Eveniment
ASTĂZI: Câmpia Libertății de la Blaj, redeschisă oficial, prin evenimente speciale. PROGRAMUL
Câmpia Libertăţii de la Blaj se redeschide oficial pentru public, după lucrările de reabilitare. Autorităţile judeţene şi locale au pregătit un eveniment complex, pentru a marca aşa cum se cuvine momentul, în Anul Centenar.
Manifestările vor cuprinde atât redeschiderea Câmpiei Libertăţii de la Blaj, care a trecut în ultimii ani printr-un amplu proces de restaurare urbanistică, moment care va marca împlinirea a 170 de ani de la Marea Adunare Naţională de la Blaj şi 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, cât şi Gala „Cultură pentru Cultură” în Anul Centenar, încununarea unui proiect cultural unic în Europa.
Va fi readus în atenția publicului „Târgul de fete de la Blaj – Veselie de Ispas”, sărbătoare tradiţională îndelung cercetată şi documentată de Centrul de Cultură „Augustin Bena” în perioada septembrie 2017 – aprilie 2018.
Evenimentul începe la ora 12.00 cu parada portului tradițional din județul Alba.
La ora 13.00, va fi realizată o fotografie istorică pe Câmpia Libertății cu toți conducătorii comunităților mediului rural din județul Alba, în costum popular și eșarfă oficială. Aceste imagini vor rămâne în istoria județului Alba și a României, ca imagini reprezentative de la redeschiderea Câmpiei Libertății de la Blaj, la 170 de ani de la Marea Adunare Națională și 100 de ani de la Marea Unire.
La ora 13.30 este Gala „Cultură pentru Cultură” în anul Centenarului Marii Uniri, gală care încununează un proiect cultural unic în Europa. Cu această ocazie, toate comunitățile județului Alba vor primi distincții de înaltă apreciere pentru contribuția adusă la cercetarea, conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial românesc și va fi lansat noul concept al Concursului „Cultură pentru Cultură” care va începe din anul 2019. La această gală sunt așteptate să participe peste 60 din cele 67 de comune din mediul rural al Județului Alba, pentru prima data împreună, la cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a Patrimoniului Cultural material și imaterial din județul Alba.
Ziua se va încheia cu un spectacol folcloric extraordinar realizat de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al Județului Alba, cu participarea unor îndrăgiți artiști, veniți din toate zonele țării: Margareta Clipa (Moldova), Costel Atanasof (Dobrogea), Stana Stepănescu (Banat), Diana Călinescu (Muntenia), Georgeta Nichifor (Dobrogea), Cornel Borza (Bihor), Ioana Maria Ardelean (Bistrița), Anghelina Timiș (Maramureș), Ansamblul „JIDVEI România” și Stelian Stoica, Leontina Fărcaș, Marinela Baba, Alina Pinca și Adi Neamțu (taragot), Ciprian Roman, Ionuț Fulea, Veta Biriș, Nicolae Furdui Iancu, Maria Filimon, Cătălin Hașa, Nicolae Plută, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț. Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, conducerea muzicală este semnată de dirijor Alexandru Pal, iar întreg evenimentul va fi preluat și difuzat de Televiziunea Română prin posturile TVR 3 și TVR 1.
Manifestările de la Blaj sunt organizate de către Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Primăria Municipiului Blaj, în parteneriat cu primăriile județului Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, TVR Târgu Mureș și Agenția Națională Antidrog.
PROGRAM:
Ora 12:00 – Parada portului tradițional și a personajelor istorice
Ora 12:30 – Inaugurarea Câmpiei Libertății în urma realizării lucrărilor de reabilitare,
Ora 13:00 – Realizarea unei fotografii istorice, pe Câmpia Libertății de la Blaj, cu participarea comunităților locale din Județul Alba și a conducătorilor acestora
Ora 13:30
– Târgul meșterilor tradiționali din Județul Alba
– Târgul de Fete de la Blaj (readucerea în atenția publicului a sărbătorii tradiționale Târgul de Fete de la Blaj, după îndelungi cercetări și documentări)
– Gala Concursului CULTURĂ PENTRU CULTURĂ – proiect unic în Europa, cu participarea comunităților Județului Alba (gospodăria și gastronomia tradițională din Județul Alba, obiceiuri tradiționale, dansuri, muzică vocală și muzică instrumentală tradițională)
Ora 18:00
Spectacol extraordinar de folclor muzical-coregrafic, cu participarea unor îndrăgiți artiști, veniți din toate zonele țării: Margareta Clipa (Moldova), Costel Atanasof (Dobrogea), Stana Stepanescu (banat), Diana Călinescu (Muntenia), Georgeta Nichifor (Dobrogea), Cornel Borza (Bihor), Ioana Maria Ardelean (Bistrița), Anghelina Timiș (Maramureș), Ansamblul ,,JIDVEI România,, și Stelian Stoica, Leontina Fărcaș, Marinela Baba, Alina Pinca și Adi Neamțu (taragot), Ciprian Roman, Ionuț Fulea, Veta Biriș, Nicolae Furdui Iancu, Maria Filimon, Cătălin Hașa, Nicolae Plută, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț.
Acompaniamentul orchestral – Ansamblul Folcloric al Județului Alba, conducerea muzicală – dirijor Alexandru Pal.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News