Eveniment
FOTO: Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia: 7 transporturi umanitare pentru ucrainieni. Cum s-au implicat comunitățile parohiale
Comunități parohiale din cuprinsul județelor Alba și Mureș se alătură spre a oferi sprijin refugiaților ucraineni care sosesc în aceste zile în România, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.
În săptămâna 3-10 martie au fost organizate 7 transporturi umanitare în valoare de 280.000 lei, au fost cazate 153 de persoane refugiate în spațiile identificate prin rețeaua eparhială, iar sumele colectate pentru ajutorarea refugiaților a ajuns la 220.000 lei.
10 martie: Din sumele colectate, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a direcționat 100000 de lei către Federația Filantropia, pentru organizarea unui transport umanitar în Republica Moldova pentru ajutorarea refugiaților din Odesa. Au fost achiziționate alimente neperisabile și materiale igienico-sanitare.
Cinci comunități parohiale din protopopiatul Luduș: Parohiile Luduș III, Iernut II, Sângeru, Cipăieni, Sălcud au colectat alimente și bunuri în valoare de 11.500 lei.
În protopopiatul Reghin au fost strânse produse de igienă pentru copii și medicamente în valoare de 5.000 lei, și se oferă masă caldă pentru 45 de refugiați. În parohia Sângeorgiu de Pădure, protopopiatul Târgu-Mureș, au fost colectate produse în valoare de 8.000 lei, care au fost ulterior transportate la vama Siret de către părintele Iacob Raul.
Protopopiatul Sighișoara, împreună cu alți colaboratori, a colectat alimente neperisabile, îmbrăcăminte și produse de igienă, care au fost transportate prin intermediul a două microbuze la sediul organizației Crucea Roșie Română – Filiala Mureș.
9 martie: Parohia Biia (jud. Alba) a predat la sediul protopopiatului Blaj o colectă cu alimente neperisabile, în valoare de 2.500 lei. De asemenea, tot în această parohie au fost strânse articole de îmbrăcăminte (aprox. 600 kg), care vor fi transportate la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Dumbrava, unde sunt cazate mai multe persoane de cetățenie ucraineană. Parohiile Cergău Mare și Cergău Mic au colectat alimente și materiale igienico-sanitare în valoare de 50.000 lei.
Acestei acțiuni i s-au alăturat Primăria comunei Cergău și Secția de Poliție din localitate. Ulterior, produsele strânse au fost transportate la vama Siret.
Tot în aceste zile, credincioșii parohiei „Sfânta Treime” din Abrud au colectat alimente, îmbrăcăminte și produse de îngrijire personală în valoare de 3.600 lei, acestea fiind sortate și pregătite pentru a fi oferite refugiaților ucraineni.
8 Martie: În protopopiatul Alba Iulia a fost colectată suma de 22.850 lei, în timp ce în protopopiatul Blaj a fost strânsă în ultimele zile suma de 19.650 lei.
De asemenea, în parohia Luduș III, păstorită de către părintele Ilie Dăian, au fost colectate alimente neperisabile și produse de igienă în valoare de 2.500 lei, în timp ce în protopopiatul Târnăveni se află în desfășurare o nouă colectă umanitară. După încheierea acțiunii, produsele va fi transportate la unul dintre punctele de frontieră cu Ucraina.
7 Martie: În protopopiatul Reghin, parohiile Vătava, Dumbrava, „Sf. Constantin și Elena” Reghin, Râpa de Jos, Gledin (jud. Bistrița-Năsăud) au adus la sediul protoieriei medicamente, alimente neperisabile, produse de papetărie, perne, pături și lenjerii în valoare de 7.500 lei.
Ulterior, acestea au fost transportate la Centrul de tineret din localitatea Agafton (jud. Botoșani), unde funcționează o tabără pentru refugiații ucraineni.
De asemenea, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – filiala Târgu-Mureș, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Târgu-Mureș, a organizat un transport umanitar la vama Halmeu în valoare de 40.000 lei, la punctul de colectare organizat de Episcopia Maramureșului și Sătmarului în stația CFR din localitate.
Un nou transport destinat emigranților ucraineni este pregătit pentru data de 11 martie.
4 Martie: În protopopiatul Aiud s-au colectat 3 tone de produse alimentare din parohiile Ocna Mureș IV, Războieni, Aiudul de Sus, Aiud II, Micoșlaca, Unirea I, Poiana Aiudului și Gârbova de Jos, precum și suma de 11500 lei, iar de la parohia Livezile, părintele Țârău Răzvan a pornit cu un un transport umanitar spre vama Siret.
Tot la vama Siret a ajuns un alt transport umanitar al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Târgu Mureș și al Protopopiatului Târgu Mureș, cu 3 tone de alimente, produse igienice și haine groase. Transportul a fost însoțit de părintele Mihai Dumitrescu, inspector social și părintele Cristian Gâdea, preot de caritate la Spitalul Clinic Județean Mureș
Venind în sprijinul refugiaților ucraineni, reprezentanții Grupului civic de inițiativă „Ajutor pentru Ucraina – Mureș” și ai Ligii Studenților „UMFST” din Târgu-Mureș, împreună cu membrii comunității parohiei Târgu-Mureș VII, sector 2, au organizat o colectă de alimente și îmbrăcăminte, care au fost ulterior expediate cu două autocare spre sediul Primăriei orașului Cernăuți (Ucraina), precum și la Mănăstirea Bănceni (Herța, Ucraina), unde sunt adăpostiți peste 200 de copii orfani.
Tot în cursul zilei de vineri, la sediul protopopiatului Aiud, au fost colectate produsele strânse în ultimele zile în parohiile Aiud II, Aiudul de Sus, Ocna Mureș IV, Unirea I, Războieni, Gârbova de Jos, Ciumbrud, Micoșlaca și Poiana Aiudului. Greutatea tuturor produselor depășește două tone. În parohia Târnăveni II a fost colectată o cantitate însemnată de produse alimentare neperisabile, pături, pilote, îmbrăcăminte și produse de igienă în valoare de 90.000 lei. Bunurile au fost trimise recent la vama Sighet (jud. Maramureș) prin intermediul unui autotren.
3 Martie: Părintele Cristian Motora, preot al parohiei Câmpeni Vale, a fost prezent la vama Siret (jud. Suceava). Pe această cale, s-a întâlnit cu o parte din refugiații ucraineni care au intrat pe teritoriul României, oferindu-le produsele colectate în ultimele zile în sânul comunității pe care o păstorește: alimente neperisabile, îmbrăcăminte și produse de igienă, în valoare de aproximativ 33.000 lei.
De asemenea, în parohia Luduș – Gheja, păstorită de către părintele Valer Moldovan, au fost colectate alimente neperisabile și produse de igienă în valoare de 7.500 lei.
De asemenea, dreptcredincioșii din parohia Ațintiș, coordonați de părintele Sergiu Iacob, au strâns alimente, produse de igienă și pături în valoare de 4.000 lei.
În parohia Șăușa cu filia Sânmărghita, păstorită de către părintele Adrian Maior, au fost colectate alimente neperisabile și haine groase în valoare de 2.000 lei, iar în parohia Șăulia de Câmpie s-au strâns alimente în valoare de 1.100 lei, precum și suma de 2.000 lei.
Campaniei „Din dragoste pentru Ucraineni” i s-au alăturat și credincioșii parohiei Drașov, păstoriți de către părintele Mihail Berindei.
Aceștia au colectat haine și alimente în valoare de 4.650 lei, transportate ulterior la sediul protopopiatului Sebeș.
Totodată, în parohia Dătășeni (jud. Mureș), păstorită de către părintele Florin Chirilă, au fost strânse alimente neperisabile, pături și jucării în valoare de 2.000 lei, care au fost plasate la centrul de colectare al protopopiatului Luduș.
Cei care doresc să se alăture campaniei „Din dragoste pentru ucraineni” o pot face prin donații la bisericile parohiale sau în contul RO35 RNCB 0003 0377 8639 0001, cont deschis de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News