Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Avocatul Radu Chebuțiu din Alba Iulia a FUGIT din România după ce a fost condamnat la închisoare cu executare

Publicat

Un avocat din Alba, condamnat la închisoare cu executare pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, nu este de găsit de autorități în România. Ba mai mult, nici în Europa. Avocatul albaiulian Radu Flaviu Chebuțiu are de ispășit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au cerut emiterea unui mandat european de arestare pe numele avocatului, dar instanța din Alba Iulia a respins cererea, deoarece Chebuțiu, din ultimele cercetări făcute de poliție, nu s-ar mai afla în Europa.

Radu Flaviu Chebuțiu, un tânăr avocat albaiulian din Baroul Hunedoara, a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pentru mai multe fapte comise în ultimii 5 ani de zile.

Prima condamnare pe care a primit-o Chebuțiu a fost în anul 2013, când Înalta Curte de Casație și Justiție a decis pedeapsa de 2 ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență.

Conform rechizitoriului realizat de procurorii din Alba Iulia, „în cursul anului 2012, inculpatul Radu Flaviu Chebuțiu, avocat în cadrul Baroului Hunedoara, a pretins și primit de la un denunțător sumele de 6.000 lei și 1.100 euro în scopul de a interveni pe lângă funcționari din cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală Alba și Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca, pentru a obține un rezultat al analizei toxicologice a alcoolemiei favorabil denunțătorului. Acest document medico-legal îi era necesar denunțătorului pentru a nu fi trimis în judecată pentru infracțiunea de conducere pe drumurile publice având în sânge o alcoolemie peste limita legală”.

În acest caz, Înalta Curte de Casație și Justiție decidea în 2013:

„A condamnat pe inculpatul C.R.F., cetățean român, cu studii superioare, necăsătorit, fără antecedente penale, la pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată, prev. de art. 257 , (….) a suspendat condiționat executarea pedepsei principale de 2 ani și 6 luni închisoare pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 6 luni”.

Timp de 4 ani și 6 luni, Chebuțiu nu mai trebuia să producă nici o faptă pentru care putea fi tras la răspundere penală în fața unui complet de judecată.

Dar în 30 martie 2017, Chebuțiu a fost prins în timp ce conducea o mașină având permisul suspendat.

Mai exact, din rechizitoriul întocmit de procurori reiese că în timp ce conducea un autovehicul Mercedes prin Teiuș, acesta a fost oprit de polițiști pentru depășirea vitezei legale cu 15 kilometri. Acesta le-a declarat polițiștilor că are permisul suspendat pe 90 de zile deoarece cu o lună în urmă fusese oprit de Poliția rutieră tot pentru depășirea vitezei într-o localitate din Alba.

Pentru conducerea unui autovehicul având permisul suspendat, el a fost trimis în judecată și cazul său a ajuns pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. În data de 14 martie 2018, magistrații Curții au decis să îl condamne pe Chebuțiu la plata unei amenzi penale de 1.500 lei pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și au revocat suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale de 2 ani şi 6 luni închisoare.

”În baza art. 335 (…) condamnă la pedeapsa de 1.500 lei amendă(150 zile amendă x 10 lei/zi) pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

În baza art. 15 alin. 2 din Legea nr. 187/2012(..) revocă suspendarea condiționată a executării pedepsei principale de 2 ani și 6 luni închisoare și a pedepsei accesorii a interzicerii exercitării  drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a și lit. b din Codul penal din 1969, la care a fost condamnat inculpatul prin sentința penală nr. 36 din data de 19.03.2013 (…) definitivă prin decizia penală nr. 3595 din data de 18.11.2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție și dispune executarea în întregime a pedepsei principale și accesorii.

Inculpatul va executa pedeapsa principală rezultantă de 2 ani și 6 luni închisoare și 1.500 lei amendă și pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării  drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a și lit. b din Codul penal din 1969″, se arată în decizia Curții de Apel Alba Iulia.

În aceste condiții, avocatul albaiulian a fost condamnat să execute pedeapsa privativă de libertate primită în 2013, pentru dosarul cu trafic de influență.

Dosarul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a României și în 26 iunie 2018 magistrații au respins apelul făcut de Chebuțiu împotriva sentinței dată de Curtea de Apel Alba Iulia, decizia devenind definitivă.

Dar se pare că în acest timp, Chebuțiu ar fi părăsit țara. Când a fost pronunțată decizia definitivă și avocatul trebuia să fie încarcerat, acesta nu a fost găsit la ultima sa locuință cunoscută.

În aceste condiții, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au cerut în instanță eliberarea unui mandat de arest european pe numele avocatului.

Magistrații din Alba Iulia au respins cererea formulată de către procurorii din Alba Iulia deoarece, după informațiile primite de la polițiștii din Alba Iulia în colaborare cu cei din Cluj, a reieșit că Chebuțiu nu s-ar mai afla pe teritoriului niciunui stat european. Surse neoficiale susţin că ar fi în Dubai.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax