Connect with us
Publicitate

Eveniment

A început „Festivalul Cetăților Dacice” la Cugir. Lupte, cascadorii ecvestre, ateliere antice și concerte. PROGRAMUL

Publicat

lupte daci Luptele între daci și romani, ateliere antice, cascadoriile ecvestre cu cei mai renumiți cascadori români și concertele în aer liber alături de trupa Phoenix. Pe scurt cam asta îi așteaptă pe cugireni şi pe vizitatori, la ediția de anul acesta a „Festivalului Cetăților Dacice”.

Aproape 200 de luptători daci și romani, nimfe și gladiatori vor reînvia istoria și legendele locale spunând într-un mod unic și inedit poveștile dacilor liberi care au trăit în cetățile de pe raza județului Alba.

Festivalul va debuta vineri cu o expoziție de fotografie intitulată „Istorie și identitate locală – Cetatea Singidava”, în cadrul căreia își vor expune cele mai bune instantanee elevii clasei de artă fotografică ai Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba și un simpozion național despre civilizația dacică, desfășurate la Casa de Cultură din Cugir. Simpozionul cu tema „Istorie și identitate locală” va reuni profesori universitari și cercetători de la universitățile din Cluj-Napoca și Alba Iulia. Seara de vineri este rezervată muzicii și teatrului, astfel că de la ora 20.00, pe scena Casei de Cultură din Cugir va avea loc un concert de muzică de cameră al Cvartetului de coarte din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. De la ora 20.30, Trupa Skepsis va pune în scenă piesa de teatru „Zamolxe – mister păgân” după un text de Lucian Blaga. Cel mai așteptat moment al zilei este parada cu torțe care deschide Festivalul Cetăților Dacice de la Cugir și în cadrul căreia luptători daci și romani, gladiatori și nimfe vor defila pe traseul Casa de Cultură Cugir – Bulevardul Victoriei – Constructorului – Alexandru Sahia – Rozelor – Stadion.

Sâmbătă manifestările va continua cu întrecerile generației „pui de dac” – un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană la care participă elevii claselor a IV-a de la școlile din localitățile: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu, Săsciori. De la ora 11.00, pe Dealul Cetății din Cugir va fi creat primul spectacol de reenactment, cetatea dacică Singidava urmând a fi asediată de romani, moment la care participă trupele Lupii Apoulonului, Terra Dacica Aeterna, Geto-Dacii din Moldova, Geto-Dacii din Dobrogea, Legiunea XIII Gemina, Legiunea XI Claudia PF. Pe Stadionul Parc din Cugir vor fi deschise la ora 13.00 taberele și atelierele meșteșugărești antice: prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreținere echipamente, jocuri romane, plante dacice, metalurgie, scriptoria, fierărie, metaloplastie, bucătărie, antrenamente soldați și antrenamente gladiatori. Pe parcursul zilei vor avea loc și demonstrații de luptă realizate de trupa „Terra Dacica Aeterna”, dansuri antice – „Nimfele Daciei”, lupte de gladiatori – „Ludus Apoulensis”, dansuri antice cu fetele din trupa „Magna Nemesis” dar și o prezentare și demonstrații militare daco-romane cu „Legiunea a XIII-a Gemina” și „Lupii Apoulonului”. La ora 18.30 este programat al doilea episod al asediului Cetății Singidava, spectacol realizat de membrii trupelor de reconstituire istorică Lupii Apoulonului, Terra Dacica Aeterna, Geto-Dacii din Moldova, Geto-Dacii din Dobrogea, Legiunea XIII Gemina, Legiunea XI Claudia PF.
Seara este dedicată muzicii de calitate, iar pe scena festivalului amenajată pe vechiul stadion din Cugir vor urca de la ora 19.00 Gino & Band, Millenium C și Arhaic, iar de la ora 20.00 va concerta legendara trupă Phoenix. Petrecerea dacică va continua până târziu spre miezul nopții cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare specific dacilor și dansuri ale frumoaselor nimfe.

Duminică, Festivalul Cetăților Dacice se desfășoară tot pe Stadionul Parc din Cugir, unde la ora 15.00 este programată o nouă paradă a luptătorilor daci și romani. De la ora 15.30 va avea loc Decathlonul Dacic, un concurs între echipele de voinici ale cetăților dacice din Alba: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu și Săsciori. De la ora 17.30 spectatorii sunt invitați să urmărească cu sufletul la gură cascadorii ecvestre realizate de trupa de cascadori „Vulturii Carpaților”, coordonată de celebrul cascador român Dan Motanu, iar de la ora 18.00 dacii și romanii își vor prezenta armele și cele mai bune tactici de luptă. Amfitrionul zilei de duminică va fi îndrăgitul prezentator TV Cosmin Seleși. Festivalul Cetăților Dacice se va încheia duminică seara cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” și de ansambluri folclorice din Cugir.
Festivalul Cetăților Dacice este o marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfășoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) și are ca scop promovarea tradițiilor și potențialului turistic al județului Alba. Festivalul este deja tradiție în județul Alba și a ajuns la cea de-a X-a ediție fiind și o întrecere inedită între flăcăii a cinci localități din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăți dacice.
Festivalul Cetăţilor Dacice 2016 – PROGRAM:
Vineri, 24 iunie
Casa de Cultură Cugir
– 17.00 – Vernisajul expoziției de fotografie „Istorie și identitate locală – Cetatea Singidava”. Expun elevii clasei de artă fotografică ai Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba
– 17.30 – Simpozionul național „Istorie și identitate locală”. Participă profesori universitari de la Universitatea „Babeș -Bolyai” din Cluj Napoca și de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
– 20.00 – Concert de muzică de cameră. Concertează Cvartetul de coarde al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba
– 20.30 – Piesa de teatru „Zamolxe – Mister păgân” după un text de Lucian Blaga. Trupa de teatru Skepsis
– 21.30 – Parada cu torțe. Traseul: Casa de cultură Cugir – Victoriei – Constructorului – Al. Sahia – Rozelor – Stadion

Sâmbătă, 25 iunie
Dealul Cetății
– 10.00 – Concursul de istorie „Pui de dac”. Participă școli din localitățile: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu, Săsciori
– 11.00 – Asediul Cetății Singidava, partea I – lupte între daci și romani
Stadionul Parc
– 13.00 – Deschiderea taberei de ateliere antice meșteșugărești
– 16.00 – Demonstrații de luptă – trupa „Terra Dacica Aeterna”
– 16.30 – Dansuri antice – „Nimfele Daciei”
– 17.00 – Lupte de gladiatori – „Ludus Apulensis”
– 17.30 – Dansuri antice – „Magna Nemesis”
– 17.45 – Prezentare și demonstrații militare daco-romane cu „Legiunea a XIII-a Gemina” și „Lupii Apoulonului”
– 18.30 – Asediul Cetății Singidava, partea a II-a – Marea bătălie
– 19.00 – Concerte de muzică pop și rock cu trupele: Gino & Band, Millenium C și Arhaic
– 20.00 – Concertul trupei Phoenix
– 22.00 – Rugul Dacic și ritualul de incinerare al unui soldat dac
Duminică, 26 iunie
Stadionul Parc
– 11.00 – Ateliere antice meșteșugărești
– 15.00 – Parada luptătorilor daci și romani
– 15.30 – Decathlonul dacic – concurs de întreceri sportive între echipele cetăților dacice din județul Alba: Cugir, Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Săsciori
– 17.30 – Cascadorii ecvestre susținute de trupa de cascadori „Vulturii Carpaților”, coordonator cascadorul Dan Motanu
– 18.00 – Demonstrații și prezentări de tehnică militară de luptă
– 19.00 – Spectacol folcloric susținut de Ansamblul folcloric „Augustin Bena” și de ansambluri folclorice locale
Prezintă: Cosmin Seleși.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate