Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Asteroid potențial periculos descoperit în apropiere de Pământ. Are mărimea unui zgârie nori și a orbitat ”ascuns” de Calea Lactee

Publicat

Astronomii au descoperit un asteroid de 180 de metri în apropiere de Terra graţie unui nou algoritm ce a fost conceput pentru detectarea rocilor spaţiale mari şi potenţial letale, informează  livescience.com., citată de Agerpres.

Asteroidul cu diametrul de 180 de metri – denumit oficial 2022 SF289 – este suficient de mare şi orbitează suficient de aproape de Pământ pentru a fi considerat un asteroid potenţial periculos, fiind unul dintre cele aproximativ 2.300 de obiecte similare astfel clasificate ce ar putea provoca distrugeri în masă pe Terra în cazul unei coliziuni directe cu planeta noastră. Din fericire, nu există un risc de coliziune cu acest asteroid în perioada imediat următoare.

&

YouTube video

NASA anunță că asteroidul s-a apropiat destul de mult de Pământ în septembrie 2022, când a zburat la aproximativ 7,2 milioane de kilometri de planeta noastră, însă corpul ceresc nu a fost detectat, el fiind „ascuns” de lumina emisă de stelele din Calea Lactee.

Recent, astronomii au observat prezenţa acestei roci spaţiale în momentul în care au testat un nou algoritm ce a fost conceput pentru detectarea asteroizilor mari cu ajutorul unor secvenţe mici de date ştiinţifice.

Asteroid potențial periculos detectat printr-un nou algoritm

Asteroidul cu lățimea de 180 de metri, numit acum oficial 2022 SF289, este suficient de mare și are o orbită suficient de aproape de Pământ pentru a fi considerat un asteroid potențial periculos (PHA). Acesta este unul dintre cele aproximativ 2.300 de obiecte clasificate similar, care ar putea cauza distrugeri în masă pe Pământ în cazul unei coliziuni directe. Norocul nostru este că nu există un risc de coliziune cu această rocă în viitorul previzibil.

Asteroidul a mai trecut, nedetectat, pe lângă Terra în 2022

Asteroidul a trecut aproape de Pământ în septembrie 2022, când a zburat la o distanță de aproximativ 7,2 milioane de kilometri de planeta noastră, conform NASA.

Totuși, astronomii din întreaga lume nu au reușit să detecteze asteroidul în datele telescopice în niciun moment înainte, în timpul sau după trecerea sa, deoarece roca mare a fost ascunsă de lumina stelelor din Calea Lactee.

Un nou algoritm de detectare a asteroizilor intră în joc

Cercetătorii au reușit în cele din urmă să reveleze existența rocii spațiale în timp ce testau un nou algoritm special conceput pentru a detecta asteroizii mari din fragmente mici de date.

Pentru descoperi asteroidul, cercetătorii au pus algoritmul lor la încercare pe datele arhivate de la sistemul de alertă pentru impactul terestru al asteroidelor (ATLAS) din Hawaii. Acest sistem face cel puțin patru imagini ale aceluiași punct de pe cer în fiecare noapte.

Căutarea a dezvăluit ceva ce ATLAS a ratat: un asteroid mare, vizibil în trei imagini separate ale cerului luate pe 19 septembrie 2022 și în următoarele trei nopți.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax