Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Preşedintele Iohannis, la Blaj, pe Câmpia Libertăţii şi la inaugurarea Palatului Cultural. DECLARAȚII


Publicat

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a ajuns sâmbătă după-amiaza, la Blaj, unde va participa la inaugurarea oficială a Palatului Cultural.

La ora 16.15, coloana oficială a ajuns pe Câmpia Libertăţii din Blaj. Aici, preşedintele Iohannis a depus o coroană de flori la ansamblul monumental „Gloria” , cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la Marea Adunare de la Blaj din 3/15 mai 1848. De asemenea, a ţinut un moment scurt de reculegere, pentru a marca solemnitatea momentului.

Preşedintele a fost întâmpinat, pe Câmpia Libertăţii din Blaj, de primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, dar şi de preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel şi o delegaţie locală. De asemenea, cei prezenţi pe Câmpia Libertăţii, oameni de toate vârstele, l-au primit pe şeful statului, cu aplauze şi l-au fotografiat.

 

După depunerea coroanei la monumentul de pe Câmpia Libertăţii, preşedintele a purtat scurte discuţii cu autorităţile locale şi au urmat fotografii oficiale cu ocazia acestui moment solemn.

Vă mulţumesc că aţi venit. Sunt foarte bucuros că astăzi ne vedem într-o zi aşa de frumoasă aici la Blaj. Pot să vă spun că sunt impresionat că aţi venit aşa mulţi aici şi că aveţi un loc care nu este doar plin de istorie, ci şi este foarte frumos amenajat. Cred că merită aplaze şi primarul şi preşedintele CJ (cei prezenţi aplaudă – n.r.). Vă doresc, tuturor, numai bine”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, pe Câmpia Libertăţii din Blaj.

Apoi, şeful statului s-a oprit pentru a sta de vorbă şi cu oamenii prezenţi, pentru câteva minute. A acceptat să facă fotografii şi cu un grup de copii şi a strâns mâna unora dintre cei care au ţinut să ia parte la primul eveniment al vizitei preşedintelui la Blaj. Iohannis a părăsit locaţia, în aplauzele celor prezenţi.

De la ora 17.00, preşedintele României a participat la dezbaterea “Blajul la 100 de ani de la Marea Unire şi la 170 de ani de la Marea Adunare Naţională de pe Câmpia Libertăţii”, eveniment organizat la Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj.

Citeşte şi 170 de ani de la prima adunare politică a românilor din Transilvania, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj

Declaraţii ale preşedintelui la dezbaterea de la Blaj:

Sunt deosebit de impresionat de felul în care am fost primit pe Câmpia Libertăţii de sute şi sute de oameni care şi-au făcut timp să vină acolo. M-am bucurat că această întâlnire se desfăşoară într-o unitate şcolară de mare tradiţie.

Blajul este un oraș al cărui loc în memoria publică este dat de importanța sa excepţională în procesul de dezvoltare al conștiinței naționale româneşti. Ne aflăm aici într-unul din principalele centre ale şcolii ardelene, un liceu care poartă chiar numele lui Inochentie Micu Clain, episcope greco-catolic, mare luptător pentru drepturile românilor din Transilvania. Nu întâmplător la Blaj vocea românilor din Transilvania s-a auzit cu cea mai mare putere în timpul Revoluției de la 1848. Blajul exemplifică rolul fundamental al cărţii şi al şcolii.

Îmi doresc foarte mult să păstrăm acest parcurs al României spre Europa și spre modernitate. Ar fi o catastrofă să abandonăm acest parcurs pentru care de atâta vreme luptă practic toţi românii.

Blajul, cunoscut şi ca oraş al şcolilor, a demonstrate atunci, în 1848, dar continuă să o facă şi astăzi, că nu doar oraşele mari, capitale de regiuni istorice sau reşedinţe de judeţ pot face istorie şi cultură, pot fi motoare de dezvoltare sau, iată, capitale ale sportului. Folosesc aşadar acest prilej pentru a felicita sportivele de la CSM Volei Alba-Blaj, care tocmai au reuşit calificarea în finala Ligii campionilor la volei femini. Bravo! Această performanţă este rodul conjugat al sportivelor, antrenorilor, echipei tehnice, dar şi al celor care au susţinut echipa: cetăţenii Blajului şi evident autorităţile locale.

În anul în care marcăm Centenarul Marii Uniri, trebuie să vorbim despre prezent şi viitor în aceeaşi măsură în care vorbim şi despre trecut.

Generaţia paşoptiştilor şi generaţia Marelui Război ne-au lăsat o ţară unită în jurul unui ideal naţional, care a reuşit să depăşească obstacolele şi să se dezvolte. Întrebarea este ce lăsăm noi viitoarelor generaţii?

Aşa cum am afirmat în fiecare prilej, eu îmi doresc o țară puternică, bine ancorată în Europa și în valorile europene. Independența și autonomia instituțiilor. Funcționarea statului de drept. Stabilitatea fiscală. O politică externă predictibilă, nu chiar așa ca acuma. O politică externă responsabilă. Sunt pilonii pe care se construiește un stat modern și eficient.

Dacă vorbim despre aceste lucruri, lumea se întreabă, bun, și ce trebuie să facem? În primul rând trebuie să știm: A – ce vrem; B – să lucrăm toți pentru același lucru. Şi pentru că am vorbit de sportive, imaginați-vă că jumătate de echipă merge către o parte și cealaltă jumătate către cealaltă parte. Rezultatul este evident o catastrofă.

Pentru a evita catastrofe politice care până la urmă se răsfrâng asupra fiecărui român, trebuie să fim înțelepți și să acționăm în așa fel să construim o Românie solidă și europeană, și acum dar și pentru viitor.

Tocmai lucrurile pe care le-am menționat independența instituțiilor, autonomia instituțiilor, statul de drept, stabilitatea fiscală, tocmai acestea au fost puse în pericol în cursul ultimului an, prin așa-zise reforme, dintre care vă amintesc numai ultima, de mare insucces, așa numita reformă a salariilor.

Cum să înțeleagă un om de rând, că i se promite o creștere de 25%, dar după scurt timp se mută contribuţiile salariale de la angajator la angajat și în loc să îi crească salariul, unii au pățit chiar să le scadă. Aşa ceva nu putem numi reformă, este un eșec. Astfel de eșecuri trebuie evitate, pentru că au repercusiuni în timp. Cel care câştigă bani trebuie să întreţină o familie. Dacă nu i se onorează munca, nu va putea să-şi întreţină aşa cm trebuie familia.

Am întâlnit oameni peste tot în țară oameni remarcabili, oameni implicaţi, dedicaţi comunităţii lor, am văzut localități și comne înfloritoare. Am remarcat asta la Dvs. în oraş, ca şi în multe alte localităţi din judeţul Alba, rezultat al folosirii cu succes şi a fondurilor europene.

Sunt aici pentru a vedea ce se poate face în sprijinul cetăţenilor şi comunităţilor noastre în dezvoltarea de care toată lumea vorbeşte, dar de care puţini, din păcate, se ocupă.

La dezbatere, primarul Gheorghe Valentin Rotar a prezentat repere de istorie şi o radiografie a dezvoltării municipiului Blaj până acum.

Discuţiile au fost moderate de directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a mulţumit preşedintelui României, Klaus Iohannis, pentru prezenţa la Blaj şi a vorbit despre provocările pe care le are administraţia judeţeană, în actualul context de schimbări la nivel naţional şi local, cu referire directă la bugetele pentru proiectele de dezvoltare.

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, a vorbit despre “moştenirea” istorică a României, problemele legate de birocraţie şi lipsa infrastructurii.

Au mai luat cuvântul şi au pus întrebări, printre alţii, directorul ADR Centru, Simion Creţu, şi reprezentantul firmei Bosch, Alexander Stefan Firsching (director comercial).

După încheierea dezbaterii, Klaus Iohannis a răspuns întrebărilor adresate de jurnalişti:

Despre efectele reformei salariale:

E deja această nefericită reformă salarială cu nefericita reformă fiscală într-o fază în care produce pagube majore. Vedem în fiecare zi noi şi noi exemple de oameni nemulţumiţi. S-a ajuns aşa de departe încât chiar şi cei cărora li s-au mărit salariile sunt nemulţumiţi de aceste modificări. Am văzut că guvernul a propus celor din Sănătate anumite cârpeli, altfel nu le pot numi, la legea salarizării, la stabilirea unor sporuri şi aşa mai departe. Se vede din ce în ce mai clar că schimbările din zona salarizării şi fiscalităţii au fost făcute de habarnişti, de amatory care au crezut că este foarte uşor să creşti salariile şi toată lumea să fie mulţumită. Nu este aşa. Nivelul de trai nu creşte pentru că cineva de la PSD dă dispoziţie să crească nivelul de trai, este nevoie de foarte multă muncă, de reforme correlate. În loc să facem reforme care să ducă la creşterea nivelului de trai, de exemplu descentralizare, simplificare fiscală, aceşti PSD-işti ai lui Dragnea au făcut alte lucruri, care încep să producă din ce în ce mai multe nemulţumiri.

Despre blocarea de către România a declaraţiei UE privind mutarea ambasadei SUA la Ierusalim:

Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu preşedintele. Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, aşa cum au făcut şi salarizarea după ureche şi iese prost. Prin blocarea unei declaraţii, dintr-o dată România este readusă în marginea Europei. Românii sunt pro-europeni, iar aceste măsuri anti-europene ce vin pe linia PSD, a unei guvernări contra-performante, riscă să ne scoată din Europa. Aşa ceva nu se poate. Băuiesc că oamenii sunt în stradă pentru că sunt nemulţumiţi şi mesajul meu pentru ei este foarte clar: e importantă atitudinea civică pentru a-I readuce pe aceşti guvernanţi cu picioarele pe pământ.

O să îl chem pe ministrul de Externe să-mi explice ce şi cum s-a discutat şi care a fost motivaţia cu măsura care s-a luat.

Despre propunerea privind mutarea ambasadei României la Ierusalim:

Nu s-a făcut niciun pas în nicio direcţie. Ambasada nu poate fi mutată fără acordul meu. Punct.

Despre anunţul făcut de premierul Viorica Dăncilă privind vizita Papei Francisc în România, în 2019:

Daţi-mi voie să cred că nu a înţeles doamna despre ce s-a vorbit acolo. Am urmărit întreaga evoluţie şi în final a apărut şi comunicatul oficial al Vaticanului despre acea întâlnire. Acolo se spune că s-a vorbit despre preşedinţia României a Consiliului Uniunii Europene în prima parte a anului 2019. Singura explicaţie a mea este că doamna a înţeles că este vorba de vizită şi nu de preşedinţie, deci o confuzie inexplicabilă.

În relaţia cu Vaticanul există nişte reguli şi nişte norme foarte clare. Atunci când vor fi lămurite absolut toate detaliile, atunci se va anunţa simultan, şi de către Vatican şi de către Administraţia Prezidenţială şi nu de alţi vizitatori sau audiaţi întâmplător.

De la ora 18.30, Klaus Iohannis a fost prezent la Palatul Cultural din Blaj, pentru ceremonia de dezvelire a plăcii inaugurale, acordată în urma câştigării Marelui Premiu în cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural, Premiile Europa Nistra 2017, Categoria Conservare.

Citeşte şi VIDEO: Palatul Cultural din Blaj, câștigătorul premiului UE Europa Nostra 2017 la categoria „Conservare”

Programul a continuat de la ora 18.45 cu evenimentul de inaugurare a Palatului Cultural din Blaj.

Începând cu ora 19.15, preşedintele a fost prezent la concertul extraordinar “Camerata Regală”, orchestră aflată sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. Artişti: Gabriel Croitoru (vioară; artistul căruia i-a fost încredinţată vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”, care a aparținut lui George Enescu), Tina Munteanu (soprană), Alexandru Pal (nai) şi Simina Croitoru (vioară). Dirijor: Constantin Grigore.

Concertul se desfăşoară la Palatul Cultural din Blaj.

Ultima vizită oficială a preşedintelui Klaus Iohannis la Blaj a avut loc pe 6 iunie 2015, când a fost prezent la fabrica Bosch, la „Innovation Day”, şi în Catedrala Greco-Catolică „Sfânta Treime”, unde a ţinut discursuri.

În programul ocazionat de inaugurarea Palatului Cultural mai sunt incluse şi două expoziţii: una de artă fotografică denumită „Palatul Culturii din Blaj, între trecut şi viitor” şi cea de-a doua de pictură – „Bolta luminii, între graţie şi armonie” – semnată de Horea Cucerzan.

Transformarea Palatului Cultural din Blaj

Clădirea Palatului a trecut printr-o transformare spectaculoasă și, la aproape cinci ani de la debutul lucrărilor, aceasta poate fi considerată una dintre cele mai importante edificii culturale din judeţul Alba.

Imobilul a fost reabilitat complet printr-o serie de lucrări suportate integral de Consiliul Judeţean Alba şi Primăria municipiului Blaj.

Palatul Cultural din Blaj este un edificiu cu o istorie de peste 80 de ani, fiind inaugurat în anul 1936 în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a lui Mihai I, care la acea dată era Voievod de Alba Iulia. Palatul a fost construit în şase ani de la lansarea proiectului, guvernele Maniu și Tătărescu alocând cinci milioane de lei pentru lucrări. În anul 1949, imobilul, care până atunci se aflase în proprietatea Bisericii Greco-Catolice, a trecut în proprietatea Ministerului Artelor și Informațiilor, sub titulatura de Ateneul Popular ”Horia, Cloșca și Crișan”.

Palatul a găzduit, începând cu 1939, Muzeul de Istorie şi Etnografie, Biblioteca Orăşenească, Centrul de Radioficare, dar şi cinematograful orașului. Imobilul a revenit în proprietatea Mitropoliei Greco-Catolice în anul 1992, de unde a fost achiziţionat în 2011 de către Primărie. În anul 1996, o explozie la o sobă, urmată de un incendiu, a distrus o mare parte din clădire rămânând doar pereţii exteriori şi o parte din încăperile de la primul etaj. Palatul a ajuns astfel o adevărată ruină până când Consiliul Judeţean Alba şi Primăria municipiului Blaj s-au asociat în cadrul unui amplu proiect de restaurare şi punere în valoare, finanţarea fiind alocată de cele două instituţii.

Citeşte şi FOTO: Tehnologie de ultimă generație, pentru scena Palatului Cultural din Blaj. Este similară celei utilizate de Teatrul Național din Viena

Lucrările de reabilitare au început în iulie 2013, au fost efectuate de asocierea companiilor HARBAU Miercurea Ciuc – SC K/KISS SRL Cristuru-Secuiesc şi au costat aproximativ 1.000.000 de euro, recepţia acestora fiind efectuată în anul 2017.

VEZI: FOTO-VIDEO: Transformare spectaculoasă. Cum arată Palatul Cultural din Blaj, după investiţie de 1,2 milioane de euro

Blajul va rămâne în centrul atenţiei şi duminică, 13 mai. Se redeschide oficial Câmpia Libertăţii, locaţie cu o însemnătate istorică deosebită. Va fi un eveniment complex pregătit de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Primăria municipiului Blaj.

Manifestările vor cuprinde atât redeschiderea Câmpiei Libertăţii de la Blaj, care a trecut în ultimii ani printr-un amplu proces de restaurare urbanistică, moment care va marca împlinirea a 170 de ani de la Marea Adunare Naţională de la Blaj şi 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, dar şi Gala „Cultură pentru Cultură” în Anul Centenar, încununarea unui proiect cultural unic în Europa. De asemenea, în cadrul manifestărilor va fi readus în atenția publicului „Târgul de fete de la Blaj – Veselie de Ispas”, sărbătoare tradiţională îndelung cercetată şi documentată de Centrul de Cultură „Augustin Bena” în perioada septembrie 2017 – aprilie 2018.

Citeşte şi DUMINICĂ, 13 mai: Câmpia Libertății de la Blaj, redeschisă oficial după lucrările de reabilitare. PROGRAMUL

 

Reporter: Andreea MezeiDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Florin Roman, deputat PNL: Am depus un proiect de lege pentru a-i ajuta pe teiușeni

Publicat

În baza Legii nr. 54 din 6 martie 2018, terenul în suprafață de 74.496 mp, care a fost înscris în Cartea Funciară nr.71137 Teiuș, nr. cadastral 71137, a fost dobândit în proprietate de Orașul Teiuș, domeniul public și în administrarea Consiliului Local al Orașului Teiuș, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Căi Ferate ”C.F.R.”, în vederea realizării unor investiții de utilitate publică.

​Ulterior, în baza actului administrativ HCL nr.101 din 18.12.2018, emis de orașul Teiuș – Consiliul Local după cum rezultă din încheierea de Carte Funciară 1071 din 30.01.2019, suprafața de 74.496 mp, a fost dezmembrată.

​Din suprafața totală de 74.496 mp, numai următoarele suprafețe trebuiau trecute în proprietatea Orașului Teiuș și în administrarea Consiliului Local al Orașului Teiuș:

– suprafața de 6.670 mp. înscrisă în CF nr.74412 Teiuș
– suprafața de 11.051 mp. înscrisă în CF nr.74413 Teiuș
– suprafața de 11.946 mp. înscrisă în CF nr.74418 Teiuș
– suprafața de 7.766 mp. înscrisă în CF nr.74419 Teiuș
– suprafața de 7.652 mp. înscrisă în CF nr.74435 Teiuș

total suprafață 45.066 mp.

​Restul de suprafață de 29.430 mp. reprezintă suprafața aferentă imobilelor construcții: blocul nr.142, 144, 146, 2A, 2B, 2C și casele nr. 2, 4, 6, 8, 10, 12 și 14, precum și anexele gospodărești aferente acestora, situate pe străzile Decebal și Aleea Sportivă, terenuri aflate în intravilanul orașului Teiuș, județul Alba.

​Unii proprietari ai imobilelor mai sus menționate, au depus cerere la Comisia locală de fond funciar Teiuș, solicitând emiterea titlurilor de proprietate privind suprafața de teren aferentă construcțiilor, reprezentând teren intravilan conform Legii nr.231/2018 pentru modificarea Legii nr.18/1991.

​Cu ocazia depunerii cererilor, proprietarilor apartamentelor li s-a comunicat că suprafața aferentă construcțiilor care au făcut obiectul solicitărilor, inclusiv suprafața pe care sunt edificate acestea, este cuprinsă în suprafața de teren de 74.496 mp. care a trecut în proprietatea Orașului Teiuș, domeniul public și în administrarea Consiliului Local Teiuș în baza Legii nr.54/2018 în vederea realizării unor investiții de utilitate publică, respingându-se aceste cereri prin Hotărârea nr.17/2019 a Comisiei locale de fond funciar.

​După depunerea cererilor de către proprietari în baza Legii nr.231/2018, Consiliul Local al Orașului Teiuș a emis Hotărârea Consiliului Local nr.101 din 18.12.2018, prin care au hotărât dezmembrarea suprafeței de 74.496 mp. înscrisă în CF 71137 Teiuș. În mod eronat suprafața de 29.430 mp., care reprezintă suprafața aferentă imobilelor construcții, a trecut în proprietatea Orașului Teiuș, domeniul public și drept de administrare Consiliului Local al Orașului Teiuș.

​Suprafața de 29.430 mp nu poate reprezenta suprafață necesară realizării unor investiții de utilitate publică, având în vedere că pe această suprafață sunt edificate construcții, blocuri, case și anexe gospodărești, încă din anul 1970, pentru care proprietarii plătesc Orașului Teiuș impozit pe clădiri încă din anul 1993, când au devenit proprietari prin contracte de vânzare-cumpărare. În contractele de vânzare-cumpărare este menționat faptul că, la data dobândirii în proprietate a apartamentelor, proprietarii au dobândit și cote părți din terenul aferent construcției.

​La data la care a fost emisă Legea nr.54/20158, Primăria Orașului Teiuș a obținut titlul de proprietate pe un teren viran, cu toate să în realitate suprafața de 29.430 mp este un teren cu construcții, pentru care proprietarii achită impozite primăriei, conform certificatelor fiscale emise de către aceeași primărie, teren pe care Primăria Teiuș l-a intabulat ca proprietar, fără să țină seama de construcțiile existente pe acest teren.

​Singura modalitate de a rezolva această situație este diminuarea suprafeței de 74.496 mp cu suprafața de 29.430 mp, astfel încât doar suprafața de 45.066 mp. să facă obiectul Legi nr.54/2018, întrucât această suprafață este liberă de construcții și se pot realiza investiții de utilitate publică.

Faţă de cele de mai sus menționate, am supus Parlamentului spre dezbatere şi adoptare, în procedură de urgență, prezenta Propunere legislativă pentru transmiterea unei părți dintr-un teren situat în orașul Teiuș, din proprietatea publică a oraşului Teiuş şi din administrarea Consiliului Local al Oraşului Teiuş, judeţul Alba în proprietatea privată a orașului Teiuș și pentru modificarea Legii nr.54/2018 privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.” – SA, în domeniul public al oraşului Teiuş şi în administrarea Consiliului Local al Oraşului Teiuş, judeţul Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 100 de șoferi amendați pentru viteză în județul Alba, în 13 ore. Acțiuni pentru creșterea siguranței rutiere

Publicat

Polițiștii rutieri din Alba Iulia și cei ai Secției de Poliție Rurală Vințu de Jos au acționat pentru creșterea siguranței rutiere. În 13 ore de acțiune au fost depistați 104 conducători auto care au depășit limita legală de viteză.  

Potrivit IPJ Alba, vineri, între orele 7.00 și 20.00, polițiștii Biroului Rutier Alba Iulia, împreună cu cei ai Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos, au organizat o acţiune ce a avut ca scop prevenirea accidentelor rutiere și depistarea conducătorilor auto care nu  respectă regimul legal de viteză.

În cele 13 ore de acțiune, au fost constatate 123 de abateri de natură contravențională, cele mai multe (104) fiind de conducere cu viteză peste limita legală.

Complementar sancțiunii aplicate, față de un conducător auto a fost luată măsura reținerii permisului de conducere, iar în alte două situații s-a dispus retragerea certificatului de înmatriculare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Gala doamnelor de succes, la Sebeș. Femeile care s-au remarcat în diverse domenii de activitate, premiate de Primărie

Publicat

Începând cu anul 2017, în luna martie, Sebeșul celebrează implicarea spiritului feminin în viața comunității și premiază, în mod simbolic, doamnele care s-au remarcat în diverse domenii de activitate. Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, au organizat, anual, gale de excelență sub forma unor spectacole dedicate tuturor femeilor Sebeșului, tradiția fiind însă întreruptă în anul 2020, odată cu pandemia de coronavirus.

Citește și MESAJE de 8 MARTIE 2021: Cele mai frumoase urări pentru femeile din viața ta. Mamă, iubită sau colege

„Cu prilejul sărbătorii de 8 Martie, avem onoarea de a vă prezenta doamnele de succes pe care am fi dorit să le aplaudăm în anul 2020, urmând ca plachetele aniversare, alături de buchetele de flori, să le fie înmânate, în mod personal, de către primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, în aceste zile de primăvară.

Propunerile pentru acest eveniment rezultă în urma unor sugestii și consultări venind din partea societății civile, a reprezentantelor care activează în domeniul educației, sănătății, asistenței sociale, instituții publice”, au transmis reprezentanții Primăriei Sebeș.

Municipiul Sebeș are plăcerea de a transmite un gând de prețuire tuturor doamnelor și domnișoarelor, în luna femeilor: La mulți ani!

Domeniul „Educație”

Elena Onețiu, învățătoare

Desprinsă, parcă, din povestea „domnului Trandafir”, Elena Onețiu este învățătoare. Absolventă a Liceului Pedagogic din Deva (promoția 1971), învățătoare la școlile din Șeica Mare, Răchita și Sebeș, Elena Onețiu se înscrie cu succes în categoria dascălilor de „școală veche”, preocupați atât de modelarea minților elevilor, cât și de formarea caracterului acestora. De-a lungul unei cariere exemplare, s-a remarcat ca un dascăl performant, mereu conectat cu evoluția metodelor de predare și învățare, cu rezultate notabile, elevii domniei sale fiind admiși la cele mai prestigioase școli și licee. Momentul pensionării nu a însemnat întreruperea activității, aceasta continuând, sub diferite forme, cu pregătirea nepoțelului Alexandru, căruia Elena Onețiu îi dedică tot timpul.

Mihaela Gatea, învățătoare

Un chip cald de dăscăliță, apreciată de comunitatea Sebeșului, este învățătoarea Mihaela Gatea. Absolventă a Liceului Pedagogic „Gheorghe Șincai” Blaj și a Facultății de Drept și Sociologie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, cu un masterat în psihopedagogia învățământului primar și preșcolar, Mihaela Gatea a activat ca învățător la școlile din Teiuș, Ibănești, în prezent desfășurându-și activitatea la Școala Gimnazială nr. 2 din Sebeș. Activitatea didactică a uneia din cele mai îndrăgite învățătoare din Sebeș, este dublată de cea cultural-educativă, fiind responsabilul cercului pedagogic al învățătorilor din zona Sebeșului, participând la sesiunile de comunicări de specialitate, fiind autoarea unor articole de psihopedagogie și didactică și coordonând proiecte educaționale – așa cum este tabăra de vară, organizată de Parohia Greco-Catolică Sebeș.

Floarea Micu, profesoară de biologie

De numele Floarea Micu, absolventă a Facultății de Biologie din cadrul Institutului Pedagogic Brașov (promoția 1970), se leagă amenajarea laboratoarelor de biologie din cadrul Școlii Gimnaziale Lancrăm și Școlii Gimnaziale „Silviu Cărpinișianu” Sebeș, inițierea sau coordonarea unor programe educative – concursul „Sanitarii pricepuți” sau concursul „Eno Tree Planting Day”, precum și obținerea unor premii la concursurile și olimpiadele școlare. Floarea Micu și-a slujit comunitatea și cu pana de scriitor, numărându-se printre redactorii revistei „Floare albastră” și printre autorii volumului „Sebeș – Mühlbach. Geografie și istorie locală”, activitate recunoscută prin conferirea distincției „Gheorghe Lazăr, clasa a II-a.

Domeniul „Sănătate”

Steluța Besoiu, medic

Medic primar în radiologie și imagistică medicală, doamna Steluța Besoiu se înscrie în categoria specialiștilor total dedicați meseriei, slujind comunitatea locală de peste 50 de ani. După o perioadă de 12 ani, dedicată sănătății celor mici, în calitate de medic pediatru, Steluța Besoiu s-a specializat în radiologie și imagistică medicală, desfășurându-și activitatea în cadrul Spitalului Municipal Sebeș, unde, aproape zece ani, a fost singurul medic radiolog, iar după pensionare, în cabinetul personal. Consideră că specializarea urmată a fost definitorie pentru parcursul său profesional, imagistica medicală fiind unul dintre cele mai complexe domenii, care se intersectează cu toate specialitățile medicale și chirurgicale.

Nicoleta Caia, medic

Absolventă a Facultății de Medicină Generală, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca, specializată în radiologie imagistică medicală,  Nicoleta Caia activează ca medic primar radiolog la Spitalul Municipal Sebeș, activitate dublată de cea desfășurată în cadrul Clinicii Terra Aster Alba-Iulia și cabinetului individual de ecografie-imagistică medicală. Numele Nicoleta Caia s-a regăsit și se regăsește pe programele manifestărilor de specialitate, conferințe, congrese, sesiuni de comunicare naționale și internaționale, acest lucru contribuind la perfecționarea profesională continuă. Cu o poveste de viață impresionantă, cu forța pe care doar femeile o pot demonstra, Nicoleta Caia este un om și un profesionist desăvârșit.

Teodora Adam – Bonci, medic

Absolventă a Facultății de Medicină, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca, unde a condus, pentru doi ani, Organizația Studenților Mediciniști, Teodora Adam – Bonci activează ca medic rezident la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, specialitatea pediatrie, și asistent universitar în cadrul departamentului de științe funcționale-fiziopatologie. Alături de alți trei colegi, a înființat „Caravana cu Medici”, un proiect de suflet dedicat persoanelor din zonele izolate, care nu au acces la serviciile sistemului medical. Un gând de mulțumire pentru toate realizările.

Iulia Cena – Dican, medic

O tânără de succes, Iulia Cena – Dican, care se îngrijește de sănătatea psihică a pacienților. Specializată în psihologie clinică, psihologia personalității, psihodiagnostic, psihocriminalistică și psihologia dezvoltării, Iulia Cena – Dican activează atât în cadrul Clinicii Maze Center din Cluj-Napoca, cât și în cabinetul individual, ca psiholog, clinician, consilier și trainer. În paralel, din anul 2019, activează și în cadrul Asociației Schimbare Pozitivă din București, unde coordonează evenimentele de dezvoltare personală.

Tot în cadrul acestei categorii, Lidia Suciu Horvath, medic primar medicină generală, cu competențe în ecografie generală, este o persoană care s-a remarcat prin implicarea în viața comunității, grija pentru pacienți și pentru persoanele vulnerabile, întrunind numeroase propuneri pentru a fi nominalizată. Din păcate, un eveniment din viața personală, a determinat-o pe Lidia Suciu Horvath să ne transmită rugămintea de a-i îngădui absența din această gală. Un gând cald, de apreciere, unei doamne care s-a făcut recunoscută prin prestația profesională impecabilă și prin profunzimea umană.

Domeniul „Business”

Sâmza Goţa, femeie de afaceri

Sâmza Goţa este născută în satul Răchita, în neamul Călienilor şi Cărpinişenilor. În noiembrie 1973, la vârsta de 21 de ani, lucrătoare la atelierul de creaţie al întreprinderii Căprioara din Sebeş, se căsătorea cu Elisiu Goţa, un tânăr de 27 de ani, extrem de întreprinzător și îndemânatic. Au plecat, cum se spune, „de la blid, lingură şi furculiţă”. Au fost încercaţi de nenumărate greutăţi. În pofida tuturor eforturilor depuse, până în anul 1989, n-au ajuns decât la nivelul de mici meseriaşi prigoniţi de comunism prin taxe şi alte piedici. Ideea care a stat la baza întemeierii companiei ”Elis Pavaje” a apărut în Germania, în 1990, când la invitaţia prietenilor din Germania, s-au dus să vadă cum se lucrează în „lumea liberă”. De acolo s-au întors cu o bucată de pavea care avea sa însemne viitorul familiei. Importanța muncii și respectul pentru semeni sunt valorile transmise mai departe fiilor Emil și Vasile. Dincolo de succes și de împlinirile personale, Sâmza Goța este o lecție de modestie, înțelepciune și sensibilitate.

Paraschiva Istrate, femeie de afaceri

Născută într-o frumoasă zi de toamnă, pe plaiurile de poveste ale Mărginimii Sibiului, Paraschiva Istrate s-a deprins încă din anii copilăriei cu hărnicia și spiritul antreprenorial. În condițiile liberalizării și deschiderii piețelor, de după anii ’90, alături de soțul său, a dezvoltat o mică afacere locală, iar înghețata pe care o produc a devenit astăzi un brand național. Paraschiva Istrate consideră că succesul acestei afaceri, care a evoluat de la trei angajați, la peste 500 în prezent, se datorează capacității de a evolua și de a găsi potențialul fiecărui angajat. Implicarea totală și reorientarea în domeniul business, i-au permis să se implice și în industria alimentară, mai apoi în domeniul investițiilor și imobiliarelor, încununând deviza familiei: „Nu a fost ușor și nu este, dar datorită implicării întregii familii și a echipei am reușit”. O afacere de succes, o doamnă de succes.

Anca Fărcașiu, femeie de afaceri

Credem că nu există sebeșean care să nu fi auzit de „Ograda cu Struți”, un concept de fermă, născut din nebunia frumoasă a unui cuplu de întreprinzători: familia Fărcașiu… Partea feminină a afacerii, Anca Fărcașiu, spune că proiectul a demarat în anul 2009; la început modest, acesta a crescut de la 3 struți, la 300 de struți și peste 600 de pui în prezent, la care se adaugă propriul abator, un procent de 90% din producția acestuia fiind exportată. Pentru Anca Fărcașiu, succesul nu se poate exprima în cifre de afaceri sau valori de profit, ci prin calitatea persoanelor de care ești înconjurat, mărturisind că: „Succesul meu se datorează, în primul rând, soțului meu optimist în fața oricărei provocări, echipei minunate de la fermă, familiei și bunicilor care ne-au ajutat enorm cu creșterea copiilor. Și nu în ultimul rând, succesul meu se datorează fiicelor mele, cele patru la număr, sursa mea de energie și veselie”.

Daniela Popa Dreghici, femeie de afaceri

Promotor al brandului „Lavanda Domniței”, Daniela Dreghici Popa ne demonstrează că o idee bună și puțină creativitate sunt ingredientele perfecte pentru dezvoltarea unei afaceri. „Lavanda Domniței” s-a născut din dorința de a pune în valoare locurile minunate din jurul Sebeșului, Valea Janului (Drumul Dăii), unde a moștenit un teren de la bunici, într-o poziție favorabilă culturii de lavandă. Profesia de medic, căreia Daniela Popa Dreghici îi este devotată, a ajutat-o la dezvoltarea unei game de produse naturale, pornind de la floarea de lavandă, distilarea uleiului, apa de lavandă, săpunuri și lumânări cu aromă de lavandă. Din veniturile obținute prin comercializarea produselor s-au făcut mici bucurii, cadouri, excursii, tinerilor cu nevoi speciale din cadrul Asociației Diakoniewerk International.

Diana Eleș, femeie de afaceri

Diana Eleș este o tânără femeie de afaceri, inițiatoarea unui proiect ambițios, destinat doamnelor preocupate de imaginea lor, care vor să se simtă împlinite atunci când poartă haine de calitate. Brand-ul „Eles.ro”, creat de Diana Eleș, absolventă a Facultății de Brand și Management din cadrul Accademia del Lusso din Milano, conține o colecție de haine exclusiviste, create în Italia și comercializate exclusiv online. Ideea și direcțiile acestui concept de business au fost sintetizate de Diana: „Am vrut să creez un brand pentru femeile care se simt mereu tinere și libere, care sunt îndrăgostite de personalitatea lor puternică. Am adus din Milano, capitala mondială a modei, haine, genți și încălțăminte care să reflecte puterea stilului personal, noile trend-uri în materie de modă, dar și mesajul că femeia poate să fie cool, fericită și cu o atitudine pozitivă”.

Domeniul „Cultură”

Ana I. Borcea, scriitoare

Personalitate multivalentă, Ana Borcea a activat ca artist plastic, dirijor de cor, dar și ca profesor al școlilor din Cugir și Sebeș, unele pasiuni, precum cea pentru scris, fiind desăvârșite după momentul pensionării. Membru activ al Cenaclului Literar „Lucian Blaga” Sebeș, Ana Borcea a publicat, cu începere din anul 2001, mai multe volume de versuri, prin intermediul cărora a cântat satul copilăriei, natura, frumosul, dorul de părinți, de tradițiile și obiceiurile de mult apuse, dar și de copilul plecat în țări străine în căutarea unui trai mai bun… Ana Borcea aduce în jurul său căldură și optimism, condusă fiind de convingerea că Dumnezeu este în tot și în toate, mai ales în sufletul omului bun.

Mariana Moga, scriitoare

Poetă și scriitoare, îndrăgostită de frumusețea meleagurilor natale și de lumea satului românesc, doamna Mariana Moga poartă spiritul Sebeșului în toate colțurile țării și Europei. Conectată cu spațiul cultural național și european, Mariana Moga este un nume în mișcarea literară contemporană, recunoscută prin afilierile la Liga Scriitorilor din România, Societatea Culturală „Solteris” Mangalia, Societatea Culturală „Anton Pann” Râmnicu-Vâlcea și Uniunea Scriitorilor de Limbă Română din Quebec (Canada). Este autoarea a 13 volume de versuri, volume de proză, romane sau antologii, colaboratoare a unor publicații literare din România, Austria, Republica Moldova, Ucraina, Albania, Statele Unite ale Americii, inițiatoare a proiectului „Tabăra Prieteniei Literare De Amicitiae” și coordonator al „Dicționarului de reliefuri literare românești”.

Domeniul „Sport”

Mia Popescu, profesoară de sport

Profesoara Maria (Mia) Popescu este unul dintre dascălii care au promovat sportul de masă la Sebeș și în împrejurimi. Absolventă a Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității din Timișoara, cadru didactic al școlilor din Poiana Sibiului, Căpâlna, Răchita, Sebeșel, Săsciori, Răhău și Sebeș, doamna Popescu a urmărit pe parcursul carierei dezvoltarea fizică armonioasă a elevilor și stimularea interesului pentru practicarea unui sport. Sub influența profesorilor Ștefan Morariu și Emilian Truță, Mia Popescu a participat, alături de elevii săi, la competiții județene și naționale de atletism, handbal și șah, activitate dublată de antrenarea echipei de volei masculin „Căprioara” și a echipei de handbal feminin „Unirea”. O viață dăruită școlii, o viață personală împlinită.

Flavia Sentea, gimnastă

Născută la Sebeș, absolventă a Liceului cu Program Sportiv „Cetate” Deva, supranumit „școala campionilor”, în prezent studentă a Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, Flavia Sentea este o tânără speranță a gimnasticii aerobice românești. Multiplă campioană națională – medaliată cu argint la Concursul Național de Gimnastică Aerobică de la Iași, și mondială – medaliată cu argint la Campionatul Mondial de Gimnastică Aerobică din Portugalia, Flavia Sentea promite să devină următoarea Nadia Comăneci a României. Pentru Flavia, gimnastica aerobică este unul din cele mai complexe sporturi, modelator al corpului și al spiritului, dat fiind faptul că implică un singur aparat – solul, o anumită ținută vestimentară și morală. Flavia Sentea este o persoană delicată, asemeni ghioceilor primăvara, o luptătoare și o învingătoare. Sebeșul este mândru de această campioană!

Domeniul „Implicare socială”

Margareta Iancu, mediator școlar

Margareta Iancu este unul dintre mediatorii școlari locali, care asigură legătura dintre comunitatea rromă și școală. Extrem de implicată în viața comunității, colaboratoare activă a manifestărilor dedicate elevilor Sebeșului, Margareta Iancu activează în cadrul unor organizații și societăți care urmăresc combaterea abandonului școlar sau integrarea socio-educativă a tinerilor din comunitatea rromă, precum Organizația „Trebuie” Sebeș sau Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Rromi Cluj-Napoca. În paralel, a organizat acțiuni de integrare a tinerilor rromi în societate, de însușire a elementelor privind drepturile omului, protecția copilului, educație, sănătate, evitarea căsătoriilor timpurii etc. Aceste valori și principii au fost transmise și celor patru fiice și șapte nepoți, care îi calcă pe urme.

Lidia Ursu, profesoară de limba și literatura rromani

Lidia Ursu, cadru didactic la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș, este implicată în viața comunității rrome și în procesul de identificare și gestionare a problemelor acesteia. Este persoana care asigură medierea conflictelor dascăl-elev, elev-dascăl și comunitate-școală, identificarea, consilierea și sprijinirea absolvenților rromi pentru înscrierea la licee, școli profesionale și facultăți, derulând și o serie de proiecte de mentorat în cadrul unor organizații și asociații locale și județene, precum: Asociația Partida Rromilor Pro-Europa-filiala Alba sau Asociația Montana Moților Alba-Iulia. De asemenea, Lidia Ursu promovează istoria și cultura tradițională rromani, mai ales în rândul tinerilor.

Cristina Claudia Șuteu, șefă de echipaj Eurowings

Lucian Blaga spunea că „cine crede-n zbor, e stăpân peste zare”… În zbor, crede și Cristina Claudia Șuteu, o tânără șefă de echipaj în cadrul companiei Eurowings, parte a Lufthansa Group. Îndrăgostită de zbor, după absolvirea studiilor universitare la Cluj-Napoca și două job-uri care nu i-au adus satisfacții profesionale, a fost cooptată în echipa Eurowings, la începutul anului 2020, fiind promovată șefă de echipaj. Pentru Cristina Șuteu, acest job înseamnă bucuria de a merge la muncă, de a cunoaște noi culturi, de a experimenta noi trăiri și sentimente și de a acumula cunoștințe. Iubește să zboare, iubește să fie aproape de cer în fiecare zi, să privească natura de la înălțime și să poată admira cât de minunat se văd lucrurile „de sus”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: Opt persoane prinse la muncă fără forme legale de angajare. Amendă de 160.000 lei după controale la firme din județ

Publicat

sediul ITM Alba

Inspectorii de muncă din Alba au dat, săptămâna trecută, o amendă în valoare de 160.000 de lei și au găsit opt persoane aflate la muncă fără forme legale de angajare.

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost controlați 50 de agenți economici, cu un număr total de 286 de angajați. Inspectorii au constatat 125 deficiențe și au aplicat 15 sancțiuni, respectiv:

 • o amendă în valoare de 160.000 lei pentru opt persoane depistate în lucru, fără forme legale de angajare la un singur angajator (acțiunea de control s-a desfășurat pe timp de noapte cu sprijinul Poliției Ocna Mureș)
 • 14 avertismente

Principalele deficienţe stabilite în controale:

 • primirea în lucru a salariaţilor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă
 • netransmiterea în termenul legal a elementelor referitoare la încadrarea în muncă a salariaților
 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă, anuale
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat
 • netransmiterea în termenul legal în Revisal a modificărilor intervenite în executarea contractelor individuale de muncă

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificate 23 unități, constatate 49 deficiențe și sancționați 7 angajatori. Au fost date 9 avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

 • lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor
 • lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate
 • lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR
 • lipsa instruirii periodice a lucrătorilor
 • organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006
 • lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate
 • desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor

În perioada 1 – 6 martie, inspectorii de muncă ai ITM Alba, împreună cu cadre ale IJP Alba au controlat 59 unități pentru prevenirea răspândirii virusului Sars-Cov-2 pe raza județului Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate