Connect with us
Advertisement

Eveniment

BAC 2014 în Alba: SUBIECTE la Limba Română. „Rusoaica” de Gib Mihăescu şi simbolismul din poezia lui Bacovia, la REAL. Zamfirescu, la UMAN

Publicat

BACALAUREAT 2014, sesiunea a doua în judeţul Alba. Peste 600 de absolvenţi au fost aşteptaţi, luni, la proba scrisă de Limba şi Literatura Română, în judeţul Alba. O parte dintre candidaţii care au susţinut examen la centrul organizat la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” din Alba Iulia au declarat că subiectele primite nu au fost foarte grele. Emoţiile continuă în această săptămână cu celelalte probe scrise.

Absolvenţii au avut, în funcţie de profilul şi filiera pe care le-au urmat în învăţământul liceal, două tipuri de subiecte. Cei cu filieră teoretică – profilul umanist şi cei ai filierei vocaţionale – profilul pedagogic, vor avea acelaşi tip de subiecte, iar absolvenţii filierei teoretice – profil real, ai filierei tehnologice şi ai filierei vocaţionale vor primi alte tipuri de subiecte.

La profilul real, la primul subiect, candidaţii au primit un fragment din romanul „Rusoaica”, de Gib Mihăescu, pe baza căruia au avut de identificat sinonime şi antonime la unele cuvinte şi un comentariu pe text.

Subiectul doi a fost un text argumentativ despre importanţa regulilor într-un anumit domeniu, iar al treilea subiect a avut drept cerinţă tratarea simbolismului având la bază opera scriitorului George Bacovia.

Subiectele pentru profilul REAL. Acestea vor fi publicate şi pe EDU.RO.

 

 

 

 

 

 

Subiectele pentru profilul UMAN. Acestea vor fi publicate şi pe EDU.RO.

 

 

 

 

 

 

 

Citeşte şi BACALAUREAT 2014 în ALBA, Sesiunea a doua: MODELE de SUBIECTE, calendarul examenului şi candidaţi înscrişi

Potrivit informaţiilor furnizate de inspectorul şcolar Ionel Trifon (IŞJ Alba), la proba scrisă de Limba şi literatura română au fost înscrişi 632 de candidaţi, din care s-au prezentat 527, iar 105 au absentat. Prezenţa a fost de 83,4%. Până la ora 12.00, nu au fost raportate cazuri de tentativă de fraudă.

Examenul a fost susţinut în cinci centre din judeţul Alba, astfel: Colegiul Tehnic „Dorin Pavel“ Alba Iulia, 183 absolvenţi înscrişi, 153 prezenţi; Colegiul Naţional“ Lucian Blaga“ Sebeş (81 absolvenţi înscrişi, 70 prezenţi), Colegiul Naţional „Titu Maiorescu“ Aiud (114 absolvenţi înscrişi, 95 prezenţi), Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain“ Blaj (63 absolvenţi înscrişi, 51 prezenţi) şi Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan“ Abrud (183 absolvenţi înscrişi, 153 prezenţi).

La sesiunea a doua de Bacalaureat 2014 în judeţul Alba sunt înscrişi 1.004 candidaţi, care susţin probe la una sau mai multe materii. Dintre aceştia, 859 sunt din promoţia actuală sau anterioare şi 145 de tineri care au trecut de testările de corigenţe.

Examenele se susţin în cinci licee din judeţul Alba: Colegiul Tehnic „Dorin Pavel“ Alba Iulia, unde sunt înscrişi 314 absolvenţi la BAC, sesiunea a doua, Colegiul Naţional“ Lucian Blaga“ Sebeş (145 absolvenţi), Colegiul Naţional „Titu Maiorescu“ Aiud (184 absolvenţi), Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain“ Blaj (91 absolvenţi) şi Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan“ Abrud (270 absolvenţi).

Cei mai mulţi candidaţi dau examen la proba la alegere a profilului – 632 de candidaţi înscrişi, Limba şi literatura română – 632 înscrişi şi Matematică – 502. Mai sunt înscrişi la Istorie – 56 de candidaţi şi Limba Maternă (maghiară) – 6. Unii dintre tinerii înscrişi la BAC dau probe la mai multe materii, iar 186 sunt candidaţi din promoţiile anterioare.

Probele scrise vor continua marţi cu examenul la limba şi literatura maternă, miercuri cu proba obligatorie a profilului şi vineri cu proba la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele vor fi afişate în 1 septembrie, până la ora 12.00 şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 12.00 şi 16.00. Contestaţiile vor fi soluţionate în 2 şi 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 4 septembrie.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a reamintit că va fi toleranţă zero faţă de orice tentativă de fraudare.

Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, la care rezultatele nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea; au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Candidaţii nu pot intra în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiţi în examen.

De asemenea, candidaţii nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Aceştia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare, ce permite conectarea la internet sau la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu persoane din exterior.

Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceştia nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Calendar Bacalaureat 2014 – sesiunea august-septembrie 2014, probele scrise

25 august  Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă

26 august Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

27 august Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

29 august Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

1 septembrie  Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

2 – 3 septembrie Rezolvarea contestaţiilor

4 septembrie Afişarea rezultatelor finale

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement