Economie
AUTOSTRADA SEBEŞ-TURDA. Lucrări blocate din cauza revizuirii autorizaţiei de mediu: un milion de euro pe zi de întârziere
Blocajul cauzat de procedura de revizuire a autorizaţiei de mediu pentru proiectul Autostrăzii Sebeş-Turda înseamnă nerealizarea unui volum de lucrări estimat la un milion de euro pe zi de întârziere. Este opinia reprezentanţilor Asociaţiei “Pro Infrastructură”, care au transmis luni o solicitare Ministerului Mediului, privind necesitatea urgentărilor unor proceduri de mediu pentru proiecte majore de infrastructură de transport.
La sfârşitul lunii mai, la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a fost depus un memoriu de prezentare pentru revizuirea acordului de mediu pentru Autostrada Sebeş-Turda.
După vizite în teren, studiile realizate pe perioada elaborării declaraţiei de proiectare şi proiectele tehnice pentru loturile 1, 2 şi 4, a fost necesară realizarea unor modificări faţă de studiul de fezabilitate (beneficiar CNADNR) ce a stat la baza emiterii acordului de mediu din 2009, revizuit în 2013, cu anexa din 11.03.2015.
Vezi AICI modificările de proiect propuse.
Vă prezentăm integral solicitarea transmisă de Asociaţia Pro Infrastructură:
“Stimată doamnă ministru,
Vă supunem atenției o problemă importantă ce afectează dezvoltarea infrastructurii de transport din România, respectiv întârzierea cu care se desfășoară procedurile de mediu necesare în cazul proiectelor majore de autostrăzi și drumuri naționale.
Suntem pe deplin conștienți de importanța unei dezvoltări sustenabile a infrastructurii de transport cu respect pentru mediul înconjurător și susținem buna pregătire a acestor proiecte cu o largă consultare a publicului și a specialiștilor. În același timp, având în vedere deficitul de infrastructură pe care îl are România, deficit care se traduce direct în pierderi materiale și umane, dar și decomiterea (pierderea) fondurilor europene alocate pentru aceste proiecte, credem că este imperioasă urgentarea acestor proceduri. Nu în ultimul rînd, întârzierea acestor proiecte în sine se traduce într-un impact negativ asupra mediului având în vedere poluarea generată de ambuteiajele care ar fi eliminate odată cu terminarea respectivelor autostrăzi.
Vă aducem în atenție, în continuare, o parte din proiectele majore care sunt în momentul de față blocate din cauza procedurilor de mediu:
– Autostrada Sebeș-Turda: este vorba de revizuirea acordului de mediu existent pentru o serie de schimbări în proiect care nu generează un impact semnificativ asupra mediului (conform Deciziei Etapei de Încadrare). În cazul acestui proiect, blocajul cauzat de procedura de revizuire se traduce în nerealizarea unui volum de lucrări estimat la 1 milion €/zi de întîrziere.
– pasajul suprateran pe DJ 602 Centura București – Domnești: este vorba de neemiterea acordului de mediu, în ciuda faptului că Comisia de Analiză Tehnică a luat deja în data de 2.07.2015 decizia de a emite acest acord. Avem așadar de-a face cu întîrzieri interne ale ANPM care au dus la amânarea repetată a procedurii de achiziție publică pentru acest proiect.
– Autostrada A3 „Transilvania”: în acest caz este vorba de expirarea acordului de mediu anterior emis în anul 2004 astfel că se confruntă cu blocaje proiectele Gilău-Nădășelu, Ogra- Cîmpia Turzii și Suplacu de Barcău-Borș.
Vă solicităm, doamnă ministru, să luați de urgență măsurile ce se impun la nivelul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului pentru responsabilizarea decidenților și pentru eficientizarea activității de avizare a proiectelor majore de infrastructură.
Vă mulțumim pentru solicitudine,
Paul Bărăbaș
Președinte Asociația Pro Infrastructură
Cătălin Drulă
Vicepreședinte Asociaţia Pro Infrastructură”
Precizăm că Asociaţia „Pro Infrastructură” este formată din membrii forumului peundemerg.ro, o comunitate care urmăreşte activ proiectele aflate în desfăşurare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News