Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

JOI încep Zilele Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, cu un spectacol de teatru clasic și absurd. Vezi PROGRAMUL COMPLET


Publicat

Joi, 5 iunie, încep Zilele Centrului de Cultură „Augustin Bena”, la Alba Iulia. Timp de o săptămână, în mai multe spații din oraș vor avea loc spectacole, vernisaje de expoziții, concerte de muzică, clasică, ușoară și populară, dar și câteva festivaluri devenite deja o tradiție în județul Alba: Festivalul de Folclor „Cântec Străbun”, ajuns la cea de-a VII-a ediție, Festivalul de Fanfare – ediția a V-a și Festivalul de Muzică ușoară „Alba Star”, toate cu invitați din întreaga țară. Cu ocazia Zilelor Centrului de Cultură „Augustin Bena” se celebrează și 45 de ani de existență a Școlii de Arte și Meșteșuguri din Alba Iulia.

Evenimentul a fost prezentat joi, 5 iunie, într-o conferință de presă, de către directoarea Daniela Floroian și mai mulți profesori ai școlii de arte și meșteșuguri: Leontina Fărcaș, Marinela Popa, Coriolan Honcaș, Ioana Raica, Viorel Cioflică.

Zilele Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba încep joi, la ora 19.00 cu un spectacol festiv „Seară de teatru”, ce va avea loc la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, prezentat de absolvenții clasei de actorie, coordonată de Viorel Cioflică. Spectacolul va fi structurat în două părți, una de teatru clasic – Commedia dell’ Arte – „renascentist, colorat, interactiv”, după cum a descris prof. Cioflică și una de teatru absurd, „într-un registru mai grav”. Clasa de actorie a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba are, în prezent, 8 elevi, se află în al doilea an de existență și are deja câteva participări la festivaluri naționale și la Festivalul Internațional de Teatru de Tineret „Apollo”, de la Alba Iulia.

Festivalul de fanfare a fost prezentat de prof. Coriolan Honcaș, de la Centrul de Cultură „Augustin Bena”. „Fanfara are o tradiție de 100 de ani în județul Alba, de la fanfare militare, la cele ale instituțiilor miniere, la fanfarele săsești și maghiare. Este datoria noastră să păstrăm această tradiție și să o ducem mai departe. Ediția trecută a festivalului Internațional de fanfare a fost, în opinia noastră, cea mai reușită. De-a lungul timpului am avut invitate și fanfare din Franța și Ungaria, iar noi, la rândul nostru, am răspuns invitațiilor lor de a participa la evenimente în aceste două țări. Festivalul nostru a ajuns în acest an la cea de-a V-a ediție și sperăm să fie un succes”, a spus prof. Coriolan Honcaș. Festivalul de Fanfare va avea loc marți, 10 iunie, în jurul orei 20.00, în aer liber, pe scena din zona statuii lui Mihai Viteazul.

Tot marți, începând cu ora 19.00, pe aceeași scenă se va desfășura, Festivalul de muzică ușoară „Alba Star”.

Leontina Fărcaș: „Nu vă pot spune cât sunt de mândră când sunt în costum popular alături de copii pe scenă”

Leontina Fărcaș, fondatoarea brand-ului Leontina Fărcaș și „Mugurii de Tezaur”, este profesor al Școlii de Arte și Meșteșuguri din Alba Iulia de 34 de ani. Ea a vorbit despre experiența extraordinară pe care a trăit-o aproape zi de zi cu copiii în acești ani și a descris festivalul „Cântec Străbun”, ajuns în acest an la cea de-a VII-a ediție.

Aceasta e doar o parte dintre evenimentele ce vor avea loc în aceste zile la Alba Iulia, în plus vor fi vernisate expoziții de pictură, grafică, arte vizuale moderne, dar și obiecte meșteșugărești.

Punctul culminant al evenimentului, potrivit directoarei Daniela Floroian, va fi întâlnirea cu directorii de Centre de Cultură și Școli de Arte și Meșteșuguri invitați la festival, ce va avea loc miercuri, 11 iunie, la Sala Unirii. Vor avea loc înmânări de diplome aniversare și trofee, dar și discuții cu invitații.

Vă prezentăm programul complet al festivalului:

Joi, 5 iunie:

19.00 – Spectacol festival „Seară de teatru” la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia – prezentat de cursanții clasei de actorie prof. Viorel Cioflică

Vineri, 6 iunie:

18.00 – Vernisajul expozițiilor „Zâmbetul florilor” la Galeria Poarta a III-a. Expun cursanții clasei de pictură, prof. Ioana Raica; „Armonia culorilor”, expun cursanții clasei de pictură-grafică, prof. Viorica Boitor. Expozițiile vor fi însoțite de momente de teatru, clasa prof. Viorel Cioflică, și momente de muzică instumentală cu clasa de chitară condusă de prof. Dragoș Tudor

Sâmbătă, 7 iunie:

18.00 – Vernisajul expoziției „Universuri de lumină la Casa Artelor – zona Schit. Expun cursanții clasei de arte vizuale moderne, prof. Marius Moga Sr. Expoziția va fi însoțită de momente de muzică clasică, participă cursanți de la clasele de chitară, prof. Dragoș Tudor și pian, prof. Cristian Șușman

Marți, 10 iunie:

19.00 – 21.00 – Galele „Augustin Bena” – Festivalul de Muzică Ușoară „Alba Star” cu laureați ai ediției precedente. În recital, formația „Recovered” – Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, grupul „Primavera” – clasa de canto muzică ușoară, prof. Marinela Popa – Centrul de Cultură „Augustin Bena”; Alin Ignat, interpret de muzică ușoară.

Festivalul Muzicii de Fanfare – În recital, Fanfara de Copii Petrești, dirijor Ioan Mureșan, Fanfara Rotaria Jr. din Vaslui, dirijor Romeo Tâlmaciu și Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș. Întreaga manifestare se va desfășura în aer liber pe scena amplasată în zona Muzeu – Sala Unirii

Miercuri, 11 iunie:

10.00 – 12.00: Vernisajul expozițiilor de obiecte meșteșugărești realizate de cursanții claselor externe de meșteșuguri ale școlii. Lansarea revistei „Rânduiala”, ediție aniversară. Înmânare diplome aniversare și trofee invitaților și participanților, momente folclorice cu „Fluierașii din Șugag”, cursanții clasei de acordeon, prof. Cristian Șușman și instumente de suflat, prof. Nicolae Vancu; Înmânare Diplome aniversare și trofee profesorilor participanți și invitaților

19.00 – 21.00: Galele Festivalului de Folclor „Cântec Străbun” cu laureați ai edițiilor precedente. În recital, Ansamblul Folcloric de la Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, Maria Șalaru din Bacău, Ștefan Popescu din Tîrgu Jiu – instrumente tradiționale și Leontona Fărcaș și „Mugurii de Tezaur”, acompaniază Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal. pe scenă vor evolua și clasele externe de dansuri populare – Sohodol, Fărău și Căpâlna. Întreaga manifestare se va desfășura în aer liber pe scena din zona Sala Unirii – Muzeu

Joi, 12 iunie:

10.00 – 12.00: Excursie la atelierul de Țesut tradițional din Bucerdea Vinoasă și vizitarea expoziției etnografice din localitate; vizitarea expozițiilor de pictură și fotografie la Casa Artelor și Galeriile CJ Alba

19.00 – 21.00: Întâlnire festivă la Hotel Cetate. Spectacol susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba și recital cu Orchestra de Cameră a Județului AlbaȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. cocos emil

    vineri, 06.06.2014 at 18:53

    petruta pop era buna aici, pentru ca este cea mai capabila !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

COVID-19 nu se răspândește prin apă: Piscinele, lacurile și marea sunt sigure. Ce trebuie să facem pe plajă

Publicat

Noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine, spun experţii în sănătate publică din Statele Unite. „Nu există dovezi că COVID-19 se poate transmite prin utilizarea piscinelor şi a căzilor”, a transmis Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA.

„Cantitatea medie de clor dintr-o piscină va ucide virusul”, a spus Roberta Lavin, profesor de medicină la Universitatea din Tennessee’s College of Nursing.

De asemenea, oamenii de ştiinţă spun că virusul este puţin probabil să se dezvolte în apa sărată a oceanelor şi mărilor. Similar, lacurile sunt considerate o zonă sigură pentru scăldat deoarece, deşi apa dulce nu are proprietatea de a ucide microbul, este puţin probabil ca acesta să fie asimilat dată fiind cantitatea mare de apă.

Dacă scăldatul este sigur, statul la plajă nu e la fel, avertizează specialiştii. Acolo este de obicei multă lume, iar obiectele și spațiile folosite în comun (cum sunt toaletele, de exemplu) pot fi periculoase. Asta pentru că virusul poate supravieţui pe suprafeţele uscate.

Din acest motiv, este important ca persoanele care aleg să facă plajă în această perioadă în zone, să se asigure că au dezinfectat bine suprafaţa şezlongurilor, a balustradelor sau a altor zone cu care intră în contact.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O fetiță de 5 ani și alte șapte persoane, vindecate de coronavirus la secția de Infecțioase a spitalului din Alba Iulia

Publicat

În cursul zilei de duminică și luni, 24 și 25 mai 2020, un număr de 8 pacienți, internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, au fost declarați vindecați de COVID-19 și au fost externați, după ce rezultatele a două teste consecutive în cazul acestora au ieșit negative, au transmis reprezentanții instituției.

Cel mai tânăr pacient vindecat este o fetiță în vârstă de 5 ani, iar cel mai vârstnic o femeie de 63 de ani. Cei 8 pacienți externați (4 de sex feminin și 4 de sex masculin) locuiesc în comuna Noșlac (3), orașul Ocna Mureș (3) municipiul Sebeș (1), comuna Șpring (1).

În total, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase a SJU Alba Iulia au fost vindecați de COVID-19 un număr de 52 de pacienți, majoritatea cu forme ușoare și medii, respectiv cu evoluție favorabilă la tratamentul administrat.

De asemenea, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase au fost internați 179 de pacienți suspecți de COVID-19, boală cauzată de infectarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Rezultatele analizelor de laborator la 93 dintre ei au ieșit pozitive, în vreme ce în cazul celorlalți 86 de pacienți rezultatele au ieșit negative, infirmând astfel prezența virusului.

Dintre cei 97 de pacienți pozitivi, 52 au fost declarați vindecați, iar 30 au fost transferați la unități sanitare din Blaj (13), Aiud (15) și Sibiu (2). În prezent, la secția de boli infecțioase se află internați 15 pacienți confirmați cu COVID-19.

SJU Alba Iulia este o unitate sanitară în care se tratează cazurile confirmate, sunt internate inclusiv cazuri suspecte, iar în propriul laborator se analizează probele recoltate pentru depistarea virusului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Spitalul Județean Alba Iulia cumpără 10 ventilatoare mecanice pentru Secția ATI. Investiție de peste un milion de lei

Publicat

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia cumpără 10 ventilatoare mecanice pentru Secția de ATI. Astfel, toate cele 25 de paturi din cadrul secției vor dispune fiecare de câte un ventilator pentru asistența medicală a pacienților confirmați/suspecți cu COVID-19 sau a celor care au nevoie de ventilație mecanică. 

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziția a 10 ventilatoare mecanice. Valoarea totală estimată este de 1.008.403 de lei, fără TVA.

„Având în vedere că unitatea noastră a fost inclusă în ORDIN nr. 555 din 3 aprilie 2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei cu coronavirus COVID-19, a Listei Spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS –CoV-2, în faza a II-a avem nevoie de încă 10 ventilatoare mecanice în cadrul Sectiei ATI. În prezent secția ATI dispune de 25 paturi și de 15 ventilatoare mecanice.

Așadar pentru a asigura asistența medicală de specialitate atât pacienților suspecți/confirmați cu virusul SARS-CoV-2 cât și pacientilor internați în cadrul secției ATI care au nevoie de ventilație mecanică, avem nevoie urgență de aceste echipamente medicale.

Ventilația mecanică reprezintă metoda prin care se asistă sau se înlocuiește respirația spontană. Se dorește achiziționarea unor aparate noi, deoarece cel existent – an fabricație 1996 este nefuncțional și va fi propus spre casare”, se precizează în caietul de sarcini.

Potrivit documentului, termenul de livrare este de maxim 60 de zile de la data primirea comenzii.

Finanțarea se face din fonduri alocate de la Consiliul Județean Alba (10%) și Ministerul Sănătății (90%).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițist din Sebeș confirmat cu COVID-19, alți 5 colegi în izolare. Toți angajații Poliției Municipale Sebeș au fost testați

Publicat

Un polițist din Sebeș este confirmat cu COVID-19, iar alți cinci colegi ai săi sunt în izolare. Toți angajații Poliției Municipale Sebeș au fost testați, vineri, în urma cazului confirmat.

Situația a fost făcută publică într-o postare pe pagina de Facebook Spr Diamantul, de sindicaliști din poliție.

Reamintim că la Sebeș sunt deja două focare de coronavirus, unul la fabrica de înghețată și celălalt la spital.

Citește și FOCARUL de la firma din Sebeș: Alte 20 de infectări confirmate de DSP Alba. Este vorba despre angajați și apropiați ai acestora

Potrivit Spr Diamantul, polițistul confirmat pozitiv a fost testat după ce soția lui, asistentă la Spitalul Municipal Sebeș, fusese confirmată cu Sars-Cov-2.

Vezi Anchetă epidemiologică la spitalul din Sebeș. Șase cadre medicale, depistate pozitiv COVID-19

Ceilalți colegi care au intrat în izolare sunt ”4 lucrători din cadrul Biroului Ordine Publică și un lucrător din cadrul Biroului Criminalistic”.

Aceleași surse au precizat că toți lucrătorii Poliției Sebeș au fost testați vineri, 22 mai, fapt confirmat de reprezentanții IPJ Alba.

Spr Diamantul: ”de curând, mai exact in data de 22.05.2019, toti lucratorii Politiei Sebes au fost chemati sa se testeze pentru Covid 19, existand suspiciunea ca un coleg al lor ar fi deja infectat.
Dupa prelevarea testelor, acestea au fost trimise spre analiza Spitalului Municipal Alba (DSP), urmand fi comunicate rezultatele. Dupa o asteptare de 8 ore, in care toti lucratorii si-au desfasurat activitatea normal au venit si rezultatele, fiind mentionat de catre conducere faptul ca toti am iesit,, „negativ” si ca totul este ok. Fiind intrebati despre rezultatul colegului care era suspect si care nu aparea pe liste, conducerea a evitat sa raspunda (…).
In cele din urma s-a aflat din alte surse ca acesta a iesit pozitiv, urmand binenteles o stare de agitatie si temere in randul celor care stiau ca au intrat in contact cu persoana infectata si nu numai (…)”.

Vezi AICI integral postarea Spr Diamantul.

Contactați de Alba24, reprezentanții IPJ Alba au confirmat că un polițist din Sebeș este infectat cu COVID-19 și că alți 5 polițiști sunt în izolare, dar și că au fost luate imediat toate măsurile necesare în astfel de situații, potrivit criteriilor DSP, în cadrul anchetei epidemiologice. Toți polițiștii de la Poliția Municipală Sebeș au fost testați și nu sunt alte cazuri confirmate.

Potrivit IPJ Alba, nu sunt probleme privind asigurarea continuității activității la Poliția Sebeș. Cei cinci polițiști aflați în izolare vor fi retestați.

De asemenea, au fost dezinfectate spațiile din instituție.

Polițistul confirmat pozitiv este asimptomatic.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate