Uncategorized
FOTO: Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Prilej de sărbătoare şi voie bună în Apuseni. PROGRAMUL
De sâmbătă, pe Muntele Găina din apropierea comunei Avram Iancu din Apuseni a început sărbătoarea tradiţională numită “Târgul de fete”. În weekendul 19-20 iulie, puteţi vedea parada portului popular, târgul meșterilor populari, recitaluri cu artiști precum Nicolae Furdui Iancu, Mirela Mănescu, Dorica Rațiu, dar și concerte pop cu Andreea Bănică și Spitalul de Urgență. În aceeaşi perioadă, are loc etapa finală a festivalului-concurs „Cultură pentru Cultură”.
Târgul de pe Muntele Găina are loc an de an în comuna Avram Iancu din județul Alba, într-o poiană de pe platoul muntelui, situat la altitudinea de 1.486 m, de mai bine de două secole, pe data de 20 iulie, Ziua Sfântului Ilie.
Târgul de Fete de pe Muntele Găina s-a transformat în zilele noastre într-o sărbătoare câmpenească, prilej de petrecere și voie bună, cu spectacole de muzică și dansuri populare, obiceiuri vechi și gastronomie tradițională.
Însă sărbătoarea are o altă semnificaţie: „Acolo, pe Muntele Găina, se adunau păstorii din trei comune, Vidra, Bolzești și Almaș și stăteau acolo cu oi, cu vaci, cu cai, cu ce aveau. Când venea vremea să coboare acasă, era vremea strânsului fânului. Atunci au vrut să facă o petrecere de despărțenie. Și așa a început Târgul de la Găina”, îşi amintea fondatoarea grupului de tulnicărese din Avram Iancu, prof. Elena Pogan (n. 20 iunie 1925 – d. 13 decembrie 2010) din Vidra.
„Petrecerea de despărțenie” a ciobanilor era și un prilej pentru schimb de produse. Cei de la Vidra duceau greble, donițe, pieptare, pungi, obiecte vestimentare din piele de oaie. Ceilalți aduceau țuică de cireșe întoarsă „cum îi trăznetu’ ”, miere cu fagure sau „rozole”, adică sirop de fructe de pădure.
După ce trocul lua sfârșit, toți se așezau la masă și se ospătau cu plăcinte, fripturi de găină, slănină și brânză. Sătui, aceștia începeau jocul.
„La Târgul Găinii se suiau de sâmbătă seara, și cât era marginea pădurii, de jur împrejur, erau numai focuri. Le plăcea să urce de sâmbăta seara pentru ca să fie în munte la răsăritul soarelui. Atâta era de frumos. La răsăritul soarelui, toți se ridicau din culcușul lor și se rugau lui Dumnezeu”, mai spunea Elena Pogan.
În 1924, a fost ridicată Crucea Iancului. De atunci și până în ziua de azi, preotul din Avram Iancu urcă la cruce, unde oficiază Sfânta Liturghie, duminică dimineaţa.
Pe Muntele Găina, cei care urcau pentru a face schimb de produse îi duceau cu ei și pe cei tineri, pentru a se cunoaște și, dacă se plăceau, se puteau căsători. „Înțelesul” se făcea pe loc între părinții fetei și ai băiatului, iar de multe ori, cununia avea loc chiar pe munte, oficiată de preoți veniți la eveniment cu această misiune.
Fetele de măritat sau fetele mari care doreau să fie pețite de feciori se pregăteau din timp pentru întâlnirea de pe Muntele Găina. Aduceau zestrea primită de la părinți și rude, împachetată în lăzi de zestre, cât mai frumos sculptate. Localnicii cred că numai aici, pe Muntele Găina, o cununie aduce noroc şi fericire.
Semnificaţia numelui Muntele Găina
Două legende se povestesc la focurile de pe munte despre vârful Găina. Una din ele spune că locuitorii comunei Vidra de Sus, aflată la poalele muntelui, lucrau pe vremuri la băile de aur din munţii Bihariei. Aici, ei tot vedeau o găină de aur ieşind din băi şi mergând să îşi clocească ouăle într-un cuib din vârful muntelui. Au încercat de multe ori să o prindă, dar găina, speriată, a fugit cu tot cu aur în adâncuri. Se spune că de atunci oamenii nu au mai găsit aur în acea zonă şi au încetat să mai sape după el. Muntele a luat numele Găina şi a despărţit, ca şi graniţă naturală, ţinuturile moţilor de cele ale crişenilor. Cealaltă legendă vorbeşte despre o zână frumoasă şi foarte bogată, care avea o găină ce făcea ouă de aur. Odată pe an, zâna dăruia câte un astfel de ou unei fete sărace şi cuminţi, ca să aibă şi ea zestre pentru măritiş. Multă vreme, oamenii au trăit în armonie cu zâna, pentru că îi cereau sfatul şi ajutorul când aveau nevoie. Dar, într-o zi, cinci feciori din comuna Vidra, travestiţi în fete, s-au furişat până la adăpostul zânei, au aflat unde ţine găina cu ouăle de aur şi au furat-o, cu tot cu coşul plin de ouă. Însă, în fuga lor cea iute, cel care ducea coşul l-a scăpat, iar ouăle au ajuns în apele învolburate ale Arieşului, care şi acum mai are, ici-colo, sclipiri de aur în adânc. Speriaţi, feciorii au ascuns găina în Munţii Abrudului (renumiţi şi acum pentru bogăţia lor în aur).
De sâmbătă, 19 iulie 2014, de la ora 11.00, în comuna Avram Iancu şi de la ora 19.00 pe Muntele Găina vă aşteaptă un program cu cântec, voie bună şi obiceiuri din Apuseni. Sărbătoarea continuă şi duminică, puţin după ora 12.00.
TÂRGUL de FETE – PROGRAM
Sâmbătă, 19 iulie 2014, Avram Iancu
Ora 11.00 Parada portului popular
Ora 12.00 Festivalul-concurs „Cultură pentru Cultură” – participă comunele Albac, Ciugud, Roșia de Secaș și Săsciori
Ora 15.45 Decernarea diplomelor absolvenților clasei externe de dogărit din Avram Iancu aparținând Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba
Ora 16.00 Recital Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba cu soliştii Roxana Reche, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Cătălin Haşa; dirijor Alexandru Pal
Ora 16.50 Festivitatea de premiere a concursului „Cultură pentru Cultură”
Ora 17.00 Recital Leontina Fărcaş
Ora 17.20 Recital Orchestra „Arieșul” din Câmpeni; dirijor Gheorghe Bădău
Ora 18.00 Concert de muzică folclor și muzică de promenadă susţinut de Fanfara judeţului Alba, dirijor Coriolan Honcaş
Sâmbătă, 19 iulie 2014, Muntele Găina
Ora 19.00 Recital Ansamblul folcloric „Flori de Romanați” din jud. Olt
Ora 19.30 Recital Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba cu soliştii Roxana Reche, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Cătălin Haşa; dirijor Alexandru Pal
Ora 20.15 Recital Leontina Fărcaş
Ora 21.00 Recital Andreea Bănică
Ora 22.00 Recital Dan Helciug şi Spitalul de Urgenţă
Ora 23.00 Hora satului și discotecă
Ora 24.00 Foc de tabără şi foc de artificii
Duminică, 20 iulie 2014, Muntele Găina
Ora 10.00 Te Deum şi depuneri de coroane la Crucea lui Avram Iancu
Ora 10.30 Vizitarea Târgului Meşterilor Populari
Ora 11.00 Recitaluri: Nicolae Furdui Iancu și taraful „Crai Nou”, Mirela Mănescu, Dorica Rațiu
Ora 12.30 Spectacol folcloric susținut de ansamblurile județelor invitate: Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara
În cadrul târgului, mai exact sâmbătă, 19 iulie, în comuna Avram Iancu va avea loc și faza finală a Festivalului – concurs „Cultură pentru Cultură”. Aici câștigătorii fazelor zonale se vor întrece pentru premii în valoare de 100.000 de lei, respectiv locul I 50.000 de lei, locul II 30.000 de lei şi locul III 20.000 de lei. Astfel că una dintre comunele care au câştigat locul I în cadrul celor patru etape are şansa să câştige în total 100.000 de lei.
Citeşte şi MESAJE de Sfântul Ilie. Felicitări pentru prieteni, familie şi cunoscuţi, de ziua numelui. Urări în versuri, cu tâlc sau serioase
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News