Actualitate
ASSAI: Păgubitul RCA îşi poate repara maşina avariată dacă asigurătorul nu constată dauna în 5 zile. Alte drepturi prevăzute de legislaţia în domeniu
Păgubitul RCA îşi poate repara maşina avariată înainte de constatarea daunei, dacă asigurătorul nu respectă această etapă în termen de 5 zile lucrătoare de la notificare, transmite Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, legislaţia în vigoare prevede obligaţia pentru asigurătorul RCA de “a se deplasa în locaţia precizată de către păgubit, pentru efectuarea constatării daunei, indiferent de dimensiunea avariei autovehiculului (inclusiv pentru avarii minore, nu doar pentru autovehiculele avariate major, care sunt nedeplasabile). Asiguratorul este obligat să efectueze constatarea daunei în locul indicat de către păgubit, în termen de 5 zile lucrătoare de la notificarea primită de către păgubitul RCA”, transmite ASSAI.
“În situaţia producerii unui eveniment asigurat prin contractul RCA, obligaţia asigurătorului de a constata daunele produse nu este condiţionată de existenţa unei relaţii contractuale între asigurător şi unitatea service în care persoana păgubită alege să repare vehiculul”, se arată într-o precizare ASF din 9 februarie.
ASSAI menţionează că atunci când asigurătorul RCA nu efectuează constatarea daunelor în termenul legal de 5 zile lucratoare de la notificare, “păgubitul RCA poate să procedeze la repararea autovehiculului avariat înainte de efectuarea constatarii daunei şi este de preferat ca, înainte de efectuarea reparaţiei, să cheme un expert tehnic auto pentru consemnarea avariilor şi a altor elemente necesare ulterior dosarului de daună”.
În Norma 39/2016 se arată că “asiguratorii RCA acordă despăgubiri şi în cazul în care persoana prejudiciată a procedat la repararea vehiculului avariat înainte ca asigurătorii să efectueze constatarea avariilor, dacă împrejurările, cauzele producerii evenimentului asigurat şi cuantumul pagubei rezultă din actele aflate la dosar”.
De asemenea, potrivit ASSAI, păgubitul RCA poate efectua reparaţia autovehicului avariat în orice unitate reparatoare autorizată RAR, aleasă de el.
“Contractul RCA dă dreptul persoanei prejudiciate, în cazul producerii unui prejudiciu, să se poate adresa pentru efectuarea reparaţiei oricărei unităţi reparatoare auto, în condiţiile legii.” Art. 7 (7) – OUG 54/2016.
Alte drepturi prevăzute de legislaţia în vigoare, menţionate de ASSAI.
“Asigurătorul este obligat să achite costul reparaţiilor în contul unităţii reparatoare indiferent dacă aceasta are sau nu contract de decontare directă cu asigurătorul RCA. (dacă păgubitul RCA a precizat acest lucru în documentul Cerere de despăgubire, care se completează şi depune la asigurătorul RCA dupa efectuarea reparaţiei).
Despăgubirile se plătesc de către asigurătorul RCA persoanelor fizice sau juridice prejudiciate, în contul indicat de către persoana prejudiciată sau mandatarul acesteia sau în numerar, în condiţiile legii. – Art 22 (1) – Plata despagubirilor, OUG 54/2016.
Păgubiţii RCA care îşi repară maşinile (în baza unei poliţe RCA emise după data de 19 septembrie 2016) au dreptul să-şi închirieze un autovehicul din aceeaşi clasă sau clasa inferioara celui avariat, iar asigurătorul RCA este obligat să achite costul închirierii acelui autovehicul pentru perioada reparaţiilor sau pe toată perioada în care asigurătorul RCA intenţioneaza să efectueze cercetări privind suspiciunea de fraudă, cercetări ce pot dura 90 de zile.
Prejudiciile reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a acestuia sunt stabilite:
– pe baza documentelor justificative din care rezultă costurile de înlocuirea temporară a vehiculului cu un vehicul de o clasă similară ori inferioară, închiriat de la societăţi autorizate cu acest obiect de activitate – Art.26, Norma nr.39/2016”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News