Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Armata interzice dronele în Cetatea din Alba Iulia. Pot fi oprite chiar și cu arme de foc. ”Secretele” din spatele plăcuțelor

Publicat

Armata pune stăpânire pe spațiul aerian din Cetatea Alba Carolina. Operarea aeronavelor fără pilot la bord, respectiv a dronelor, a fost interzisă în zona unității militare din Cetatea Alba Iulia. Pe zidul acesteia au apărut recent afișe de avertizare pentru posesorii de drone.

Cei care încalcă regulile riscă să le fie reținute dronele și să plătească o amendă între 25.000 și 50.000 de lei. Mai mult, în anumite situații, militarii vor putea face uz de armă împotriva dronelor și a echipamentelor radioelectrice.

Reamintim faptul că de mai bine de zece ani, Primăria Alba Iulia a cerut preluarea unor clădiri ale Unității Militare, pentru a le reabilita și folosi în interes public. Aceste idei au rămas deocamdată la stadiul de „planuri”.

Zonă interzisă pentru operarea aeronavelor fără pilot la bord

„Zonă interzisă pentru operarea aeronavelor fără pilot la bord

În caz de nerespectare, aeronava va fi reținută și predată organelor în drept conform prevederilor art. 18 alin (5) din Legea 122/2011 regimul armelor, dispozitivelor militare și munițiilor deținute de Ministerul Apărării Naționale și de forțele armate străine pe teritoriul României, modificată și completată prin Legea nr. 283/2021.

Nerespectarea constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei conform art. 127 lit. c) din Legea 21/2021 privind Codul aerian al României, cu modificările ulterioare”, scrie pe afișul de informare amplasat pe zidul unității militare.

Militarii pot face uz de armă și pot folosi dispozitive militare împotriva dronelor

Potrivit Legii 122/2011, personalul MApN este autorizat să rețină dronele imobilizate, echipamentele radioelectrice neutralizate și să le predea organelor în drept. 

De asemenea, militarii pot face uz de armă și poate folosi dispozitivele militare din dotare împotriva dronelor și a echipamentelor radioelectrice utilizate pentru comiterea unui act ostil.

Conform legii, drona este definită drept un vehicul terestru, aerian, acvatic sau subacvatic capabil să navigheze autonom, folosind pilotul automat, sau care poate fi controlat printr-un echipament radioelectric de comandă la distanță. Echipamentul radioelectric reprezintă orice aparat sau instalație care funcționează cu ajutorul frecvențelor radio. 

Condițiile în care militarii pot face uz de armă împotriva dronelor

„Personalul Ministerului Apărării Naționale poate face uz de armă și poate folosi dispozitivele militare din dotare (…), utilizând forța minimă, cu respectarea principiilor legalității, proporționalității, gradualității, limitării utilizării și nonsurprinderii, așa cum acestea sunt implementate prin consemn sau ordin de misiune.

Personalul Ministerului Apărării Naționale poate face uz de armă numai după ce evaluează circumstanțele din care să rezulte absoluta sa necesitate, atunci când folosirea dispozitivelor militare neletale ori a altor mijloace de împiedicare sau constrângere din dotare nu este posibilă.

Personalul din cadrul instituțiilor și societăților specializate pentru pază și protecție, care prestează servicii în beneficiul Ministerului Apărării Naționale, poate face uz de armă și poate folosi dispozitivele militare din dotare în condițiile specifice stabilite de lege.

Personalul Ministerului Apărării Naționale poate folosi dispozitivele militare care emit semnale electronice de bruiaj sau de dezinformare ori care emit energie dirijată, microunde de mare putere sau laseri, cu care este dotat de către unitățile din care face parte, în vederea îndeplinirii misiunilor de luptă, precum și a altor misiuni specifice, potrivit legii, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale”, prevede Legea 122/2011.

În cazul folosirii armelor sau a dispozitivelor militare împotriva dronelor, potrivit legii, focul se execută până la oprirea sau imobilizarea acestora.

În cazul folosirii dispozitivelor militare împotriva echipamentelor radioelectrice care sunt utilizate pentru comanda la distanță a dronelor, acțiunea se execută până la îngreunarea utilizării sau neutralizarea acestora.

Ce ”secrete militare” se află în spatele zidurilor

În spatele zidurilor pe care au fost amplasate placuțele cu ”obiectiv militar” nu se află nimic. ”Secretul” pe care armata probabil vrea să-l ascundă este că aceste clădiri sunt goale și părăsite de mai bine de 20 de ani.

În 2011 starea de degradare avansase atât de mult încât cetățenii care treceau pe pietonala Mihai Viteazul erau atenționați că se află în pericol în apropierea clădirii fostei unități militare de geniu. Apoi a ajuns să găzduiască niște concerte de nișă la Alba Fest sau festivalul Dilema. Nimic secret între aceste ziduri. Iată o imagine de acum 6 ani făcută cu drona.

Primăria, atât în perioada în care era condusă de Mircea Hava cât și în mandatul lui Pleșa a încercat să obțină clădirile dezafectate și să reconfigureze zona. În mod normal în mijlocul unui mare obiectiv turistic nu are ce căuta o unitate militară.

Mircea Hava ar fi vrut la început să facă un parc de distracții și era vehiculat pentru această investiție numele afaceristului Mohammad Murad ptronul Phoenicia Grup. Hava s-a răzgândit după un timp și a avansat ideea transformării zonei într-un campus studențesc.

Pleșa: Ar fi păcat să existe o parte de ruine în mijlocul acestei cetăți

Noul primar are alte gânduri: ”S-au dus zeci de milioane de euro pentru restaurarea acestei cetăți. Ar fi păcat să existe o parte de ruine în mijlocul acestei cetăți. Mai ales că este lângă Piața Centrală, acolo unde sunt evenimente.

Și noi i-am deranja pe dânșii… Știm foarte bine regimul militar presupune niște rigurozități și niște secrete, apropo de restricții de fotografiere de sus, iar noi am dori să redăm acele spații, publicului” a spus Pleșa.

Declarațiile provin dintr-un interviu exclusiv acordat Alba24 de Gabriel Pleșa.

Primarul a explicat că intenția ar fi ca zidurile să fie date jos, iar zona să devină pietonală. Spațiile ar putea fi amenajate pentru diferite evenimente: expoziții temporare, evenimente culturale, sedii ale unor organizații.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. pilu

    sâmbătă, 18.02.2023 at 14:08

    Hai mă că sunteţi penibili. Ce rahat de secrete aveţi acolo ? Ce aveţi voi acolo se ştie la milimetru de cei interesaţi. Apă de ploaie, cu indicatoarele voastre.

  2. dolfi

    sâmbătă, 18.02.2023 at 16:11

    daca vreti sa vedeti cat de distruse sunt clairile alea, va pot face rost de imagini din drona 4k. sunt drone care nu trebuie „zburate” pe deasupra mizeriilor alea de cazarme in paragina. sunt drone care filmeaza detaliat de la distanta… dar na… comunismu inca exista, ca deh „secrete”. ce secrete bai? ca banii de intretinut acele cladiri au fost sifonati ca in orice alt domeniu?

  3. facsimil

    sâmbătă, 18.02.2023 at 18:32

    auzi că armata română 🤣🤣🤣
    tragic.

  4. Veta

    sâmbătă, 18.02.2023 at 21:15

    în contextul internațional existent și când războaiele se întețesc,numai de parcuri de distracții nu avem nevoie. NATO vrea sa avem o armată mai puternică,se fac apeluri ptr.recrutari și chiar daca acum „sunt goale” aceste clădiri nu se știe niciodată când are nevoie armata de ele,poate și numai ca depozite.Nu renunță ei( Ministerul apărării) ușor

  5. Pamfil

    luni, 20.02.2023 at 13:20

    VETO fata tatii (cum zicea Nea Marin) – in tarile NATO, se merge pe eficienta, bazele militare sunt departe de orase, tocmai pentru nu le face automat tinte ale inamicului.
    Armata Romana mai are mult pana sa ajunga la nivelul armatelor NATO (desi am intrat si noi…).
    Armata generalilor facuti la apelul de seara e doar sugatoare de bani si pensii speciale. Competente minime sau deloc.

    Ca fapt divers VETO, Teiusul a fost in timpul razboiului rece tinta pentru armele nucleare tactice ale NATO pentru simplu fapt ca e(ra) nod de transport feroviar.

    Si acum e tot tinta, dar pentru rusia si ai ei prieteni.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax