Connect with us
Publicitate

Actualitate

Complexul muzeal „Avram Iancu”, inaugurat oficial. A fost reabilitat cu fonduri de 4,8 milioane lei de la Ministerul Culturii

Publicat

Consiliul Judeţean Alba şi Primăria comunei Avram Iancu a organizat duminică, 1 septembrie, evenimentul de inaugurare a Complexului muzeal “Avram Iancu”, reabilitat cu fonduri de la Ministerul Culturii. Lucrările incluse în proiectul „Reabilitare muzeu memorial Avram Iancu (consolidare, restaurare, punere în valoare)” au început în 2010 şi au fost finalizate în acest an, cu un buget de 4,8 milioane lei.

Complexul care cuprinde Casa memorială “Avram Iancu”, muzeul, şcoala şi biserica din localitate sunt deschise oficial vizitatorilor, de la începutul lunii septembrie. Proiectul de reabilitare a muzeului din satul Inceşti, comuna Avram Iancu a cuprins lucrări de arhitectură, la instalaţiile electrice interioare şi exterioare, de consolidare a fundaţiilor, pereţilor subsolului şi a structurii de lemn şi a gardului. În plus, a fost realizat şi montat bustul eroului naţional Avram Iancu.

Proiectul a fost o iniţiativă a Primăriei Avram Iancu şi Consiliului Judeţean Alba şi a vizat dezvoltarea turismului în zonă prin valorificarea patrimoniului existent.

Duminică, 1 septembrie, de la ora 11.00, a fost redeschis publicului, după ample lucrări de reabilitare, Complexul Muzeal „Avram Iancu” din comuna Avram Iancu, printr-un eveniment de inaugurare organizat de Consiliul Județean Alba și Primăria din localitate.

Complexul Muzeal, ce adăpostește și Casa Memorială Avram Iancu, a fost deschis publicului în anul 1924, în cadrul unor manifestări la care a participat și șeful statului de la acea vreme, Regele Ferninand I al României. În vara anului 2010, Complexul Muzeal a intrat într-un proces de reabilitare integrală, fiind închis publicului.

Redeschiderea muzeului a început duminică, 1 septembrie, de la ora 11.00, în cadrul unui eveniment special ce a debutat cu o slujbă religioasă.

Au fost depuse coroane de flori la bustul lui Avram Iancu, un bust din bronz ce a fost dezvelit cu această ocazie, fiind realizat cu finanțarea integrală oferită de Consiliul Județean Alba.

Profesorul Ioan Bolovan, Prorector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca a fost invitat pentru a face evocarea istorică a marelui Erou Național. În program a mai fost inclus un mic spectacol aniversar și vizitarea Complexului Muzeal.

Tot în cadrul festivității de inaugurare, prin intermediul Centrului Național al Cinematografiei și a Arhivei Naționale de Filme, au fost proiectate și două filme de arhivă. “Țara Moților”, realizat în 1939 în regia lui Paul Călinescu, a obținut, în același an, Premiul pentru Documentar al Festivalului de la Veneția, având comentariul sonor semnat de Mihail Sadoveanu. Filmul prezintă viața moților din Munții Apuseni. Cel de-al doilea film ce va fi proiectat, “Munți în flăcări”, a fost realizat în anul 1980, în regia lui Mircea Moldovan și prezintă aspecte din lupta pentru libertate a românilor conduși de Avram Iancu.

„Consiliul Județean Alba a găsit necesar să se implice în păstrarea și ducerea mai departe a memoriei Marelui Erou Național Avram Iancu. Tocmai de aceea am fost alături de administrația locală și am sprijinit-o, atât cu consultanță de specialitate cât și material, în acest proces de restaurare, dar și acum, la inaugurarea acestui muzeu de o importanță deosebită pentru toți românii”, a declarat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Evenimentul de inaugurare a fost organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Arhivei Naționale de Filme.

Muzeul este adăpostit în casa construită în jurul anului 1800 de către părinţii lui Avram Iancu, Alexandru şi Maria. Este o casă tipic moţească, din 1801, cu acoperiş ţuguiat şi terminat cu patru arcade semicirculare. Anexele au fost construite în anul 1924 de către Asociaţia ASTRA din Sibiu. Până în 1972 anexele casei au servit ca săli de clasă pentru şcoala primară din satul Inceşti. În 1972, la centenarul morţii lui Avram Iancu, muzeul s-a reorganizat, realizându-se într-o anexă expoziţii de istorie şi etnografie. Sunt expuse fotografii, documente de familie, obiecte personale, tunul, săbiile şi fluierul lui Iancu, arme, drapele. În expoziţia de istorie se păstrează certificatele sale şcolare de la Gimnaziul crăiesc din Zlatna, protocolul crăiesc în care se află înregistrat Avram Iancu, testamentul lui, documente referitoare la pregătirea şi desfăşurarea Revoluţiei de la 1848 – 1849 din Transilvania. Expoziţia etnografică cuprinde port moţesc, vase specifice zonei, unelte cu care se confecţionau ciubere, tulnice, căruţe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate