Connect with us
Advertisement

Administrație

Asociaţia Ţara Secaşelor Alba-Sibiu va finanţa proiecte de peste 3.740.000 euro, pentru creşterea calităţii vieţii în mediul rural

Publicat

Foto: Gheoghe Damian, primar Ciugud

Asociaţia Ţara Secaşelor Alba-Sibiu care deţine autorizaţia de funcţionare pentru un teritoriu ce cuprinde 16 comune din judeţul Alba, 5 comune din judeţul Sibiu şi oraşul Ocna Sibiului, a început procesul de implementare al Planului de dezvoltare prin constituirea unui fond  realizat prin contribuţia financiară a fiecărei unităţi administrative ce compune asociaţia. În fapt, Ţara Secaşelor va finanţa proiecte în valoare totală de 3.744.860 euro.

Anunţul a fost făcut miercuri, de primarul comunei Ciugud,  Gheorghe Damian, care a explicat că s-a decis constituirea acestui fond ţinând cont de problemele existente la nivelul României cu privire la demararea sesiunilor de finanţare aferente Axei 4 LEADER, probleme ce derivă în special din faptul că ministerul şi autoritatea de managemet nu au reuşit să conceapă un sistem de finanţare sau creditare care să se plieze pe nevoile Grupurilor de Acţiune Locală (G.A.L.).

„S-a decis constituirea acestui fond pentru a grăbi puţin procesul de absorbţie a fondurilor europene aferente Axei 4 şi pentru a se putea demara cel puţin o sesiune de depunere de proiecte în acest an. Nu mai puteam aştepta până când autorităţile statului vor găsi o soluţie optimă de creditare sau de acordare a avansului pentru organizaţiile autorizate să implementeze Axa 4 LEADER în diferite regiuni. La ultima şedinţă a Adunării Generale, am hotărât împreună cu colegii primari ca fiecare unitate administrativă să contribuie la demararea implementării Planului de dezvoltare cu suma de aproximativ 14.000 lei, ceea ce ne permite să începem activitatea Asociaţiei”, a declarat preşedintele Asociaţiei Ţara Secaşelor Alba-Sibiu.

Asociaţia Ţara Secaşelor Alba-Sibiu este o structură formată în baza Ordonanţei Guvernului 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii având ca socp principal creşterea calităţii vieţii în zonele rurale pe care le reprezintă. În baza unei sesiuni de selecţie organizate de către Ministerul Agriculturii şi a Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit G.A.L. Ţara Secaşelor a fost desemnată organizaţia care va implementa Axa 4 LEADER în Podişu Secaşelor, respectiv pe teritoriile comunelor Ciugud, Sîntimbru, Crăciunelu de jos, Valea Lungă, Mihalţ, Ohaba, Cenade, Roşia de Secaş, Berghin, Şpring, Doştat, Daia Română, Cîlnic, Gârbova, Cergău, Bucerdea Grînoasă, Păuca, Loamneş, Apoldu de jos, Şura Mică, Ludoş şi a oraşului Ocna Sibiului. În cadrul acestei organizaţii unităţile administrativ-teritoriale au ca şi parteneri un număr de 15 O.N.G.-uri, 45 de agenţi economici şi persoane fizice autorizate şi două grupuri de iniţiaţivă ale minorităţilor etnice.

Prin implementarea Planului de activităţi G.A.L., Ţara Secaşelor va finanţa proiecte în valoare totală de 3.744.860 euro, în baza a 8 măsuri, după cum urmează:

Măsura 111 – Formare profesională (training), informare şi difuzare de cunoştinţe. Va finanţa nerambursabil în procent de 100%: iniţiative de formare şi informare ce au ca scop diseminarea informaţiilor cu privire la: agricultură şi produse ecologice, procesarea produselor agricole, modalităţi noi de valorificare a resurselor umane, metode de marketing. Fonduri disponibile: 57.000 euro.

Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole. Va finanţa nerambursabil în procent de 40%: achiziţionarea de utilaje şi echipamente; adaptarea construcţiilor agricole pentru standardele comunitare construcţii agricole noi sau modernizarea celor vechi , inclusiv dotarea cu echipamente de producţie a energiei din surse regenerabile. Fonduri disponibile: 310.000 euro.

Măsura 123 – Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere. Va finanţa nerambursabil în procent de 50%: investiţii corporale şi necorporale în cadrul intreprinderilor, pentru procesarea şi marketingul produselor agricole. Fonduri disponibile: 80. 000 euro.

Măsura 143 – Furnizarea de servicii de consiliere şi consultanţă pentru agricultori. Va finanţa nerambursabil în procent de 100%: elaborarea de planuri de afaceri pentru fermieri, consiliere pentru întocmirea cererilor pentru a beneficia de fonduri pentru dezvoltare rurală în special pentru fermele de semi-subzistenţă şi tinerii fermieri, consiliere şi consultanţă privind respectarea bunelor practici agricole şi de mediu. Fonduri disponibile: 102.000 euro.

Măsura 312 – Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi. Va finanţa nerambursabil în procent de 70%: investiţii corporale – construcţia, modernizarea, extinderea clădirilor în scop productiv, dotarea cu echipamente utilaje etc. Investiţii necorporale – software, patente, licenţe, material de promovare. Fonduri disponibile: 600.000 euro.

Măsura 313 – Încurajarea activităţilor turistice. Va finanţa nerambursabil în procent de 70%: Construcţia, modernizarea, extinderea şi dotarea structurilor de primire turistice (structuri agro-turistice şi alte tipuri de structuri de primire turistice) până la 15 camere. Fonduri disponibile: 350.000 euro.

Măsura 322 – Renovarea şi dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale. Va finanţa nerambursabil în procent de 70%: înfiinţarea spaţiilor publice de recreere pentru populaţia rurală (parcuri, spaţii de joacă pentru copii, terenuri de sport, piste de biciclete), renovarea clădirilor publice, amenajarea de pieţe, investiţii în sisteme de producere a energiei din surse regenerabile; dotări pentru scoli, gradiniţe cămine culturale, muzee etc. Fonduri disponibile: 895.000 euro.

Măsura 431 – Implementarea proiectelor de cooperare. Va finanţa nerambursabil în procent de 100%: acţiunile de cooperare misiuni tehnice, întâlniri de lucru etc; cheltuieli pentru proiecte comune de instruire. Fonduri disponibile: 60.000 euro.

Pentru acest an, Asociaţia şi-a propus demararea a cel puţin unei sesiuni de depunere de proiecte şi anume pentru măsura cu alocarea cea mai mare, adică 3.2.2. – Renovarea şi dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: O nouă sesiune de depunere de proiecte pentru dezvoltare rurală, lansată de Asociația Țara Secașelor Alba-Sibiu | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement