Educație
Avocatul Poporului solicită Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandărilor OMS
Avocatul Poporului solicită Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor și să suspende educația online, la fel ca alte țări europene.
Avocatul Poporului a avertizat că “poate fi reținută o posibilă încălcare a drepturilor” reglementate de Constituție, respectiv “dreptul la învățătură”, și a cerut verificarea situației, precum și mai multe date cu privire la numărul de profesori care au cerut și primit laptopuri, potrivit edupedu.ro.
Școlile sunt închise în toată țara din 9 noiembrie, pentru cel puțin 30 de zile.
Într-o adresă trimisă de pe 10 noiembrie Ministerului Educației și semnată de adjunctul Avocatului Poporului, Molnar Zsolt, acesta anunță că “doamna Renate Weber – Avocat al Poporului a aprobat sesizarea din oficiu în legătură cu asigurarea, la cererea cadrelor didactice, a dispozitivelor necesare realizării activităților e-learning”.
De asemenea, citează un studiu realizat de FSE Spiru Haret potrivit căruia aproape 42% dintre profesorii respondenți au susținut că nu au primit un laptop sau o tabletă, deși legislația prevede că Ministerul Educației și Cercetării asigură infrastructura necesară.
Avocatul Poporului solicită ”verificarea și examinarea situației descrise”, ”numărul de cereri formulate de cadrele didactice pentru obținerea dispozitivelor – laptop/tabletă – esențiale pentru desfășurarea activității e-learning” și ”situația referitoare la predarea/primirea acestor dispozitive de către cadrele didactice”.
Ulterior, pe 20 noiembrie 2020, Avocatul Poporului a revenit cu o nouă adresă la Ministerul Educației și a cerut instituției să ia în considerare redeschiderea școlilor, scrie ziarul de limbă maghiară Maszol.ro, care îl citează pe adjunctul Avocatului Poporului, Molnar Zsolt.
În această nouă adresă trimisă secretarului de stat responsabil cu învățământul preuniversitar, Sorin Ion, adjunctul Avocatului Poporului susține că suspendarea tuturor cursurilor față în față este o măsură care contrazice recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și care va avea consecințe imprevizibile asupra inegalităților în accesul la educația online, relatează Maszol.ro.
sursă: edupedu.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News