Connect with us
Advertisement

Actualitate

Avertismentul medicilor: Copiii care au ghiozdane prea grele sunt pasibili de afecțiuni grave ale coloanei vertebrale. Recomandări

Publicat

ghiozdan Copiii cu ghiozdane prea grele, care petrec multe ore pe scaun și care nu fac destulă mișcare sunt pasibili de afecțiuni grave ale coloanei vertebrale, care, nedepistate la timp, evoluează spre deviații vizibile precum cocoașa, avertizează medicii specialiști în ortopedie.

Potrivit medicului specialist ortoped Ahmad Rawachdeh, primele semne la care trebuie să fie atenţi părinţii sunt durerile de spate, dar şi creşterile bruşte în înălţime, stările de apatie şi de anemie. Semnele bolii apar în jurul vârstei de 8 ani şi trebuie intervenit imediat, pentru că tratate în primele faze, afecţiunile coloanei se pot vindeca. Dacă nu sunt depistate la timp, afecţiunile coloanei evoluează şi, în maximum doi ani, deviaţiile devin vizibile şi formează un fel de cocoaşă.

Ahmad Rawachdeh mai susţine că, pentru şcolarii cu probleme ale coloanei vertebrale, cele mai bune ghiozdane sunt cele care, la contactul cu spatele, se mulează pe curburile coloanei vertebrale, printr-un perete flexibil din burete. De asemenea, poate fi potrivită chiar şi dimensiunea ghiozdanului în raport cu înălţimea copilului. Mai mult, susţine specialistul, bretelele genţii de şcoală trebuie să fie reglate egal, în aşa fel încât partea de jos a ghiozdanului să se plieze pe curbura lombară.

Totodată, ortopedul a spus că, potrivit unui studiu american, rucsacul trebuie să cântărească sub 10% din greutatea copilului.

O altă problemă care ar putea afecta coloana este şi încălţămintea, de aceea este recomandat ca pantofii copiilor să aibă talpă joasă, să fie confortabili şi să susţină poziţia corectă a corpului. Specialistul susţine că pantofii cu talpă ortopedică sunt cei mai potriviţi, iar balerinii nu sunt indicaţi la vârste fragede, pentru că nu susţin piciorul.

O altă recomandare pentru prevenirea suferinţelor coloanei la copii ar viza biroul, care trebuie să fie înclinat, şi patul, care ar trebui să nu aibă arcuri.

Potrivit specialistului, pentru copiii care au probleme cu spatele, cel mai bun sport este înotul.

sursa: gândul.info

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement