Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Şedinţă extraordinară la CJ Alba. Consilierii au supus la vot organizarea referendumului pentru repornirea mineritului în Apuseni

Publicat

Consilierii judeţeni din Alba s-au reunit vineri, 16 noiembrie, la ora 9.00, într-o şedinţă extraordinară care a avut pe ordinea de zi, printre alte puncte, şi organizarea unui referendum pentru repornirea mineritului în zona impact din Munţii Apuseni. Iniţiativa aparţine primarilor din 35 de localităţi din zona Apusenilor, iar proiectul de hotărâre în acest sens a fost iniţiat de 11 consilieri judeţeni.

Pe ordinea de zi a şedinţei, după două proiecte privind repartizarea către bugetele locale şi repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor, la punctul 3 s-a aflat proiectul de hotărâre pentru stabilirea organizării referendumului la nivel judeţean, în 35 de unităţi administrativ-teritoriale, în vederea consultării cetăţenilor cu privire la repornirea mineritului în Munţii Apuseni. Acesta a fost iniţiat de Horaţiu Mugur Bibolar, Simion Creţu, Ioan Dîrzu, Ioan Florea, Ion Marincaş, Angelica Mocan, Cristian Paşca, Dorin Sandea, Marcel Simion, Marcel Stan şi Virgil Tătar.

Proiectul de hotărâre pentru consultarea populaţiei în legătură cu repornirea mineritului în 35 de localităţi din Munţii Apuseni (Roșia Montană, Zlatna, Abrud, Avram Iancu, Arieşeni, Baia de Arieş, Câmpeni, Bucium, Lupșa, Ciuruleasa, Stremț, Vadu Moților, Râmeț, Ighiu, Vidra, Meteş, Sohodol, Horea, Ponor, Livezile, Mogoş, Albac, Ceru Băcăinți, Almașu Mare, Poșaga, Bistra, Poiana Vadului, Gârda de Sus, Scărişoara, Săciua, Ocoliş, Rimetea, Întregalde, Galda, Cricău) a conţinut, pe lângă aprobarea sau respingerea organizării referendumului, şi întrebarea ce va fi adresată populaţiei prin acesta.

La referendum vor participa doar cetăţenii din cele 35 de localităţi din Munţii Apuseni.

Vedeţi aici: Ordinea de zi a şedinţei extraordinare de vineri, 16 noiembrie 2012.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

14 Comentarii

14 Comentarii

  1. Dionis

    marți, 13.11.2012 at 20:22

    Problema proiectului RMGC este de nivel national si international. Cum se face ca la acest referendum (daca se face) participa numai cele 35 de localitati din judet, din care marea majoritate sunt comune? De ce nu participa intregul judet Alba, chiar daca normal ar fi sa se faca un referendum la nivel national?

    Cine a desemnat cele 35 de localitati ale judetului?
    Dupa ce criterii le-a desemnat?

    • Calin

      joi, 15.11.2012 at 10:14

      de ce sa se faca referendum national? e vorba de soarta oamenilor din Apuseni, daca ei vor sa se porneasca mineritul sau nu, nu e vorba de altceva. de ce sa decida unii din localitati care nu ar avea nimic de-a face cu mineritul?

      • Anda

        joi, 15.11.2012 at 17:27

        pentru ca asa s-a obisnuit lumea pana acum, sa vorbeasca mereu in locul apusenenilor! bine ca se face acest referendum si vor putea si oamenii din zona sa-si spuna parerea. pana la urma, ei sunt direct interesati ce se intampla in ograda lor si ei chiar au expertiza in minerit, deci stiu ce decid!

    • doru

      joi, 15.11.2012 at 15:43

      problema e ca se amana un raspuns legat de proiectul asta de mai bine de 10 ani si practic se amana si vietile oamenilor din zona, care isi pun speranta pentru o viata mai buna in proiectul asta, de aceea ei trebuie sa isi spuna parerea la referendum, pentru ca e soarta lor in joc.

    • Dionis

      sâmbătă, 17.11.2012 at 20:52

      Pentru cei de mai jos, care sunt orbiti (materialiceste vorbind, compensatiile venind de la RMGC) si nu realizeaza pericolul inceperii acestui proiect, doresc sa-i intreb:
      Eu si familia mea locuim nu depare de Rosia Montana si dorim si in continuare ca natura, mediul inconjurator sa nu fie otravit cu cianurile, haldele de steril care vor urma sa apara, cu efecte dezastruoase pentru urmatorii 50 – 100 de ani, si de aceea ne vom opune prin toate mijloacele legale posibile (deocamdata) pentru a nu se realiza acest lucru!!!

      Voi, cei care, fara a gandi la ce urmari ne vor paste, de unde sunteti, pe unde locuiti? Prin Bucuresti sau prin Canada? Cum puteti ignora un astfel de pericol pentru cei din jud. Alba, ca dealfel pentru cea mai mare parte a Romaniei?

      Sunt dezamagit de cei de la CJ Alba, indiferent din ce partid fac parte, care, chipurile, isi inchipuie ca va da bine la viitoarele alegeri parlamentare faptul ca au fost de acord cu acest referendum si, mai ales, cu formularea intrebarii care va fi pe buletinul de vot (eliminand esentialul: „cianura”)!!!

      RUSINE LUI DUMITREL!!! RUSINE CONSILIERILOR JUDETENI CARE AU FOST DE ACORD CU INTRODUCEREA SI FORMULAREA INTREBARII!!!

      Ati facut ceea ce stiti cel mai bine: SA TRADATI INTERESELE CELOR PE CARE II REPREZENTATI IN C.J. ALBA!!!

      DAR SA STITI: LUMEA (CU SCAUN LA CAP) NU VA IERTA TRADAREA VOASTRA!!!

  2. Nicolae Fer

    miercuri, 14.11.2012 at 11:07

    nivel international…pai sa intrebam in Congo despre Rosia Montana

    Cat de ipocrit poti sa fii???

    Cine s-a interesat si a facut propunerea asta…35 de primari din 35 de localitati care sunt interesate de repornirea mineritului, probabil SINGURA sansa a Muntilor Apuseni de a renaste!

    • Dionis

      miercuri, 14.11.2012 at 12:15

      Mai citeste inca odata comentariul meu, dar cu atentie!!!

      Nu amesteca inceputul comentariului, care se refera la impactul pe care il are proiectul pe plan national si european (cel putin), cu restul comentariului care se refera strict la posibilul referendum, unde am precizat ca „normal ar fi sa se faca un referendum la nivel national” (bogatiile pamantului sunt ale tarii nu ale RMGC)!!!

      … Si nu ma face pe mine ipocrit ca …

      P.S. Cei 35 de primari au fost „cumparati” de RMGC si nu au cum sa reprezinte optiunile membrilor comunitatilor pe care ii reprezinta, atat timp cat acestia nu au fost consultati printr-un referendum local. Deci, nu i-a mandatat nimeni sa faca o asfel de propunere, facand acest lucru in nume propriu (stim noi cum!).

      • Anda

        miercuri, 14.11.2012 at 18:27

        pimarii au fost alesi de cetateni si cetatenii si-au tot varsat oful, de 15 ani incoace in legatura cu mineritul din zona. primarii stiu care e situatia in comunitatile pe care le conduc si stiu cat de greu le este localnicilor. Astia sunt primarii care au avut intiativa si s-au saturat sa tot astepte ca autoritatile sa dea drumul investitilor. Printr-un referendum, s-ar afla exact pozitia oamenilor din zona si poate, astfel, autoritatile s-ar grabi sa le ofere viitorul ami bun pe care-l merita

      • Calin

        joi, 15.11.2012 at 10:17

        i-au mandatat sa ceara referendumul cei care i-au ales, cei din Apuseni, oameni care cer de ani de zile pornirea mineritului. Si tocmai pentru a fi clare optiunile membrilor comunitatilor, se va face un referendum local.

  3. florentin

    miercuri, 14.11.2012 at 19:49

    presupun ca acest referendum se vrea a se face tocmai pentru a se confirma ca mai toti apusenenii vor acest proiect. oricum, dorinta lor e la mintea cocosului, avand in vedere cat de greu o duc si ca alta perspectiva mai buna pentru viitor nu exista!

  4. Calin

    joi, 15.11.2012 at 10:25

    Mineritul este cea mai buna sansa de dezvoltare pentru Apuseni, iar oamenii din zona trebuie sa isi spuna parerea in legatura cu acest lucru, mai ales ca ei stiu poate cel mai bine ce inseamna cu adevarat mineritul

  5. doru

    joi, 15.11.2012 at 13:19

    Foarte bine! Oamenii din Rosia vor avea in sfarsit ocazia sa isi spuna parerea, sa isi faca vocea auzita! Referendumul acesta le va deschide ochii si urechile autoritatilor si le va aminti ca in Apuseni oamenii vor minerit, nu povesti!

    • Anda

      joi, 15.11.2012 at 17:28

      normal ca oamenii vor minerit, ca doar nu din povesti traiesc! un job in domeniul pe care-l stapanesc cel mai bine le aduce siguranta zilei de maine si motii stiu cel mai bine asta

  6. Cornel Vilcu

    sâmbătă, 17.11.2012 at 19:02

    Corupţie, dezinformare, minciună. Mizerie RMGC-istă pe banii contribuabililor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax