Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ASTĂZI intră în vigoare noul Cod de procedură civilă: Se vizează optimizarea actului de justiție. Judecătorii vor îndruma părțile spre mediere

Publicat

Noul Cod de procedură civilă, prin care se urmărește asigurarea celerității soluționarii cauzelor și îmbunătățirea calității actului de justiție, intră în vigoare vineri, 15 februarie, după mai multe modificări ale termenului, în contextul pregătirilor pentru implementare, potrivit Mediafax.

Scopul esențial al noului cod este „crearea în materia procesului civil a unui cadru legislativ modern care să răspundă pe deplin imperativelor funcționării unei justiții moderne, adaptate așteptărilor sociale, precum și necesității creșterii calității acestui serviciu public”, după cum se arată în expunerea de motive a proiectului.

Soluțiile legislative din noul cod vizează astfel asigurarea celerității soluționării cauzelor, concomitent cu îmbunătățirea calității actului de justiție.

Totodată, în scopul degrevării instanțelor de judecată, ceea ce ar avea consecințe nemijlocite asupra duratei de desfășurarea a procedurilor judiciare, codul prevede în sarcina judecătorului obligația de a îndruma părțile din proces spre folosirea procedurii medierii, ca mijloc alternativ de soluționare a litigiilor, pe durata desfășurarii acestei proceduri judecata fiind suspendată.

Citește și Începând cu 15 februarie: Pentru a ajunge în instanță, părțile trebuie să treacă pe la mediator

Potrivit inițiatorilor, dispozițiile noului Cod de procedură civilă urmăresc să răspundă unor deziderate actuale, precum accesul justițiabililor la mijloace și forme procedurale mai simple și accesibile și accelerarea procedurii, inclusiv în faza executării silite.

În egală măsură, actul normativ răspunde și exigențelor de previzibilitate a procedurilor judiciare decurgând din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și, implicit, din cele statuate ăn jurisprudență Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

Pentru asigurarea pe viitor a previzibilității normei de procedură civilă și evitarea unor evenimente legislative care să surprindă sau să genereze confuzii atât în rândul justițiabililor, cât și al judecătorilor, noul Cod de procedură civilă conține dispoziții normative clare referitoare la aplicarea legii de procedură, înlocuind principiul actual al aplicării imediate a noii norme procedurale cu acela potrivit căruia dispozițiile noii legi de procedură civilă se aplică numai pentru procesele și executările silite începute după intrarea în vigoare a acesteia.

Principiul este detaliat prin câteva dispoziții univoce referitoare la legea aplicabilă în caz de casare cu trimitere, în cazul administrării probelor și în cazul exercitării căilor de atac, situații în care legea veche supraviețuiește alături de legea nouă, rămânând sub imperiul ei cauzele aflate în curs de soluționare la data intrării în vigoare a legii noi.

Codul conține, totodată, și prevederi referitoare la teritorialitatea legii de procedură.

În 30 ianuarie, Guvernul a revenit asupra anunțului inițial privind amânarea Codului de procedură civilă și a precizat că data la care noul Cod va intra în vigoare este 15 februarie, și nu 1 iulie.

Executivul a stablit astfel, printr-o ordonanță de urgență, ca termenele pentru intrarea în vigoare a ședințelor de informare despre mediere în cauze civile să fie 15 februarie, odată cu intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă, cel al ședințelor de informare despre mediere în cauze penale este data de intrare în vigoare a noului cod, iar pentru sancțiunea inadmisibilității cererii de chemare în judecată în cazul neîndeplinirii de către reclamant a obligației de a participa la ședința de informare privind medierea termenul este 1 august 2013.

Ordonanța mai prevede ca articolul din Codul de procedură civilă care oferea posibilitatea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) sau asociațiilor de protecție a consumatorilor să denunțe în instanță clauzele abuzive și să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, a fost amânat până la 1 iulie 2013.

Ministerul Justiției (MJ) a obținut derogare și a fost autorizat să achiziționeze mobilier și echipament IT, să organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de judecător și personal auxiliar din cadrul curților de apel, tribunalelor și judecătoriilor. Astfel, i-au fost alocate fonduri în cuantum de 500 de mii lei pentru achiziția de mobilier și 8.500 mii lei pentru finanțarea celor 564 de posturi de la nivelul curților de apel, tribunalelor și judecătoriilor (283 de posturi de judecător și 281 de posturi de personal auxiliar de specialitate).

Sursa: Hotnews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax