Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Artiștii de la ȘEZI, într-o expoziție colectivă la Castelul Cantacuzino. Octavia și Lucian Loiș, inspirați de arta tradițională

Publicat

Stilul Neoromânesc este unul dintre cele mai importante stiluri arhitecturale din țara noastră, punctând un moment în care România se aliniază la un curent internațional important – Art Nouveau.

Expoziția Detaliul Neoromânesc de la Castelul Cantacuzino Bușteni aduce la un loc pictură, carte, sculptură, mozaic, fotografie, mobilier, țesături, serigrafie, broderie. 

Printre artiștii găzduiți acolo se numără și arhitecții Octavia și Lucian Loiș, împreună cu artiștii în lemn Viorel Bota și Adrian Bota, care formează echipa ȘEZI. Aceștia au un atelier de design și mobilier la Hăpria – Județul Alba.

”Câteva cuvinte despre artiști veți găsi aici, dar obiectele lor vorbesc de la sine și merită văzute. Atât castelul, cât și priveliștea sunt superbe, presărate cu liniște și delicatețe” au precizat organizatorii.

Octavia și Lucian Loiș, arhitecți după facultate, artiști înainte, sculptori în timp, tâmplari din întâmplare, după cum se caracterizează, au pus bazele ȘEZI în 2014.

De-a lungul Facultății de Arhitectură din Cluj au purtat admirația față de folclor și respectul pentru oamenii simpli și atât de creativi.

Profesia le-a dat liberatea să se integreze printre cei care au creat, creează și vor crea, spre păstrarea identității naționale. Ideile lor nu au limite. Iar libertatea totală de exprimare o descoperă atunci când proiectul se transformă în realitate, datorită echipei de specialiști din atelier, Viorel Bota și Adrian Bota.

Drumul de la arhitectură la atelierul de tâmplărie s-a deschis odată cu două scaune pentru mire și mireasă, realizate pentru un cuplu care și-a unit destinele. Le-au denumit „Șezi” – șezi la casa ta, șezi pe scaun – iar de atunci așa le-a rămas numele.

Nu s-au oprit aici, au simțit imboldul de a continua. Astfel au creat o gamă largă de produse cu inspirație tradițional românească.

Citește și: VIDEO Ceasurile Tissot dau (h)ora exactă de la Hăpria. Reportaj în atelierul ȘEZI, cu reprezentanții brandului elvețian

Printre piesele de mobilier expuse în cadrul minunat al Castelului Cantacuzino se află „Dulapul Neo”, pictat cu verde: desenul Mariei Poștea din cartea „Detaliul Neoromânesc / The Neoromanian Detail” a stat la baza proiectului.

Locuința impunătoare a generalului Vasile Zottu, construită în 1909, a fost sursa de inspirație, având ca decor elemente vegetale și forme organice.

„Masa – mileu” și cele 12 scaune, alături de scaunul „Lilium” și banca „Rădăcini și aripi” formează Salonul Ardelenesc, adus din vechime într-o atmosferă deosebită.

Lemnul de tei cusut cu ață albastră care formează friza decorativă pe scaunul „Val”, „Banca Sol” cu spătarul preluat de pe o furcă de tors din Munții Apuseni, Scaunele „Soarele și Luna” cu simboluri ale eclipsei pe soare, cusăturile și broderiile realizate manual de Arome Cusute, toate acestea fac parte din expoziție și se integrează perfect în fostele dormitoare ale Castelului Cantacuzino.

Cei doi arhitecți speră ca prin munca lor să contribuie la tezaurul neamului românesc. Mai multe detalii puteți găsi pe sezi.ro.

„Detaliul Neoromânesc – București” este un album de ornamentică apărut în martie 2020 la Editura Intaglio și este un proiect coordonat și ilustrat de Maria Poștea și Bogdan Gărgăriță și scris de Dr. Oana Marinache (cercetător științific și istoric de artă).

Intenția albumului este de a atrage atenția asupra frumoaselor clădiri neoromânești care reprezintă înflorirea stilului național de sfârșit de secol XIX și început de secol XX. Maria și Bogdan au surprins ornamente și fațade întregi ale clădirilor, pictandu-le în acuarelă pentru a elimina elementele care distrag atenția de la subiect, cum ar fi cabluri, vandalizare, deteriorări etc.

La expoziția de la Castelul Cantacuzino din Bușteni sunt prezentate pentru prima oară public o selecție dintre ilustrațiile albumului „Detaliul Neoromânesc – București”, alături de alte lucrări personale și fragmente din disertația Mariei Poștea.

Printre acestea se numără:
– 70 acuarele din cartea Detaliul Neoromânesc – București – Bogdan Gărgăriță șiMaria Poștea
– 3 panouri serigrafice – Maria Poștea
– lucrări grafică – semnate Bogdan Gărgăriță și Maria Poștea

Bogdan Gărgăriță și Maria Poștea sunt artiști plastici, membrii UAP, absolvenți UNArte, cu peste 10 ani de experiență în domeniu. În martie 2017 au fondat împreună Editura Intaglio, unde până în prezent au publicat 17 titluri, printre care cărți de colecție pentru adulți, povești clasice, cât și originale pentru copii. Mai multe detalii pe www.edituraintaglio.com.

Cătălin D. Constantin este editor de carte și antropolog. Predă cursuri la Facultatea de Litere a Universității din București. Teza de doctorat, susținută la Facultatea de Litere și publicată în 2013, a avut ca temă viața de zi cu zi în orașele românești la începutul secolului XX. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, Cătălin D. Constantin a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“.

A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase volume de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Pentru cărțile pe care le editează, realizează cel mai adesea atât partea de îngrijire a textului, cât și conceptul grafic, socotind esențială combinația între cele două componente.

Cea mai recentă carte pe care a scris-o, ”Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor”, reprezintă o lectură culturală și antropologică a piețelor urbane europene și cuprinde numeroase imagini aeriene, obținute cu ajutorul unei drone.

Realizează cercetări antropologice de teren în așezările aromâne din Munții Pindului. De asemenea, coordonează Conferințele de joi de la Palatul Suțu.

A avut expoziții de autor în România, Spania, Turcia, Bulgaria, Azerbaidjan, Georgia, Polonia, Grecia.

Gabriela Dobre este artist plastic, absolvent UNArte, secția ceramica. Are peste 10 ani de experienta în domeniu. Lucrează mozaic de peste 10 ani. A lucrat la restaurarea unor monumente în București. În cadrul expoziției are o lucrare, care reprezinta Floarea Vietii.

Floarea Vietii este un Simbol Sacru, ancestral. Prima aparitie atestata a fost descoperită în templul de la Abidos, Egipt, avand ~6000 ani. El/Ea a fost trimis/ă ca să susțină trezirea și vindecarea omenirii. Exista multe instrumente care au la baza si se manifesta prin acest tipar, inclusiv plante Sacre sau Sunete!

Este folosit în aproape toate culturile și curentele pe toată suprafața Terei, pentru că simbolul reproduce tiparul de Lumină al Unității. Lumina Constienta din Tot si Toate,care este Una cu Tot si Toate se manifesta prin Tot si Toate, reprezentat grafic prin: „Floarea Vietii”.

Iuliei Dincă i-a plăcut sa picteze de mică. Chiar și astăzi, pictatul o conduce într-o lume departe de cea reală.

A trecut prin mai multe universuri artistice, însă acum a ajuns la Art Nouveau și se bucură din plin de bogăția de forme, motive și simboluri.

I-a plăcut să îmbine acest stil cu simbolul Regina Maria, pentru că ea chiar e un simbol al eleganței, feminității, grației și să nu mai vorbim de toate detaliile aflate în prezența ei din bijuterii, veșminte și minunatele ei flori. Lucrarea are inserții cu foiță de aur pentru un plus de prețiozitate.

Atunci când pictează în culori, se îmbată cu dulcele nectar al visării… din care nu vrei sa te mai trezești niciodată.

Studiază arta încă din școala primară și a continuat cu liceul, universitatea și masterat de specialitate.

Este de părere însă că arta se studiază toată viața și nu trebuie să te oprești niciodată din a-ți depăși propriile limite artistice și creative atunci când vine vorba de orice formă de artă.

Raluca Polea este curatorul expoziției și Art Director Castelului Cantacuzino Bușteni. Artist plastic cu peste 10 ani experienta, a colaborat cu diferite instituții culturale – Muzeul Brăilei, Teatrul Maria Filotti Braila.

Printre acțiunile artistice coordonate de Raluca se numără Dia de la Hispanidad – Manifestare culturala ce a avut loc in 2012 la Centrul Cultural Nicapetre, Brăila.

Expoziția poate fi văzută până în decembrie, dar cei de la Șezi vor lua mobilierul în septembrie, deoarece este destinat unei pensiuni.

Fotografii: Denisa Vlădulescu, Cătălin D. Constantin, Maria Poștea, Bogdan Gărgăriță, Octavia Loiș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax