Eveniment
BACALAUREAT 2015: MIERCURI, proba obligatorie a profilului. MODELE de SUBIECTE pentru Matematică şi Istorie
Aproape 3000 de absolvenţi de liceu sunt aşteptaţi să susţină a doua probă scrisă la examenul de Bacalaureat 2015 în Alba. Potrivit calendarului Ministerului Educaţiei, proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie – se desfăşoară pe 1 iulie. Accesul candidatilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7.30 – 8.30. timpul maxim pentru rezolvarea subiectelor este trei ore.
Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2015 în Alba sunt organizate în 13 centre din judeţ. Patru dintre acestea se află la Alba Iulia: Colegiul Economic, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul”, Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” şi Liceul cu Program Sportiv.
La proba de miercuri, susţin testarea la Matematică candidaţii de la profilul real din filiera teoretică, toate profilurile din filiera tehnologică, profilul militar şi profilul pedagogic – specializarea învăţători-educatoare, din filiera vocaţională.
Proba la Istorie este pentru profilul umanist din filiera teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celor de mai sus.
Modele de subiecte pentru Bacalaureat 2015:
MATEMATICĂ
E_c_matematica_M_mate-info_2015_var_model
E_c_matematica_M_mate-info_2015_bar_model
E_c_matematica_M_pedagogic_2015_var_model
E_c_matematica_M_pedagogic_2015_bar_model
E_c_matematica_M_st-nat_2015_var_model
E_c_matematica_M_st-nat_2015_bar_model
E_c_matematica_M_tehnologic_2015_var_model
E_c_matematica_M_tehnologic_2015_bar_model
ISTORIE
Vezi şi BACALAUREAT 2015. CALENDARUL şi modele de SUBIECTE actualizate de Ministerul Educaţiei
Bacalaureatul 2015 continuă vineri, cu proba la alegere a profilului și specializării.
la prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2015 au fost înscrişi 2.837 de candidaţi, din care s-au prezentat la testare 2.753, restul de 84 fiind trecuţi absenţi.
Au fost înregistrate trei cazuri de tentativă de fraudă la trei centre de examen: unul la Colegiul Economic din Alba Iulia, altul la Colegiul „I.M. Clain” din Blaj şi ultimul la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Ocna Mureş. În primele două cazuri, candidaţilor le-au sunat telefoanele mobile în timpul examenului, iar la Ocna Mureş, un candidat avea căştile telefonului prinse în gulerul cămăşii.
Citeşte şi Tentativă de FRAUDĂ la BAC 2015 în ALBA: Trei candidaţi ELIMINAŢI din examen la Limba Română. Au avut telefoane mobile asupra lor
Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) a modificat organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat naţional, astfel că lucrările de la bacalaureat vor fi corectate în alt judeţ decât în cel în care este susţinut examenul. Ca urmare, perioada de corectare a lucrărilor va fi prelungită cu o zi. Elevii vor afla primele rezultate pe 7 iulie, şi nu pe 6 iulie, cum era prevăzut iniţial.
Potrivit calendarului actualizat al sesiunii iunie-iulie pe 7 iulie se vor afişa rezultatele (până la ora 16.00), după care se pot depune contestaţii (orele 16.00–20.00). În 8-9 iulie se vor rezolva contestaţiile, urmând ca abia în 10 iulie să fie afişate rezultatele finale.
La examenul de bacalaureat, elevii primesc subiecte diferite în funcţie de profilul urmat la liceu. Absolvenţii de clasa a XII-a care au urmat cursurile la uman sau pedagogic au la examen subiecte mai dificile decât cei care au făcut un profil real sau filiera tehnologică sau vocaţională, alta decât pedagogică. Măsura cu subiecte diferite în funcţie de profil este prevăzută în metodologia de examen. Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.
Citeşte şi BACALAUREAT 2015. CALENDARUL şi modele de SUBIECTE actualizate de Ministerul Educaţiei
Procedura prevede că la accesul candidaţilor în centrul de examen un cadru didactic şi un membru al personalului de pază să solicite la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate şi să verifice dacă fotografiile corespund. Apoi, candidaţii sunt îndrumaţi spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen.
În cazul în care, elevii au asupra lor materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora. Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşeta/geanta etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declaraţie tip în care se menţionează numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale. Elevii nu au voie să staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute. La intrare în sală, elevii sunt puşi să citească extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen.
După ce au trecut de punctul de legitimare şi de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidaţii se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizaţi conform tabelelor.
Potrivit metodologiei de examen, pentru elaborarea lucrării, candidaţii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene pot folosi numai creion negru.
În timpul examenelor, candidaţii nu pot intra în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile. Cei care vor fi prinşi copiind vor fi eliminaţi din examen.
CALENDARUL examenului de bacalaureat național 2015:
Sesiunea iunie-iulie
25 – 29 mai 2015 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
29 mai 2015 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
8 – 10 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
10 – 12 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
15 – 19 iunie 2015 Evaluarea competenţelor digitale – proba D
22 – 26 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
29 iunie 2015 Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă
30 iunie 2015 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
1 iulie 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
3 iulie 2015 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
7 iulie 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
7 iulie 2015 Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
8 – 9 iulie 2015 Rezolvarea contestaţiilor
10 iulie 2015 Afişarea rezultatelor finale
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Petrica
marți, 30.06.2015 at 18:26
Pentru profilul tehnologic,din ce s-a aratat,un elev de liceu cu pretentii de bacalaureat si facultate,trebuie sa i-a cel putin un 7(sapte),ara discutie!,altminteri nu merita diploma de bac!