Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

JOI încep Zilele Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, cu un spectacol de teatru clasic și absurd. Vezi PROGRAMUL COMPLET


Publicat

Joi, 5 iunie, încep Zilele Centrului de Cultură „Augustin Bena”, la Alba Iulia. Timp de o săptămână, în mai multe spații din oraș vor avea loc spectacole, vernisaje de expoziții, concerte de muzică, clasică, ușoară și populară, dar și câteva festivaluri devenite deja o tradiție în județul Alba: Festivalul de Folclor „Cântec Străbun”, ajuns la cea de-a VII-a ediție, Festivalul de Fanfare – ediția a V-a și Festivalul de Muzică ușoară „Alba Star”, toate cu invitați din întreaga țară. Cu ocazia Zilelor Centrului de Cultură „Augustin Bena” se celebrează și 45 de ani de existență a Școlii de Arte și Meșteșuguri din Alba Iulia.

Evenimentul a fost prezentat joi, 5 iunie, într-o conferință de presă, de către directoarea Daniela Floroian și mai mulți profesori ai școlii de arte și meșteșuguri: Leontina Fărcaș, Marinela Popa, Coriolan Honcaș, Ioana Raica, Viorel Cioflică.

Zilele Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba încep joi, la ora 19.00 cu un spectacol festiv „Seară de teatru”, ce va avea loc la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, prezentat de absolvenții clasei de actorie, coordonată de Viorel Cioflică. Spectacolul va fi structurat în două părți, una de teatru clasic – Commedia dell’ Arte – „renascentist, colorat, interactiv”, după cum a descris prof. Cioflică și una de teatru absurd, „într-un registru mai grav”. Clasa de actorie a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba are, în prezent, 8 elevi, se află în al doilea an de existență și are deja câteva participări la festivaluri naționale și la Festivalul Internațional de Teatru de Tineret „Apollo”, de la Alba Iulia.

Festivalul de fanfare a fost prezentat de prof. Coriolan Honcaș, de la Centrul de Cultură „Augustin Bena”. „Fanfara are o tradiție de 100 de ani în județul Alba, de la fanfare militare, la cele ale instituțiilor miniere, la fanfarele săsești și maghiare. Este datoria noastră să păstrăm această tradiție și să o ducem mai departe. Ediția trecută a festivalului Internațional de fanfare a fost, în opinia noastră, cea mai reușită. De-a lungul timpului am avut invitate și fanfare din Franța și Ungaria, iar noi, la rândul nostru, am răspuns invitațiilor lor de a participa la evenimente în aceste două țări. Festivalul nostru a ajuns în acest an la cea de-a V-a ediție și sperăm să fie un succes”, a spus prof. Coriolan Honcaș. Festivalul de Fanfare va avea loc marți, 10 iunie, în jurul orei 20.00, în aer liber, pe scena din zona statuii lui Mihai Viteazul.

Tot marți, începând cu ora 19.00, pe aceeași scenă se va desfășura, Festivalul de muzică ușoară „Alba Star”.

Leontina Fărcaș: „Nu vă pot spune cât sunt de mândră când sunt în costum popular alături de copii pe scenă”

Leontina Fărcaș, fondatoarea brand-ului Leontina Fărcaș și „Mugurii de Tezaur”, este profesor al Școlii de Arte și Meșteșuguri din Alba Iulia de 34 de ani. Ea a vorbit despre experiența extraordinară pe care a trăit-o aproape zi de zi cu copiii în acești ani și a descris festivalul „Cântec Străbun”, ajuns în acest an la cea de-a VII-a ediție.

Aceasta e doar o parte dintre evenimentele ce vor avea loc în aceste zile la Alba Iulia, în plus vor fi vernisate expoziții de pictură, grafică, arte vizuale moderne, dar și obiecte meșteșugărești.

Punctul culminant al evenimentului, potrivit directoarei Daniela Floroian, va fi întâlnirea cu directorii de Centre de Cultură și Școli de Arte și Meșteșuguri invitați la festival, ce va avea loc miercuri, 11 iunie, la Sala Unirii. Vor avea loc înmânări de diplome aniversare și trofee, dar și discuții cu invitații.

Vă prezentăm programul complet al festivalului:

Joi, 5 iunie:

19.00 – Spectacol festival „Seară de teatru” la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia – prezentat de cursanții clasei de actorie prof. Viorel Cioflică

Vineri, 6 iunie:

18.00 – Vernisajul expozițiilor „Zâmbetul florilor” la Galeria Poarta a III-a. Expun cursanții clasei de pictură, prof. Ioana Raica; „Armonia culorilor”, expun cursanții clasei de pictură-grafică, prof. Viorica Boitor. Expozițiile vor fi însoțite de momente de teatru, clasa prof. Viorel Cioflică, și momente de muzică instumentală cu clasa de chitară condusă de prof. Dragoș Tudor

Sâmbătă, 7 iunie:

18.00 – Vernisajul expoziției „Universuri de lumină la Casa Artelor – zona Schit. Expun cursanții clasei de arte vizuale moderne, prof. Marius Moga Sr. Expoziția va fi însoțită de momente de muzică clasică, participă cursanți de la clasele de chitară, prof. Dragoș Tudor și pian, prof. Cristian Șușman

Marți, 10 iunie:

19.00 – 21.00 – Galele „Augustin Bena” – Festivalul de Muzică Ușoară „Alba Star” cu laureați ai ediției precedente. În recital, formația „Recovered” – Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, grupul „Primavera” – clasa de canto muzică ușoară, prof. Marinela Popa – Centrul de Cultură „Augustin Bena”; Alin Ignat, interpret de muzică ușoară.

Festivalul Muzicii de Fanfare – În recital, Fanfara de Copii Petrești, dirijor Ioan Mureșan, Fanfara Rotaria Jr. din Vaslui, dirijor Romeo Tâlmaciu și Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș. Întreaga manifestare se va desfășura în aer liber pe scena amplasată în zona Muzeu – Sala Unirii

Miercuri, 11 iunie:

10.00 – 12.00: Vernisajul expozițiilor de obiecte meșteșugărești realizate de cursanții claselor externe de meșteșuguri ale școlii. Lansarea revistei „Rânduiala”, ediție aniversară. Înmânare diplome aniversare și trofee invitaților și participanților, momente folclorice cu „Fluierașii din Șugag”, cursanții clasei de acordeon, prof. Cristian Șușman și instumente de suflat, prof. Nicolae Vancu; Înmânare Diplome aniversare și trofee profesorilor participanți și invitaților

19.00 – 21.00: Galele Festivalului de Folclor „Cântec Străbun” cu laureați ai edițiilor precedente. În recital, Ansamblul Folcloric de la Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, Maria Șalaru din Bacău, Ștefan Popescu din Tîrgu Jiu – instrumente tradiționale și Leontona Fărcaș și „Mugurii de Tezaur”, acompaniază Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal. pe scenă vor evolua și clasele externe de dansuri populare – Sohodol, Fărău și Căpâlna. Întreaga manifestare se va desfășura în aer liber pe scena din zona Sala Unirii – Muzeu

Joi, 12 iunie:

10.00 – 12.00: Excursie la atelierul de Țesut tradițional din Bucerdea Vinoasă și vizitarea expoziției etnografice din localitate; vizitarea expozițiilor de pictură și fotografie la Casa Artelor și Galeriile CJ Alba

19.00 – 21.00: Întâlnire festivă la Hotel Cetate. Spectacol susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba și recital cu Orchestra de Cameră a Județului AlbaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. cocos emil

    vineri, 06.06.2014 at 18:53

    petruta pop era buna aici, pentru ca este cea mai capabila !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Percheziții în Alba, București și alte 14 județe la traficanții de țigări. Suspecții vindeau tutun pe rețelele de socializare

Publicat

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Prahova au efectuat 32 de percheziții, în Alba, în alte 14 județe (Prahova, Ilfov, Dâmbovița, Argeș, Ialomița, Arad, Neamț, Maramureș, Sibiu, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Cluj și Bihor) și în București, la locuinţele unor persoane bănuite că ar fi comercializat sau deținut în mod ilicit tutun de fumat.

9  mandate de aducere au fost puse în executare.

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna februarie 2021, până în prezent, mai multe persoane, domiciliate în județele Prahova, Ilfov și București, ar fi desfăşurat activităţi de  prelucrare și comercializare în mod ilicit a tutunului de fumat, prin intermediul anunțurilor postate pe rețelele de socializare.

Persoanele bănuite, în perioada menționată, ar fi efectuat, zilnic, diverse tranzacţii de preluare sau comercializare a tutunului de fumat.

Acţiunea s-a desfăşurat cu participarea a peste 100 de poliţişti din cadrul inspectoratelor județene de poliție Prahova, Ilfov, Argeș, Ialomița, Alba, Arad, Neamț, Maramureș, Sibiu, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Cluj și Bihor.

La activitate, au participat și polițiști ai serviciilor pentru acțiuni speciale din Prahova și Ialomița.

În urma perchezițiilor au fost identificate și ridicate mijloace materiale de probă, respectiv: înscrisuri, echipamente electronice și telefoane mobile, precum și 18,2 kg. de tutun mărunțit.

Prejudiciul estimat produs bugetului general consolidat prin faptele ce fac obiectul cauzei penale este de 110.000 de lei.

Cercetările continuă, în vederea stabilirii întregii activități infracționale, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia în perioada Stării de Urgență. Expoziție a fotografului Cosmin Szekely la Muzeul Național al Unirii

Publicat

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia – Strada Muzeului, va găzdui vineri, 14 mai 2021, de ora 17:00, vernisajul expoziției „Alba Iulia în perioada Stării de Urgență”.

Expoziția cuprinde o serie de imagini realizate de fotograful Cosmin Szekely în Alba Iulia, care surprind aspecte ale orașului nostru în perioada Stării de Urgență martie – mai 2020, de la a cărei sfârșit se împlinește un an.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VI-a: ASTĂZI, proba de Matematică și Științe ale Naturii. Modele de subiecte

Publicat

Elevii de clasa a VI-a susțin joi a doua probă și ultima de Evaluare Națională 2021. Este vorba despre testarea la Matematică și Științe ale Naturii.

Proba este susținută cu prezența fizică a elevilor la acestea și respectarea normelor de prevenire COVID. Subiectele sunt concepute după modelele testelor PISA.

Testarea de 60 de minute vizează evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V-VI). Are rolul de a le da copiilor și părinților o primă idee asupra liceelor sau școlilor profesionale pentru care s-ar putea pregăti, dar verifică și nivelul pierderilor generate de peste un an de pandemie.

Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Rezultatele vor fi valorificate strict la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor și a părinților/reprezentanților legali asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.

Modele de subiecte:

Model subiect/Test 1 Matematică şi Ştiinţe ale naturii_EN VI 2021

Model subiect/Test 2 Matematică şi Ştiinţe ale naturii_EN VI 2021

Miercuri, pentru elevii de clasa a VI-a a fost proba de Limbă și comunicare.

Vezi Evaluare Națională la clasa a VI-a 2021. SUBIECTELE de la testarea de Limbă și comunicare din acest an, publicate de Ministerul Educației

Pentru elevii de clasa a IV-a, probele de Evaluare Națională vor fi în perioada 18-20 mai, iar pentru cei din clasele a II-a, în 25-28 mai.

AICI, toate modelele de subiecte.

Toate probele se susțin cu prezență fizică, indiferent de scenariile în care se află unitățile de învățământ. Sălile în care se susţin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influența pe elevi.

Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate. Durata alocată rezolvării acestora este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN II, respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV și EN VI. Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

13 MAI – Ziua Dorului în România. Inițiativa a aparținut trupei Vunk: ”Fiecare va face ceea ce simte pe data de 13 mai”

Publicat

Din anul 2015, românii sărbătoresc, în fiecare an pe data de 13 mai, Ziua Dorului.

Inițiativa le-a aparținut celor din trupa Vunk care și-au dorit să dedice această zi tuturor celor care simt dorul: dor de casă, dor de copilărie, dor de cei dragi.

”Ne plângem că ne e dor de cineva sau de ceva, iar de la a recunoaşte acest lucru şi până la a face ceva în acest sens este cale lungă.

Deseori, spunem că ne e dor de părinţi, dar cu greu ne găsim timp să îi sunăm”, spunea Cornel Ilie, vocalistul trupei Vunk.

„Deseori, spunem că ne e dor de locurile copilăriei, dar rareori ne facem timp ca să mergem acolo.

Plecând de la acest lucru şi de la faptul că spunem deseori că sărbătorim tot felul de zile care nu ne aparţin, am zis să propunem românilor Ziua Dorului, o zi în care să luăm atitudine în ceea ce priveşte acest sentiment”, a mai menționat acesta.

Pentru a celebra această zi, membrii trupei Vunk au lansat, în 2015, un clip, de 3 minute şi o pagină de Facebook.

”Nu ne-am propus să facem ceva anume.

Fiecare va face ceea ce simte pe data de 13 mai.

Pe pagina de Facebook creată special pentru această ocazie invităm pe toată lumea să lase un mesaj de dor pentru cineva.

Toţi cei care vor dori să sărbătorească Ziua Internaţională a Dorului şi să transmită un mesaj celor dragi vor putea folosi pe retelele de socializare hashtag-urile #ZiuaDorului şi #DorulMeu”, a mai spus atunci Cornel Ilie.

Iniţiativa Zilei Internaţionale a Dorului aparţine Oraşului Minunilor, o mişcare socială iniţiată în 2014 de trupa Vunk.

Pentru a marca Ziua Dorului, în anul 2019, Vunk a lansat melodia „Mi-e dor de tine”, o baladă, o recunoaștere și o acceptare a unui sentiment puternic.

“Dorul este o emoție pe care o trăim des – ne e dor aproape zilnic de oameni, de locuri, de arome, de perioade din viață care au trecut.

Mai mult, ne e dor de cum ne simțeam noi lângă o persoană specială sau într-o situație care a mișcat ceva în noi.

De aici și ideea de zi dedicată Dorului.

Este important să ne acceptăm emoțiile și să le împărtășim către cei dragi, chiar dacă poate fi o ipostază vulnerabilă.

Ziua Dorului este un îndemn de a ne muta atenția pe lucrurile frumoase, pe ceea ce iubim la cineva.

Este ziua cu cei mai mulți “pacienți” – Cornel Ilie.

Este al șaptelea an în care se serbează Ziua Dorului, o zi în care oamenii postează în social media mesaje emoționante, radiourile fac playlist-uri cu melodii dedicate, iar brand-urile vin cu oferte speciale.

În trecut, 147 de ambasaDORi, 38 de companii și branduri și milioane de oameni au postat despre Ziua Dorului sub #ziuadorului.

Ce este dorul

Din punct de vedere psihologic, dorul este un sentiment universal, iar orice persoană care este atașată de o altă persoană, trăiește acest sentiment.

Oamenii pot exprima mai multe tipuri de dor, printre care enumerăm:

  • dorul provenit din atașament;
  • dorul din cauze romantice;
  • dorul de țară.

Spre deosebire de alte națiuni, românii sunt singurii care pot exprima acest amalgam de emoții printr-un cuvânt.

„Mi-e dor!” e una dintre puținele expresii lingvistice care e folosită uzual și frecvent în toate părțile țării.

S-a încercat traducerea expresiei, însă cea mai apropiată sintagmă pentru a exprima sentimentul de dor este „Îmi lipsești!”.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate