria curte.

Cei care se abat de la această lege pot să primească o amendă de până la 20.000 de lei. Amenda minimă este de 400 lei, iar cea maximă ajunge la 800 de lei, pentru persoane fizice potrivit legii.

În cazul persoanelor juridice sancțiunea contravenţională este cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei.

Banii se plătesc pentru nerespectarea obligației de a colecta selectiv frunzele și resturile vegetale. Nu doar frunzele sunt interzise a fi puse pe foc, ci și vreascurile sau alte resturi vegetale.

Garda de Mediu reamintește tuturor românilor că arderea frunzelor și a altor resturi vegetale este complet interzisă, fie că este vorba de domeniul privat sau de domeniul public. În contextul în care toamna a sosit, mulți proprietari de case fac curățenie în grădini, strângând frunzele și crengile căzute. Este important ca aceștia să respecte legea compostului și să nu încerce să le ardă.

Legea compostului interzice arderea frunzelor uscate în curțile proprii

Legea compostului a fost introdusă în legislație de peste doi ani și impune interdicția arderii frunzelor uscate în curțile proprii, precum și a vreascurilor și a altor resturi vegetale. Această măsură are ca scop protejarea mediului înconjurător și prevenirea poluării aerului.

Sancțiunile se aplică și pentru focul aprins pe domeniul privat, și pentru cele de pe domeniul public. Garda de Mediu este cea care constată contravențiile și aplică amenzile.

Conform art. 1, alin.3 din Legea Compostului, autoritățile administrației publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeșeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plătește pentru cât arunci” și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mark

    marți, 17.10.2023 at 20:31

    Build a little fire pit, put a grill on top of it and a few mici. Presto, no more burning of brush and leaves. Now you have a BBQ. Problem solved.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax