Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

AUTOSTRADA SEBEŞ-TURDA: Precizări de la CNADNR despre întârzierea execuției lucrărilor și emiterea autorizațiilor de construire


Publicat

foto aerian autostrada sebes turda_aprilie 2015_1Referitor la execuția lucrărilor aferente construcției Autostrăzii Sebeș – Turda, CNADNR face  precizări. Potrivit companiei, contractele de lucrări ale proiectului „Construcția Autostrăzii Sebeș – Turda” sunt de tip FIDIC GALBEN (proiectare și execuție), iar, în conformitate cu prevederile contractului, antreprenorul trebuie să proiecteze și să execute lucrările aferente.

Astfel, în cadrul acestora este prevăzută o perioadă de 4 luni pentru realizarea proiectării și o perioadă de 18 luni pentru realizarea execuției lucrărilor.

„În contextul în care pentru Loturile 1 și 2 ordinul de începere al lucrărilor a fost emis în data de 2.12.2014, iar pentru Loturile 3 și 4 ordinul de începere a fost emis în data de 20.05.2014, precizăm că data contractuală de finalizare a lucrărilor este 2.10.2016, respectiv 20.03.2016. Astfel, având în vedere faptul că termenul de finalizare depășește perioada de eligibilitate a POST 2007 – 2013 (31.12.2015), dar ținând cont de reglementările emise de către Comisia Europeană și AMPOST, acest proiect s-a încadrat drept unul ce poate fi fazat din punct de vedere tehnic și financiar. De asemenea, luând în considerare stadiul evoluției contractelor de lucrări, precum și mecanismele contractuale și legale de realizare ale acestora, dar și plata aferentă, s-a propus ca fazele proiectului „Construcția Autostrăzii Sebeș – Turda” să fie în cuantum de:

Faza 1: 442.242.221,89 lei fără TVA (POS-T 2007-2013)

Faza 2: 1.539.346.225,22 lei fără TVA (POIM 2014-2020)

În ceea ce privește emiterea autorizațiilor de construire, CNADNR SA face următoarele clarificări: până la această dată s-au obținut autorizații de construire pentru:

Lotul 2 – Secțiunea 1 (cuprinsă între km 17 + 000 – km 22 + 500 și km 25+ 300 – km 26 + 100): emisă în data de 14.09.2015;

Lotul 4 – Secțiunea 5 (cuprinsă între km 64 + 500 – km 68 + 550): emisă în data de 17.03.2015 și celelalte secțiuni (cuprinse între km 53+700 – km 64+500 și km 68+550-km 70+000): emise în data de 1.09.2015. 

Pentru celelalte sectoare, autorizația de construire este condiționată de:

Lotul 1 – Secțiunea 1 (cuprinsă între km 0+300 – km14+000) – finalizarea procedurii de revizuire a acordului de mediu; secțiunea 2 și 3 (cuprinse între km 0+000 – km 0+300, inclusiv Nodul rutier Sebeș și km 14+000 – km 17+000) – finalizarea proiectării și revizuirea acordului de mediu;

Lotul 2 – Secțiunea 2 și 3 (cuprinse între km 22 + 500 – km 25 + 300, km 26 + 100 – km 41+250) – finalizarea procedurii de revizuire a acordului de mediu;

Lotul 3 – întreg sectorul (cuprins între km 41+250 – km 53+700) – finalizarea procedurii de revizuire a acordului de mediu;

Lotul 4 – anumite zone neautorizate anterior din cauza Acordului de mediu – finalizarea procedurii de revizuire a acordului de mediu.

Precizăm că întârzierile înregistrate în cadrul acestor contracte au ca și cauze principale finalizarea cu întârziere a proiectelor tehnice de către antreprenori, obținerea cu dificulatate a avizelor și/sau acordurilor necesare în vederea emiterii autorizației de construire.

În ceea ce privește acordul de mediu, precizăm că acesta a fost obținut la nivelul studiului de fezabilitate, iar soluțiile tehnice au suferit actualizări/modificări din cauza dezvoltării și realizării de către antreprenori a proiectului tehnic. Astfel, pentru ca soluțiile tehnice ce vor fi realizate în teren să asigure respectarea tuturor prevederilor acordului de mediu, este necesar ca acestea să fie notificate de către ANPM în vederea întreprinderii procedurilor legale în materie și obținerea unui acord de mediu în concordanță cu proiectul tehnic finalizat.

De asemenea menționăm că, conform prevederilor contractuale, în cazul în care termenul contractual de finalizare a contractelor nu este respectat de către antreprenori din culpa acestora, CNADNR SA este îndreptățită să aplice penalități pentru întârziere”, transmite CNADNR, într-un comunicat de presă.

VEZI ȘI: Autostrada Sebeş-Turda: Guvernul a aprobat exproprierile pe amplasamentul suplimentar, zona Unirea, Miraslău şi din judeţul ClujȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2020: Teste de pregătire pentru examen, setul 8. Noi modele de subiecte, pe discipline, pentru liceeni

Publicat

examen

A fost publicat setul 8 de teste de antrenament pentru elevii de clasa a XII-a, care se pregătesc pentru Bacalaureat 2020. Liceenii pot rezolva noi modele de subiecte pentru probele scrise care încep în 22 iunie.

Testele sunt publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) și sunt elaborate de specialiștii centrului, în concordanță cu noile programe aprobate prin ordin al ministrului educației, adică fără materia semestrului al II-lea.

Vezi și celelalte teste publicate până acum de minister: BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Detalii despre examen, pentru elevii de clasa a XII-a

BACALAUREAT 2020, teste de antrenament (modele de subiecte), setul 8

Teste BACALAUREAT 2020 – Limba și literatura ROMÂNĂ

Real tehnologic: Testul 20 Română

Uman: Testul 20 Română

Teste BACALAUREAT 2020 – MATEMATICĂ

Matematică – Informatică: Testul 20 Matematică

Matematică – Științele Naturii: Testul 20 Matematică

Matematică – Tehnologic: Testul 20 Matematică

Matematică – Pedagogic: Testul 20 Matematică

ISTORIE

Teste BACALAUREAT 2020 – ISTORIE: Testul 20 Istorie

ANATOMIE

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Teste de pregătire pentru clasa a VIII-a, setul 8. Noi modele de subiecte la Română și Matematică

Publicat

examen

Elevii de clasa a VIII-a au la dispoziție setul 8 de teste de pregătire pentru Evaluare Națională 2020. Se pot pregăti în continuare pentru probele care vor începe în 15 iunie.

Testele sunt elaborate de specialiștii CNPEE în concordanță cu noile programe aprobate prin ordin al ministrului educației, adică fără materia semestrului al II-lea.

Vezi celelalte teste publicate până acum de minister: EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: TOATE TESTELE de pregătire pentru examen și baremele. Ce trebuie să știe elevii de clasa a VIII-a

Ministerul recomandă rezolvarea testelor în zile diferite, în condiții apropiate celor din sala de examen (timp, modalitate de redactare, fără consultarea unor surse), iar după publicarea baremelor se pot realiza inclusiv autoevaluări.

Teste de antrenament pentru clasa a VIII-a, Evaluare Națională 2020 – setul 8:

Limba și literatura ROMÂNĂ

Test 36 Română

Test 37 Română

Test 38 Română

Test 39 Română

Test 40 Română

MATEMATICĂ

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Amenzi de peste 50.000 lei și 2 persoane în situație de muncă nedeclarată. Nereguli găsite de ITM Alba după controale la firme

Publicat

sediul ITM Alba

Inspectorii ITM Alba au dat amenzi în valoare totală de peste 50.000 lei și au găsit două persoane în situație de muncă nedeclarată, săptămâna trecută.

În perioada 25-29 mai, au fost controlați 46 de agenți economici, cu un număr total de 1.717 angajați. Au fost depistate 93 nereguli și două persoane cu „muncă nedeclarată”.

Inspectorii au aplicat 7 sancțiuni, din care cinci amenzi în valoare totală de 45.800 lei (40.000 lei pentru munca nedeclarată) și două avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– primirea în lucru a salariaţilor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;

– neplata orelor suplimentare si neacordarea concediilor legale de odihna, anuale;

– neplata drepturilor salariale la termenul prevazut in contractul individual de munca;

– neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;

– neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat

– contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor aplicabile la nivelul angajatorului;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificate 59 unități, constatate 128 nereguli și date 27 de avertismente și 2 amenzi în cuantum de 8.000 lei.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor

– lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate

– lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR

– lipsa instruirii periodice a lucrătorilor

– organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006

– lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.

– desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO ACCIDENT pe Autostrada Sebeș-Sibiu, în zona Cunța. Tone de nisip împrăștiate pe șosea. Se circulă pe banda de urgență

Publicat

Un accident s-a produs marți dimineața pe Autostrada A1 Sebeș-Sibiu, în zona Cunța. O autoutilitară care transporta nisip s-a răsturnat, iar o mare parte din încărcătură s-a împrăștiat pe șosea. 

Două benzi de circulație pe direcția Sebeș-Sibiu, sunt blocate, potrivit paginii de Facebook Info Trafic Județul Sibiu. Traficul se desfășoară cu dificultate pe banda de urgență.

„Se circulă doar pe benzile de urgență pe autostrada A1, la km 292, în zona localității Cunța, în județul Alba.

Un autotren a intrat în parapetul median, s-a răsturnat și blochează benzile 1 și 2 de pe cele două sensuri de mers. Adaptați viteza la condițiile de trafic!”, transmit reprezentanții DRDP Timișoara.

Potrivit ISU Alba, Garda de intervenție Sebeș intervine pentru asigurare măsuri PSI, la un accident rutier, fără victime în zona Cunta.

Pompierii intervin cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Sursă foto: Facebook – Info Trafic Jud. Sibiu, Info Trafic Jud. Alba, DRDP Timișoara

Video: Facebook – Cipri, Adonis H.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate