Connect with us
Advertisement

Actualitate

Asiguratorii, în replică la protestul transportatorilor: S-au înmulţit daunele şi majorarea RCA nu poate fi generalizată. Ce spune Guvernul

Publicat

accident tir DN1 Protestul transportatorilor rutieri de joi din fața Guvernului a generat reacții din partea asiguratorilor. Aceștia au precizat că participă în continuare la discuțiile cu autoritățile abilitate pentru identificarea unor soluții pe piata RCA. Totodată, asiguratorii susțin că transportatorii prezintă în spațiul public exemple de majorări ale tarifelor RCA, care nu pot fi generalizate la nivelul tuturor asiguratorilor. De asemenea, potrivit acestora, daunalitatea transportatorilor a crescut dramatic în ultima perioadă, în special pe transportul extern, unde nivelul despăgubirilor este mult mai mare și în unele țări chiar nelimitat.

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), care reprezintă peste 90% din piata de asigurări, a comunicat joi faptul că „înțelege îngrijorările manifestate de către industria transportatorilor rutieri și își doreste un dialog cât mai transparent și constructiv cu reprezentanții acesteia, pentru a identifica posibile soluții de parteneriat și acțiuni comune cu impact benefic pentru transportatori și societate. Obiectivul nostru îl reprezintă stabilitatea industriei asigurărilor pe segmentul RCA și susținem necesitatea implementării unui cadru legislativ predictibil, clar și echitabil pentru toate părțile implicate”.

UNSAR transmite că a participat la o întâlnire de lucru pe subiectul asigurărilor obligatorii RCA cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și Consiliului Concurenței, miercuri, 16 decembrie. La discuții au fost prezenți, de asemenea, membri ai conducerii companiilor de asigurări cu portofoliu RCA pe piața din România. Anterior acestei întâlniri, UNSAR a purtat mai multe runde de discuții constructive cu reprezentanții transportatorilor, ASF și membri ai Parlamentului Romaniei, unde s-au discutat propuneri care sunt în curs de analiză atât la nivelul societăților de asigurări, cât și la nivelul UNSAR.

„În contextul dezbaterilor publice și instituționale, este important să facem o serie de precizări cu privire la problemele și cerințele specifice ridicate de către industria transportatorilor.

În primul rând, transportatorii prezintă în spatiul public exemple punctuale de majorări radicale ale tarifelor RCA, care nu pot fi generalizate la nivelul tuturor asiguratorilor

În al doilea rând, nivelul daunalității asiguratilor este o parte importantă în calculul prețului RCA. Este de notorietate faptul că daunalitatea transportatorilor a crescut dramatic în ultima perioadă, în special pe transportul extern, unde nivelul despăgubirilor este mult mai mare și în unele țări chiar nelimitat. De altfel, o parte a discuțiilor cu transportatorii a vizat măsuri de educare a șoferilor în privința siguranței rutiere. Situația din România nu este cu mult mai bună, comportamentul în trafic al șoferilor ridicând riscuri substanțiale. 

Pe de altă parte, nivelul despăgubirilor pe vătămări corporale și daune morale în România este impredictibil, practica instanțelor fiind neunitară, iar despăgubirile acordate pe același tip de accident fiind foarte diferite ca valoare. Acest fapt poate constitui, de asemenea, un element de creștere a prețului asigurarii RCA. De aceea, UNSAR a colaborat în ultimul an cu Societatea de Medicină Legală din România pentru realizarea unor bareme de evaluare a prejudiciilor nepatrimoniale ca urmare a vătămărilor corporale, propunând un sistem tabelar drept referință, după modelele practicate în alte state europene”, precizează UNSAR într-un comunicat.

De asemenea, UNSAR și companiile membre active în industria RCA mai transmit că vor continua să participe activ la dialogul cu autoritatea reglementatoare, instituțiile abilitate și reprezentanți ai asiguraților, luând act de toate propunerile formulate pentru a contribui la procesul de reconsolidare și echilibrare a pieței asigurărilor obligatorii RCA.

Reamintim faptul că joi, sute de taxiuri, autobuze și autocare au umplut Piața Victoriei, iar șoferii și reprezentanții transportatorilor, inclusiv din judeţul Alba, au protestat împotriva conducerii Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), pe care o consideră vinovată de creșterea „aberantă” a valorii polițelor RCA.

Întâlnirea transportatorilor cu Guvernul

Vicepremierul Vasile Dîncu și ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, au avut joi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu reprezentanții confederațiilor și asociațiilor transportatorilor, cei ai Autorității de Supraveghere Financiară și cei ai Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), transmite Executivul, într-un comunicat de presă.

“Am deschis astăzi dialogul social care să pună bazele rezolvării situației pe care confederațiile și asociațiile din domeniul transporturilor ne-au semnalat-o. Vom continua acest dialog, care să conducă la o reglementare mai bună și mai sănătoasă,“ a precizat viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

De asemenea, vicepremierul a cerut ASF să prezinte un raport după finalizarea controalelor desfășurate la societățile de asigurări pentru verificarea cauzelor care au dus la creșterea polițelor RCA și să continue, într-un ritm mai accelerat discuțiile cu reprezentanții transportatorilor. “Cerem ASF să propună măsuri legislative după încheierea controlului și să-și continue activitatea, lucrând în beneficiul consumatorului“, a menționat vicepremierul Vasile Dîncu.

Astfel, înaintea întâlnirii deja programate pe data de 25 ianuarie 2016, la care vor participa și reprezentanții Parlamentului, (având în vedere că ASF este sub autoritatea forului legislativ) va avea loc o discuție intermediară săptămâna viitoare, marți, între reprezentanții ASF, ai asiguratorilor și cei ai transportatorilor. Discuțiile vor viza găsirea unor soluții la problemele semnalate de reprezentanții asociațiilor transportatorilor, respectiv: încheierea poliție de asigurare RCA pe orice perioadă de timp, nu obligatoriu pe 6 sau 12 luni, potrivit legislației actuale; posibilitatea suspendării plății poliției RCA în cazul în care autovehiculul este imobilizat, achitarea poliței RCA în mod individual, pe Codul Numeric Personal al conducătorului auto, precum și plata mai rapidă a despăgubirilor.

Reprezentantul ASF, prim-vicepreședintele Cornel Coca Constantin a afirmat că până la sfârșitul anului vor fi finalizate controalele desfășurate la societățile de asigurare și că posibilitatea individualizării riscului (care va avea ca efect plata poliței RCA în mod individual) este o temă aflată în analiza unui grup de lucru.

De asemenea, vicepremierul Dîncu a luat act de cererea transportatorilor pentru devansarea termenului pentru eliminarea accizei suplimentare pentru combustibil, afirmând că va transmite această cerere Ministerului Finanțelor Publice, în condițiile în care bugetul pentru 2016 a fost adoptat de Parlament.

Vicepremierul Vasile Dîncu și ministrul Violeta Alexandru au stabilit continuarea dialogului și în ceea ce privește proiectul de lege privind serviciul de transport public local, aflat pe agenda Ministerului Dezvoltării și Administrației Publice. Mâine va fi organizată consultare publică asupra acestui proiect, urmând ca propunerilor asociațiilor de transport public să fie luate în calcul la definitivarea actului normativ. “Vreau să instituim un cult al dialogului civic asupra tuturor proiectelor de acte normative, pornind de la premisa că  societatea civilă are un rol extrem de important în definitivarea politicilor publice“, a subliniat ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru.

De asemenea, vicepremierul Dîncu le-a transmis transportatorilor că până la sfârșitul anului, Guvernul are în procedură de avizare un act normativ privind plata arieratelor, inclusiv pe cele din domeniul transporturilor.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Federația Operatorilor Români de Transport, Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002, Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale, Asociația Națională a Transportatorilor și Taximetriștilor Independenți, Asociația Operatorilor de Transport Rutier A.P.U.L.U.M.

sursa: hotnews.ro, unsar.ro, comunicat presă Guvern

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement