Connect with us
Publicitate

Eveniment

Astenia de primăvară. Ce este și cum se manifestă. Remedii pentru a combate stările de oboseală

Publicat

Astenia de primăvară: Perioada de schimbare a anotimpurilor și de trecere de la sezonul rece la cel mai cald poate afecta organismul și poate aduce schimbări de tonus fizic și psihic.

Unele persoane observă și se pot confrunta cu senzaţia de oboseală şi de slăbiciune sau chiar cu dureri de cap.

De asemenea, pot fi dificultăți de concentrare. Aceste stări sunt definite ca fiind astenie de primăvară.

Unii specialiști spun că reprezintă efectul efortului de adaptare a organismului la condiţiile noului sezon. astenia de primăvară, care, în opinia medicilor, este consecinţa ieşirii din hibernare şi a efortului de adaptare a organismului la noile condiţii de viaţă.

Astenia de primăvară – cum o putem descoperi

Astenia de primăvară nu este o boală, ci un cumul de stări fiziologice, normale, care apar atât la persoanele sănătoase, cât şi la cele care au asociată o altă patologie, însă poate avea urmări dintre cele mai nefaste dacă nu este tratată la timp, putând să ducă la depresie, susţin specialiştii, potrivit Agerpres.

Aproape fiecare om se poate confrunta, în momentul trecerii de la iarnă la primăvară, cu o paletă de simptome greu de specificat, grupate sub denumirea generică de „astenie de primăvară”.

Când aceste simptome se prelungesc, însă, în timp, vorbim de depresie, o afecţiune care poate avea urmări dintre cele mai nefaste dacă nu este tratată la timp.

Astenia este practice un proces de ajustare al organismului la schimbarea anotimpului. Mintea şi corpul uman depun un efort considerabil pentru a se putea adapta noilor condiţii de temperatură şi de luminozitate, potrivit surselor citate.

Astenia de primăvară – cum se manifestă și cauze

Simptomul cel mai des întâlnit în cazul asteniei de primăvară este oboseala, care nu se justifică, nu are niciun motiv obiectiv şi, de multe ori, este asociată cu cefalee sau banala durere de cap.

Se mai pot întâlni stări de nervozitate, stări de iritabilitate, palpitaţii, somn superficial neodihnitor. Pot să apară şi tulburări ale apetitului, cu lipsa totală a poftei de mâncare, tulburări de memorie şi de concentrare.

Astenia de primăvară se poate întâlni la orice persoană, indiferent de vârstă, şi la persoanele sedentare, dar şi la celee care desfăşoară activităţi solicitante, cu stres psihic şi emoţional mare.

În perioada primăverii pot exista variaţii mari ale temperaturii, de 10 – 15 grade Celsius, chiar în cadrul aceleiaşi zile.

Alimentaţia poate reprezenta, de asemenea, a altă cauză a apariţiei asteniei. Fiind foarte bogată în grăsimi şi carbohidraţi, alimentaţia pe care o avem iarna spoliază rezervele de vitamine şi de minerale ale organismului.

Dacă astenia este ignorată, iar simptomele ei se prelungesc şi cresc în intensitate, putem vorbi despre o depresie. La rândul ei, aceasta poate fi uşoară, medie sau severă.

Diferența față de depresie

În cazul depresiei, este prezentă dispoziţia depresivă, apare tristeţea intensă, o senzaţie de gol, de vid interior.

Intervine insomnia, dispariţia până la lipsa totală a interesului şi a plăcerii pentru orice activitate.

Lentoarea fizică şi mentală este asociată cu neîncrederea în sine şi neîncrederea în forţele proprii. Stima de sine este mult diminuată, apar sentimentele de inutilitate, de nesiguranţă.

În depresia severă, activitatea la locul de muncă poate fi realizată numai cu eforturi deosebite. În cazul în care apar astfel de simptome, cea mai bună soluţie este ajutorul unui specialist.

Remedii pentru a combate astenia de primăvară

  • consumaţi fructe şi legume proaspete, ajută la întărirea sistemului imunitar; au o acțiune detoxifiantă, depurativă, diuretică, ajutând la reglarea tranzitului intestinal
  • vitamina C: din surse naturale, ajută la creșterea imunității, fortificând organismul; consumul de legume verzi care apar odată cu încălzirea vremii completează necesarul de vitamina C al organismului; zrzici, ştevie, usturoi verde, ceapă verde, lobodă, leurdă, mărar, toate au un aport ridicat de vitamina C, fiind în acelaşi timp hipocalorice, rehidratante şi mineralizante, conform unica.ro.
  • odihnă: în urma eforturilor corpului de a se adapta la noile condiții, odihna corespunzătoare ajută la refacerea energiei și la redobândirea unui tonus de invidiat. Pentru o refacere completă a celulelor, este nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte.
  • mai mult timp în aer liber: plimbările din zilele însorite de primăvară stimulează creierul nu doar prin creşterea fluxului de sânge oxigenat, ci şi prin stimularea producerii de serotonină, substanţă care generează o stare psihică de bine.
  • exerciții fizice: sportul ajută metabolismul, iar pentru că stimulează secreția de endorfine, îmbunătățește și starea psihică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate