Eveniment
Aviz pozitiv de la Ministerul Dezvolării pentru refacerea Cinematografului Columna din Alba Iulia. Ce spune primarul Pleșa
Proiectul pentru refacerea fostului Cinematograf Columna din Alba Iulia a primit aviz pozitiv din partea Ministerului Dezvoltării. Anunțul a fost făcut de primarul Gabriel Pleșa.
Acesta a declarat că marți, 23 ianuarie 2024, a fost la minister alături de arhitectul șef al orașului, Alexandru Damian. În urma prezentării proiectului, Ministerul Dezvoltării a dat un aviz pozitiv. Asta înseamnă că în viitor, CNI ( Compania Națională de Investiții) ar urma să lanseze licitația pentru proiectare și execuție.
”Zilele Cinematografului Columna, în starea deplorabilă în care se află, sunt numărate. La propriu!
Chiar în această dimineață, împreună cu arhitectul șef al orașului, Alexandru Damian, am susținut ambițiosul proiect de reconversie a acestui spațiu, în fața Comisiei Tehnico-Economice de la Ministerul Dezvoltării. Avizul obținut a fost favorabil!
În termen de o săptămână, estimăm emiterea Ordinului de Ministru, în baza căruia Compania Națională de Investiții va demara procedura de achiziție pentru proiectarea și execuția centrului multifuncțional pe care ni-l dorim aici.
Cu cei circa 4 milioane de euro, bani obținuți prin CNI, clădirea va deveni din nou un reper pentru albaiulienii. Unul fericit, de această dată!”, a declarat Gabriel Pleșa.
Situația actuală
Clădirea cinema ”Columna” situată în Alba Iulia, strada Nicolae Titulescu, a intrat în administrarea primăriei de la RADEF. Administrația locală a fost obligată prin contract să renoveze clădirea și să îi păstreze cel puțin parțial funcțiunea inițială, se arată în documentație.
Imobilul se află într-o stare avansată de degradare, fiind abandonat de aproximativ 20 de ani, fără vreo măsură de conservare sau protecție. Clădirea are parter, mezanin și etaj.
Propunerea este de revitalizare, modernizare și reconversie, prin schimbare de destinație în centru multifuncțional, ca pol de interes pentru cartierul Centru.
Imobilul se află în zona centrală a orașului, înconjurată în principal de blocuri. În fața clădirii, se va amenaja un spațiu urban.
Ce va cuprinde centrul multifuncțional
- sală multifuncțională în care se vor putea organiza conferințe/ proiecții de film/ congrese/ ședințe de consiliu; capacitate 150-200 persoane; zonă de gradene pentru spectatori/ participanți
- zonă tehnică; poate deservi ca spațiu de depozitare scaune, mese, echipamente proiecții, ședințe, prezentări
- grupuri sanitare, dimensionate conform normelor
- zonă de garderobă/depozitare lângă foaier intrare
- zona intrare/ foaier reorganizată, pentru a putea găzdui expoziții temporare și zonă așteptare
- zonă birou informații/ spațiu administrativ/ alte activități
- săli ședințe/ conferințe
- oficiu pentru personal
- etaj: zona proiecții reorganizată; spații birou, conferințe, ateliere, workshop-uri
Lucrări propuse
În sala multifuncțională:
- separare în două spații prin pereți mobili cu structură de aluminiu și ghidaj pe șine, gradene mobile/retractabile; pentru flexibilizarea spațiului de evenimente, astfel încât să poată fi organizate concomitent
La exterior
- clădirea va fi termoizolată (termoizolație 15 cm anvelopă, 10 cm soclu, 25 cm terasă și ultimul planșeu, 8 cm placă peste subsol); tâmplăria va fi înlocuită cu una termoizolantă; sistemul de încălzire/apă caldă și cel de energie electrică va fi reabilitat; clădirea va avea programatoare orare pentru comanda instalațiilor; va avea sisteme de climatizare și ventilare; vor fi montate sisteme alternative de producere a energiei electrice și stații de încărcare mașini electrice.
- fațada clădirii va fi schimbată și se vor face consolidări structurale
- zona publică (parcarea) din fața imobilului va fi reamenajată, transformată într-o zonă verde cu bănci și spațiu de promenadă.
Context
Clădirea a fost preluată de primărie, în baza unui protocol, de la România Film (RADEF) – entitate de care aparținea imobilul. La baza protocolului de preluare stă Legea 303/2008, care conține două articole ce obligă primăria să păstreze clădirea și, cel puțin parțial, funcționalitatea (autoritățile locale trebuie să asigure accesul la cultură pe o perioadă de minim 15 ani, prin difuzarea de filme românești).
Anterior, planurile erau de demolare și construire pe această locație a unei parcări supraetajate, apoi inițiativa a fost înlocuită cu o parcare la sol. Însă la aceste variante s-a renunțat, odată cu încheierea contractului cu RADEF și obligațiile survenite acestuia.
Clădirea se află acum într-o stare avansată de degradare. O vreme, a fost și spațiu folosit clandestin de către persoanele fără adăpost.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
marți, 23.01.2024 at 16:35
Slăbănogilor ! Nu trebuia cedat nimic. Nu erau de acord să-şi rezolve treaba, dacă nu, amenzi cu nemiluita până îşi dădeau seama că nu au ce face şi jucau cum vream noi. Dar Cârtiţa pusă de Hava nu ştie pe ce lume se află, cred că nici acolo unde a fost plantat să câştige şi el ca ceilalţi PNL-işti, a făcut o prostie, aşa cum l-a dus capul. Prost.Şi uite aşa ne vom afla în faţa unei săli în care se vor desfăşura din când în când câte un congres politic. Penibil.
vasi
miercuri, 24.01.2024 at 09:45
bani si posturi platite degeaba, asa proasta conducere nu am vazut pana acum,.Ce au realizat nou pana acum nimic , au spart strazile si au facut ca…. praf, dar nimic altceva noroc cu PPNR ca altfel era zero