EVENIMENT
BACALAUREAT 2014 în ALBA: TREI candidaţi, eliminaţi la proba obligatorie a profilului. Au folosit fiţuici şi telefoane mobile
Trei candidaţi din judeţul Alba care au intrat în săli la proba obligatorie a profilului de miercuri au fost eliminaţi din examen, pentru tentative de fraudă. Este vorba despre elevi care au susţinut testările la Colegiul Tehnic „Apulum” din Alba Iulia (un caz) şi Liceul Tehnologic Silvic Cîmpeni (două cazuri). Aceştia nu se vor mai putea prezenta în continuare la cealaltă probă de vineri şi nici la sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat. În total, la probele de Matematică şi Istorie din Alba, s-au prezentat 2.563 de candidaţi, dintre cei 2.699 înscrişi.
Citește și BACALAUREAT 2014 în ALBA: REZULTATE pe LICEE, înainte de contestaţii. Topul candidaţilor în funcţie de medii şi TOP LICEE
Cei trei candidaţi eliminaţi din examen se alătură lotului de cinci elevi care au avut aceeaşi soartă la proba de Limba şi literatura română (patru candidaţi de la Colegiul Naţional “Avram Iancu” din Cîmpeni, respectiv Colegiul Naţional „I.M. Clain” Blaj, suprinşi cu fiţuici sau telefoane mobile cu căşti wireless), respectiv proba orală de Limba Engleză (un candidat din Abrud, care a fost prins de profesori în timp ce se juca pe telefonul mobil).
Cei trei elevi care au susţinut proba obligatorie a profilului la Matematică, la Colegiul Tehnic „Apulum” din Alba Iulia şi Liceul Tehnologic Silvic Cîmpeni au fost prinşi de profesorii supraveghetori cu fiţuici (la Alba Iulia) sau telefoane mobile (la Cîmpeni).
În judeţul Alba, la cele două probe scrise la Matematică şi Istorie, s-au înscris în total 2.699 de candidaţi. Dintre aceştia, 136 de elevi nu s-au prezentat în sălile de examen.
În sala de examen accesul se face pe baza actului de identitate şi este interzis cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare, altfel riscă să fie eliminaţi din examen.
Pentru proba la alegere a profilului, din 4 iulie, candidaţii înscrişi din judeţul Alba sunt: la Biologie 1.106, Geografie 1.003, la Informatică 175, la Chimie 120, Fizică – 118, Logică 103, Sociologie 58, Psihologie 26, Filosofie 11, Economie 2.
Citeşte şi BACALAUREAT 2014: MODELE de SUBIECTE şi calendarul examenelor. Detalii despre probe și teste
Cum se desfăşoară examenul:
Candidaţii intră în centrul de examen la probele scrise în intervalul 7.30 – 8.30. Un profesor şi un membru al personalului de paza solicită, la intrarea fiecărui candidat, actul de identitate şi verifică dacă fotografiile corespund. Candidaţii sunt îndrumaţi apoi spre sălile de examen.
Candidaţii sunt atenţionaţi să citească extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen şi să nu staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute.
Candidatii care au materiale/obiecte nepermise în salş6a de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora.
Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetă/geantă etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreuna cu o declaraţie tip în care se menţionează numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.
Examenul durează 3 ore.
Elevii care sunt surprinşi în examen cu fiţuici sau telefoane mobile sunt daţi afară din examen, indiferent dacă au copiat sau nu. Înainte de aducerea subiectelor în săli, asistenţii vor explica elevilor modul de desfăşurare a probei şi modul de completare a datelor personale pe foaia tipizată.
Candidaţii se aşează câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în funcţie de disciplina şi de tipul de subiect primit, conform listelor afişate. Fiecare candidat primeşte o coală de hârtie tipizată, pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate şi completează citeţ celelalte date de pe colţul ce urmează a fi lipit.
Colţul colii tipizate va fi lipit, după distribuirea subiectelor în săli, numai după ce asistenţii din săli au verificat identitatea candidaţilor, după completarea corectă a tuturor datelor prevăzute şi după ce aceştia semnează în interiorul porţiunii care urmează a fi sigilată. Colţurile lucrărilor vor fi lipite numai după ce candidaţii au început să scrie pe foaia de concurs rezolvarea subiectelor. Procedura anterioară se repetă pentru toate colile tipizate utilizate de candidat pentru a redacta lucrarea.
Candidaţii vor primi atâtea coli tipizate şi ciorne câte le sunt necesare. Pentru lipirea colţului lucrării se va folosi lipici sau acelaşi tip de etichete autocolante, pentru toate centrele de examen dintr-un judeţ.
Înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează, precum şi orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea lucrării scrise respective. Propunerea de anulare se poate face atât în centrul de examen, cât şi în centrul de evaluare, de către persoanele din comisie care sesizează semnele distinctive, iar decizia se ia de către preşedintele comisiei, după consultare cu comisia judeţeană.
După anunţarea variantei de subiect extrasă de Comisia Naţională de Bacalaureat, se multiplică subiectele în număr egal cu numărul candidaţilor, urmând ca acestea să fie distribuite în săli.
Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru probele scrise la disciplinele „Matematică” şi „Geografie”, candidaţii pot să utilizeze instrumente de desen.
Se interzice folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se foloseşte numai hârtia distribuită candidaţilor de către asistenţi.
Candidatii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. În cazul în care unii candidaţi, din diferite motive, doresc să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenţi în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite iniţial se anulează pe loc de către asistenţi, menţionându-se pe ele „Anulat”, se semnează de către asistenţi şi se pastrează în condiţiile stabilite pentru lucrările scrise.
În timpul desfăşurării probelor scrise, asistenţii nu dau candidaţilor nicio indicaţie, nu discută între ei şi nu rezolvă subiectul de examen. Unul dintre asistenţi stă în faţa clasei, celălalt în spatele clasei şi nu au alte preocupări în afară de supraveghere. În cazul în care aceştia încalcă aceste dispoziţii, preşedintele comisiei poate decide înlocuirea lor şi, dacă este cazul, poate face şi propunere de începere a procedurii de cercetare disciplinara.
După ce îşi încheie lucrările, candidaţii numerotează foile, sub îndrumarea asistenţilor, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colţul din dreapta, indicând pagina curentă şi numărul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, dacă elevul a scris în total cinci pagini. Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de către asistenţi. După încheierea numerotării, candidaţii predau asistenţilor lucrările şi semnează pentru confirmarea predării lucrării şi a numărului de pagini.
La expirarea celor trei ore acordate, candidaţii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit. În cazul în care un candidat refuză să predea lucrarea scrisă, acest lucru se consemnează într-un proces-verbal, semnat de cei doi asistenţi şi atrage după sine eliminarea candidatului din examen.
Trei candidaţi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări. La predarea lucrărilor, asistenţii barează spaţiile nescrise, verifică numărul de pagini şi îl trec în procesele-verbale de predare-primire pe care le semnează candidaţii, precum şi în rubrica prevăzută pe prima pagină a lucrării.
Ciornele şi lucrarile anulate se strâng separat şi se păstrează în centrul de examen.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.