Connect with us
Advertisement

Economie

Asigurarea obligatorie pentru locuințe se scumpește din 11 noiembrie. Amenzile vor fi încasate de primării

Publicat

Asigurarea obligatorie pentru locuințe este mai scumpă din 11 noiembrie. Prețul a crescut pentru casele cu structuri de rezistență din beton armat, metal, lemn, piatră sau cărămidă.

Românii vor fi obligați să plătească de astăzi, mai mulți bani pentru polița de asigurare obligatorie a locuinței. Totodată, clădirile cu bulină roșie pot fi asigurate facultativ, iar asigurarea obligatorie poate fi făcută și pe mai mulți ani.

Vezi și Punerea în posesie a terenurilor moștenite, fără a apela la instanță. Mai sunt câteva zile în care vă puteți adresa primăriilor

Până acum, sumele asigurate, dar și prima de asigurare ce trebuie plătită pentru încheierea unei polițe PAD sunt exprimate în euro. Acest lucru se schimbă din 11 noiembrie, sumele fiind exprimate de atunci în lei, potrivit Legii 115/2023, care a apărut în primăvară, potrivit avocatnet.ro

Tipurile de locuinţe pentru care se încheie asigurări obligatorii

• Tip A – construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic ;

Locuință tip A, are o sumă asigurată de 100.000 lei și o primă de asigurare de 130 lei /an.

• Tip B – construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic ( de exemplu chirpici).

Locuință tip B, are o sumă asigurată de 50.000 lei și o primă de asigurare de 50 lei/an.

Document: Ghidul ASF pentru asigurările de locuințe

Scumpirea este cauzată de aplicarea noii legi care reglementează emiterea polițelor de asigurare împotriva dezastrelor naturale.

Pentru locuințele construite din materiale rezistente, cum ar fi beton sau cărămidă, asigurarea obligatorie costă 130 de lei, cu 30 de lei față de până acum.

Despăgubirea este de 100.000 de lei.

În ceea ce privește locuințele care nu sunt construite din materiale rezistente, cum ar fi chirpici, asigurarea obligatorie rămâne 50 de lei pe an.

Printre motivele acestor scumpiri, se numără inflația, dar și creșterea costurilor cu reasigurarea.

Modificări la cartea funciară condiționate de asigurarea pentru locuință

Nu doar prețul este modificat prin această nouă legislație, de asemenea, cei care nu au o astfel de asigurare nu vor putea să facă modificări la cartea funciară, de exemplu, în cazul unei moșteniri.

Pentru a crește accesibilitatea, asigurările pentru locuințe vor putea fi cumpărate și de la primării.

Sumele asigurate nu mai sunt exprimate în euro ci în lei: 50.000 de lei, față de 10.000 de euro, respectiv 100.000 de lei, față de 20.000 de euro cât era prevăzut până la data intrării în vigoare a noii legi.

Asigurarea de locuințe se poate emite pe perioade mai lungi de un an

Asigurarea obligatorie se va putea emite și pentru perioade mai lungi de un an, în condițiile stabilite între asigurător și asigurat, dar numai în multiplu de 12 luni.

Din moment ce nu este trecut un termen maxim, rezultă că locuințele pot fi asigurate și pe cinci sau zece ani, de exemplu, cu plata anuală a primei de asigurare.

Amenzi pentru cei ce nu își fac asigurarea de locuințe

Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei

Pentru a stimula punerea în aplicare a sancțiunilor, amenzile contravenționale pentru neasigurarea locuințelor se vor duce integral la bugetul autorităților locale din localitatea de domiciliu a contravenientului.

În România, doar 1 din 5 locuințe este asigurată obligatoriu, adică împotriva celor trei dezastre: cutremur, inundații și alunecări de teren.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement