Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Termen limită pentru PFA şi cei care obţin venituri din activităţi independente pentru plata la Fisc fără penalizări a impozitului pe venit şi CAS

Publicat

Sediu finantePersoanele fizice autorizate (PFA), dar şi persoanele care obţin venituri din activităţi independente, profesii libere sau cedarea folosinţei bunurilor au termen limită miercuri, 25 martie, pentru plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale (26,3%) şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (cotă 5,5%).

Dacă nu achită aceste obligaţii fiscale datorate bugetului consolidat al statului, la termenul scadent, contribuabilii în cauză riscă să plătească dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Pentru fiecare zi de întârziere, dobânda este de 0,03 la sută din suma datorată. La aceasta, se va adăuga o penalitate de 0,02 la sută, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data achitării debitului.

Cei care îşi achită penalizările de întârziere nu sunt absolviţi de plata dobânzilor aferente. Potrivit Codului de procedură fiscală, contribuţiile menţionate reprezintă plăţi anticipate aferente primului trimestru din anul în curs.

Citeşte şi ASTĂZI: Termen limită pentru declararea şi plata impozitului pe 2014 la Fisc. Cum pot face firmele sponsorizări şi donaţii

Potrivit calendarului obligaţiilor fiscale pe 2015 publicat de ANAF, miercuri, 25 martie, este termen limită pentru:

Efectuarea plăţilor anticipate privind impozitul pe venit aferente trimestrul I 2015

– contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor (cu excepţia veriturilor din arendare), activităţi agricole impuse în sistem real, silvicultură şi piscicultură, C.F.art.82 alin. (3)

Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, aferentă trimestrului I

– contribuabilii prevăzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. a)—e), h) şi i), C.F. art. 296^24 alin. (4): a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale; b) membrii întreprinderii familiale; c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice; d) persoanele care realizează venituri din profesii libere; e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă.

Citeşte şi MIERCURI: Termen limită pentru mai multe OBLIGAŢII FISCALE. Contribuabilii vizaţi, declaraţiile de menţiuni, formulare şi plăţi

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax