Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Şedinţă extraordinară la CJ Alba. Consilierii au supus la vot organizarea referendumului pentru repornirea mineritului în Apuseni


Publicat

Consilierii judeţeni din Alba s-au reunit vineri, 16 noiembrie, la ora 9.00, într-o şedinţă extraordinară care a avut pe ordinea de zi, printre alte puncte, şi organizarea unui referendum pentru repornirea mineritului în zona impact din Munţii Apuseni. Iniţiativa aparţine primarilor din 35 de localităţi din zona Apusenilor, iar proiectul de hotărâre în acest sens a fost iniţiat de 11 consilieri judeţeni.

Pe ordinea de zi a şedinţei, după două proiecte privind repartizarea către bugetele locale şi repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor, la punctul 3 s-a aflat proiectul de hotărâre pentru stabilirea organizării referendumului la nivel judeţean, în 35 de unităţi administrativ-teritoriale, în vederea consultării cetăţenilor cu privire la repornirea mineritului în Munţii Apuseni. Acesta a fost iniţiat de Horaţiu Mugur Bibolar, Simion Creţu, Ioan Dîrzu, Ioan Florea, Ion Marincaş, Angelica Mocan, Cristian Paşca, Dorin Sandea, Marcel Simion, Marcel Stan şi Virgil Tătar.

Proiectul de hotărâre pentru consultarea populaţiei în legătură cu repornirea mineritului în 35 de localităţi din Munţii Apuseni (Roșia Montană, Zlatna, Abrud, Avram Iancu, Arieşeni, Baia de Arieş, Câmpeni, Bucium, Lupșa, Ciuruleasa, Stremț, Vadu Moților, Râmeț, Ighiu, Vidra, Meteş, Sohodol, Horea, Ponor, Livezile, Mogoş, Albac, Ceru Băcăinți, Almașu Mare, Poșaga, Bistra, Poiana Vadului, Gârda de Sus, Scărişoara, Săciua, Ocoliş, Rimetea, Întregalde, Galda, Cricău) a conţinut, pe lângă aprobarea sau respingerea organizării referendumului, şi întrebarea ce va fi adresată populaţiei prin acesta.

La referendum vor participa doar cetăţenii din cele 35 de localităţi din Munţii Apuseni.

Vedeţi aici: Ordinea de zi a şedinţei extraordinare de vineri, 16 noiembrie 2012.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

14 Comentarii

14 Comments

 1. Dionis

  marți, 13.11.2012 at 20:22

  Problema proiectului RMGC este de nivel national si international. Cum se face ca la acest referendum (daca se face) participa numai cele 35 de localitati din judet, din care marea majoritate sunt comune? De ce nu participa intregul judet Alba, chiar daca normal ar fi sa se faca un referendum la nivel national?

  Cine a desemnat cele 35 de localitati ale judetului?
  Dupa ce criterii le-a desemnat?

  • Calin

   joi, 15.11.2012 at 10:14

   de ce sa se faca referendum national? e vorba de soarta oamenilor din Apuseni, daca ei vor sa se porneasca mineritul sau nu, nu e vorba de altceva. de ce sa decida unii din localitati care nu ar avea nimic de-a face cu mineritul?

   • Anda

    joi, 15.11.2012 at 17:27

    pentru ca asa s-a obisnuit lumea pana acum, sa vorbeasca mereu in locul apusenenilor! bine ca se face acest referendum si vor putea si oamenii din zona sa-si spuna parerea. pana la urma, ei sunt direct interesati ce se intampla in ograda lor si ei chiar au expertiza in minerit, deci stiu ce decid!

  • doru

   joi, 15.11.2012 at 15:43

   problema e ca se amana un raspuns legat de proiectul asta de mai bine de 10 ani si practic se amana si vietile oamenilor din zona, care isi pun speranta pentru o viata mai buna in proiectul asta, de aceea ei trebuie sa isi spuna parerea la referendum, pentru ca e soarta lor in joc.

  • Dionis

   sâmbătă, 17.11.2012 at 20:52

   Pentru cei de mai jos, care sunt orbiti (materialiceste vorbind, compensatiile venind de la RMGC) si nu realizeaza pericolul inceperii acestui proiect, doresc sa-i intreb:
   Eu si familia mea locuim nu depare de Rosia Montana si dorim si in continuare ca natura, mediul inconjurator sa nu fie otravit cu cianurile, haldele de steril care vor urma sa apara, cu efecte dezastruoase pentru urmatorii 50 – 100 de ani, si de aceea ne vom opune prin toate mijloacele legale posibile (deocamdata) pentru a nu se realiza acest lucru!!!

   Voi, cei care, fara a gandi la ce urmari ne vor paste, de unde sunteti, pe unde locuiti? Prin Bucuresti sau prin Canada? Cum puteti ignora un astfel de pericol pentru cei din jud. Alba, ca dealfel pentru cea mai mare parte a Romaniei?

   Sunt dezamagit de cei de la CJ Alba, indiferent din ce partid fac parte, care, chipurile, isi inchipuie ca va da bine la viitoarele alegeri parlamentare faptul ca au fost de acord cu acest referendum si, mai ales, cu formularea intrebarii care va fi pe buletinul de vot (eliminand esentialul: „cianura”)!!!

   RUSINE LUI DUMITREL!!! RUSINE CONSILIERILOR JUDETENI CARE AU FOST DE ACORD CU INTRODUCEREA SI FORMULAREA INTREBARII!!!

   Ati facut ceea ce stiti cel mai bine: SA TRADATI INTERESELE CELOR PE CARE II REPREZENTATI IN C.J. ALBA!!!

   DAR SA STITI: LUMEA (CU SCAUN LA CAP) NU VA IERTA TRADAREA VOASTRA!!!

 2. Nicolae Fer

  miercuri, 14.11.2012 at 11:07

  nivel international…pai sa intrebam in Congo despre Rosia Montana

  Cat de ipocrit poti sa fii???

  Cine s-a interesat si a facut propunerea asta…35 de primari din 35 de localitati care sunt interesate de repornirea mineritului, probabil SINGURA sansa a Muntilor Apuseni de a renaste!

  • Dionis

   miercuri, 14.11.2012 at 12:15

   Mai citeste inca odata comentariul meu, dar cu atentie!!!

   Nu amesteca inceputul comentariului, care se refera la impactul pe care il are proiectul pe plan national si european (cel putin), cu restul comentariului care se refera strict la posibilul referendum, unde am precizat ca „normal ar fi sa se faca un referendum la nivel national” (bogatiile pamantului sunt ale tarii nu ale RMGC)!!!

   … Si nu ma face pe mine ipocrit ca …

   P.S. Cei 35 de primari au fost „cumparati” de RMGC si nu au cum sa reprezinte optiunile membrilor comunitatilor pe care ii reprezinta, atat timp cat acestia nu au fost consultati printr-un referendum local. Deci, nu i-a mandatat nimeni sa faca o asfel de propunere, facand acest lucru in nume propriu (stim noi cum!).

   • Anda

    miercuri, 14.11.2012 at 18:27

    pimarii au fost alesi de cetateni si cetatenii si-au tot varsat oful, de 15 ani incoace in legatura cu mineritul din zona. primarii stiu care e situatia in comunitatile pe care le conduc si stiu cat de greu le este localnicilor. Astia sunt primarii care au avut intiativa si s-au saturat sa tot astepte ca autoritatile sa dea drumul investitilor. Printr-un referendum, s-ar afla exact pozitia oamenilor din zona si poate, astfel, autoritatile s-ar grabi sa le ofere viitorul ami bun pe care-l merita

   • Calin

    joi, 15.11.2012 at 10:17

    i-au mandatat sa ceara referendumul cei care i-au ales, cei din Apuseni, oameni care cer de ani de zile pornirea mineritului. Si tocmai pentru a fi clare optiunile membrilor comunitatilor, se va face un referendum local.

 3. florentin

  miercuri, 14.11.2012 at 19:49

  presupun ca acest referendum se vrea a se face tocmai pentru a se confirma ca mai toti apusenenii vor acest proiect. oricum, dorinta lor e la mintea cocosului, avand in vedere cat de greu o duc si ca alta perspectiva mai buna pentru viitor nu exista!

 4. Calin

  joi, 15.11.2012 at 10:25

  Mineritul este cea mai buna sansa de dezvoltare pentru Apuseni, iar oamenii din zona trebuie sa isi spuna parerea in legatura cu acest lucru, mai ales ca ei stiu poate cel mai bine ce inseamna cu adevarat mineritul

 5. doru

  joi, 15.11.2012 at 13:19

  Foarte bine! Oamenii din Rosia vor avea in sfarsit ocazia sa isi spuna parerea, sa isi faca vocea auzita! Referendumul acesta le va deschide ochii si urechile autoritatilor si le va aminti ca in Apuseni oamenii vor minerit, nu povesti!

  • Anda

   joi, 15.11.2012 at 17:28

   normal ca oamenii vor minerit, ca doar nu din povesti traiesc! un job in domeniul pe care-l stapanesc cel mai bine le aduce siguranta zilei de maine si motii stiu cel mai bine asta

 6. Cornel Vilcu

  sâmbătă, 17.11.2012 at 19:02

  Corupţie, dezinformare, minciună. Mizerie RMGC-istă pe banii contribuabililor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

LUNI: „Distanțați, dar împreună”. Proiect educațional internațional dedicat Marii Uniri, organizat de Inspectoratul Școlar Alba

Publicat

Luni, 30 noiembrie 2020, începând cu ora 12:00, la Alba Iulia se va desfășura webinarul dedicat Marii Uniri. Școli din Republica Moldova și 10 județe din țară au răspuns invitației Inspectoratului Școlar Județean Alba de a sărbători, și în acest an, România Mare.

Proiectul educațional internațional, „Distanțați, dar împreună!” s-a născut din dorința de a cultiva respectul pentru valorile naționale autentice, sentimentul de apartenență la identitatea de neam și nevoia de colaborare, chiar și în situația pandemică în care ne aflăm. „România înseamnă Mama și Tata, înseamnă drumul prăfuit ce duce spre casa bunicii, e „Galbenă gutuie” din colind, e mirosul cozonacilor din ziua de Crăciun, e vocea doamnei învățătoare, e sunetul tălăngii din deal, e graiul dulce moldovenesc, e calmul ardelenesc, e mândria bănățenilor și iuțeala muntenilor. România e valul Dunării ce-și spune povestea mării, mănăstirile și ruinele cetăților ascunse prin cărțile cronicarilor, doina sufletului, Soarele din noi, e…ACASĂ” – se arată în Argumentul proiectului.

26 de elevi din școli din Republica Moldova și județele Alba, Arad, Bistrița, Constanța, Galați, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Olt, Suceava, Vâlcea și municipiul București vor rosti gândurile lor către Țară, vor prezenta tradițiile zonei în care locuiesc și vor cânta „Deșteaptă-te, române!” și vor discuta despre semnificația Marii Uniri de-a lungul istoriei noastre.

Proiectul este coordonat de inspector școlar general adjunct, prof. Elena Ignat și de inspectorul pentru activități educative extrașcolare, prof. Gabriela Marina.

Evenimentul va fi transmis pe pagina de facebook a ISJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Pe autostradă de la Alba Iulia la Aiud, doar la vară. Ce spune CNAIR despre deschiderea lotului 2 al Autostrăzii A10

Publicat

Șoferii vor putea circula pe cei 24,25 de kilometri din Autostrada A10 Sebeș – Turda, între Alba Iulia și Aiud, până la mijlocul anului viitor, a precizat directorul general al Companiei Naționale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Mariana Ioniță. 

„Sebeş-Turda lotul doi a revenit pe program normal şi de asemenea va fi dat în trafic în prima jumătate a anului viitor”, a explicat directorul CNAIR, într-un interviu acordat pentru Ziarul Financiar.

Potrivit ultimelor raportări ale CNAIR, stadiul fizic actual al lucrărilor pe lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda este de 75,98 %, iar cel financiar de 65,47 %. Data finalizării celor 24,25 km este 30 noiembrie 2020, însă datorită contractului de proiectare și execuție cu întârzieri majore înregistrate, a fost acordată de către inginer o extensie de timp până la data de 3 decembrie.

Tot pentru data de 3 decembrie a fost anunțată și deschiderea oficială a primului lot, între Sebeș și Alba Iulia.

Citește și Marius Hațegan, CJ Alba: În 3 decembrie se deschide oficial lotul 1 din Autostrada A10, între Sebeș și Alba Iulia. VIDEO

Potrivit directorului CNAIR, cea mai importantă inaugurare din luna decembrie a acestui an va fi primul lot din autostrada A10 Sebeş-Turda.

„Cu Sebeş-Turda, primul lot, suntem aproape de final şi pregătim darea în trafic la începutul lunii decembrie”, a explicat Mariana Ioniță.

sursa: zf.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Top județe cu incidența cea mai mare a cazurilor COVID. Județul Alba ajunge pe locul 7. Date din 29 noiembrie

Publicat

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis duminică, 29 noiembrie, situația incidenței cazurilor COVID pe județe, actualizată.

Este vorba despre coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor.

Citește și 5.554 cazuri COVID confirmate în România, în ultimele 24 de ore. 148 decese, 1.250 pacienți la ATI. Date oficiale, 29 noiembrie

Sâmbătă, au fost raportate 5.554 de cazuri noi.

TOP județe – incidența COVID la 14 zile – 29 noiembrie – sursă GCS:

 1. Constanța – 16896 – 196 – 7,58
 2. Sibiu – 13982 – 229 – 7,13
 3. Brașov – 18964 – 346 – 6,68
 4. Mun. București – 67017 – 886 – 6,46
 5. Cluj – 21569 – 213 – 6,29
 6. Arad – 11191 – 125 – 5,51
 7. Alba – 9881 – 98 – 5,2
 8. Argeș – 13565 – 277 – 5,01
 9. Timiș – 18967 – 184 – 4,75
 10. Satu Mare – 5576 – 164 – 4,37
 11. Tulcea – 3663 – 72 – 4,37
 12. Prahova – 19122 – 356 – 4,35
 13. Bihor – 13938 – 151 – 4,25
 14. Mureș – 11997 – 122 – 4,00
 15. Ialomița – 4623 – 126 – 3,9
 16. Hunedoara – 8764 – 104 – 3,72
 17. Dâmbovița – 11369 – 148 – 3,66
 18. Bistrița-Năsăud – 5783 – 46 – 3,45
 19. Ilfov – 15249 – 258 – 3,41
 20. Călărași – 4277 – 71 – 3,27
 21. Iași – 19912 – 249 – 3,24
 22. Brăila – 5633 – 85 – 3,23
 23. Sălaj – 5529 – 45 – 3,21
 24. Galați – 10212 – 87 – 3,18
 25. Covasna – 4166 – 56 – 3,15
 26. Mehedinți – 3935 – 31 – 2,98
 27. Dolj – 12117 – 212 – 2,97
 28. Giurgiu – 4026 – 23 – 2,92
 29. Vâlcea – 8011 – 165 – 2,85
 30. Bacău – 12948 – 147 – 2,82
 31. Maramureș – 8541 – 87 – 2,78
 32. Caraș-Severin – 4743 – 9 – 2,73
 33. Teleorman – 5529 – 21 – 2,6
 34. Botoșani – 6103 – 85 – 2,59
 35. Buzău – 6490 – 59 – 2,34
 36. Vaslui – 7678 – 87 – 2,22
 37. Suceava – 13075 – 63 – 2,12
 38. Neamț – 9324 – 95 – 2,1
 39. Olt – 7285 – 119 – 1,76
 40. Vrancea – 5383 – 67 – 1,66
 41. Harghita – 4651 – 27 – 1,49
 42. Gorj – 4318 – 28 – 1,43

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

5.554 cazuri COVID confirmate în România, în ultimele 24 de ore. 148 decese, 1.250 pacienți la ATI. Date oficiale, 29 noiembrie

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în România a ajuns la 471.536, potrivit datelor transmise duminică, 29 noiembrie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt 5.554 infectări noi.

De asemenea, au fost înregistrate 148 de decese noi, iar 1.250 pacienți sunt internați la ATI.

Citește și 103 de noi cazuri de COVID-19 înregistrate în Alba. LOCALITĂȚILE din care provin. Trei persoane au pierdut lupta cu virusul

Până astăzi, 29 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 471.536 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 348.852 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.554 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 11.193 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 28.11.2020 (10:00) – 29.11.2020 (10:00) au fost raportate 148 de decese (86 bărbați și 62 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Bihor, Botoșani, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dolj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani, 1 deces la categoria de vârstă 30-39 de ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 11 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 31 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 67 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 32 decese la categoria de peste 80 de ani.

147 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.200. Dintre acestea, 1.250 sunt internate la ATI.

JudețNumăr de cazuri confirmate(total)Număr de cazuri nou confirmateIncidența înregistrată la 14 zile
Alba9881985,2
Arad111911255,51
Argeș135652775,01
Bacău129481472,82
Bihor139381514,25
Bistrița-Năsăud5783463,45
Botoșani6103852,59
Brașov189643466,68
Brăila5633853,23
Buzău6490592,34
Caraș-Severin474392,73
Călărași4277713,27
Cluj215692136,29
Constanța168961967,58
Covasna4166563,15
Dâmbovița113691483,66
Dolj121172122,97
Galați10212873,18
Giurgiu4026232,92
Gorj4318281,43
Harghita4651271,49
Hunedoara87641043,72
Ialomița46231263,9
Iași199122493,24
Ilfov152492583,41
Maramureș8541872,78
Mehedinți3935312,98
Mureș119971224,00
Neamț9324 952,1
Olt72851191,76
Prahova191223564,35
Satu Mare55761644,37
Sălaj5529453,21
Sibiu139822297,13
Suceava13075632,12
Teleorman5529212,6
Timiș189671844,75
Tulcea3663724,37
Vaslui7678872,22
Vâlcea80111652,85
Vrancea5383671,66
Mun. București67017 8866,46
Cazuri noi nealocate pe județe5534*-465

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.097.782 de teste. Dintre acestea, 16.225 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 9.877 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.348 la cerere.

Pe teritoriul României, 48.541 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.978 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 69.194 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 68 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.652 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate